Προσδοκίες για νέο ρεκόρ στα έσοδα από τον τουρισμό

To όριο των 15 δισ. ευρώ αναμένεται να σπάσουν τα έσοδα από τον Τουρισμό, όπως εκτιμούν μέχρι στιγμής οι επιχειρηματίες του χώρου, που είδαν τον αριθμό των επισκεπτών από εξωτερικό να κινείται αυξητικά σε σύγκριση με πέρσι κατά το κρίσιμο δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου, ενώ και ο Σεπτέμβριος ήταν πολύ θετικός από πλευράς ζήτησης, τόσο για την Αθήνα, όσο και για τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία για την πορεία των εισπράξεων από την ΤτΕ έδειξαν πως την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου τα έσοδα εμφάνισαν αύξηση κατά 17% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, φτάνοντας τα 8,2 δισ. ευρώ. Μόνο τον Ιούλιο μπήκαν στο “καλάθι” του Τουρισμού 2,2 δισ. ευρώ και φαίνεται πως και ο Αύγουστος και ο μήνας που πέρασε θα εμφανίσουν παρόμοια ποσοστά ανόδου, γεγονός που ανεβάζει τις προσδοκίες. Πέρσι ο τουρισμός έφερε στο ταμείο 14,2 δισ., τα έσοδα είχαν αύξηση 11,7% και οι αφίξεις 9,7%.

Η άνοδος εντούτοις στα έσοδα αποδεικνύεται πως προέρχεται κυρίως από την αύξηση στον αριθμό των τουριστών και όχι από το διαθέσιμο budget των διακοπών τους. Νεότερα δεδομένα από την ΤτΕ έδειξαν πως η τόνωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου (17,2%) έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου ήταν αποτέλεσμα της αύξησης της εισερχόμενης κίνησης μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 22,9%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 22 ευρώ ή 4,7% (Ιανουάριος-Ιούνιος 2018: 453 ευρώ, Ιανουάριος-Ιούνιος 2017: 476 ευρώ). Οι προβλέψεις λένε πως ο αριθμός των επισκεπτών θεωρείται θα ξεπεράσει φέτος τα 32 εκατ.

Αναφορικά με την κατανομή της ταξιδιωτικής δαπάνης ανά λόγο ταξιδιού στο εξάμηνο, ο κύριος όγκος των εισπράξεων σχετίζεται με ταξίδια για προσωπικούς λόγους, των οποίων το μερίδιο στο σύνολο των δαπανών ανήλθε σε 92%. Εντός της κατηγορίας των ταξιδιών για προσωπικούς λόγους, τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο σύνολο των δαπανών έχουν τα ταξίδια αναψυχής (Ιανουάριος-Ιούνιος 2018: 80,4%, Ιανουάριος-Ιούνιος 2017: 80,7%), των οποίων οι εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 16,8% και διαμορφώθηκαν στα 3.843 εκατ. ευρώ. Τα ταξίδια για επίσκεψη σε συγγενείς/οικογένεια αντιστοιχούν στο 6,8% του συνόλου και παρουσίασαν αύξηση στις εισπράξεις τους κατά 36,2%.

Η μείωση της μέσης δαπάνης προβληματίζει τους επιχειρηματίες. Η φετινή ολική ανάκαμψη της Τουρκίας που απορρόφησε μεγάλο όγκο των Γερμανών και Ρώσων επισκεπτών, σε συνδυασμό με τις καλές επιδόσεις της Αιγύπτου και της Τυνησίας, αλλά και η άνοδος στις πληρότητες των καταλυμάτων μέσω των διάφορων πλατφορμών ενοικίασης κατοικιών (όπως η Airbnb) φαίνεται πως επηρέασαν τις εισπράξεις.

Πλέον οι επιχειρηματίες της τουριστικής αγοράς επικεντρώνονται στο να ενισχύσουν το κομμάτι της προβολής των τουριστικών υπηρεσιών και την ποιότητά τους, ώστε να προσελκύσουν επισκέπτες υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου, σε μια περίοδο εντούτοις που όλοι οι ανταγωνιστές, και ειδικά η Τουρκία, προχωρά σε δελεαστικές προσφορές για να κρατήσει υψηλά την ζήτηση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα