Προς ολοκλήρωση η συμφωνία Κυβέρνησης-Δανειστών

vbxbΌπως όλα δείχνουν και τα τελευταία εμπόδια  για την ουσιαστική πλευρά της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης ξεπεράστηκαν,αφού χθες το βράδυ έπειτα από μαραθώνιο τηλεφωνικών επαφών,κυβέρνηση και θεσμοί κατέληξαν σε συμφωνία,δίνοντας έτσι,το “πράσινο” φως και στην εκταμίευση της πρώτης δόσης εντός Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα που αφορούσε το ΕΚΑΣ και την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης 80.000 δικαιούχοι του ΕΚΑΣ να μην επιστρέψουν τα αναδρομικά που έλαβαν για το πρώτο εξάμηνο του 2016,έγινε αποδεκτό από τους θεσμούς,ενώ τα νέα εισοδηματικά κριτήρια για την παροχή του βοηθήματος θα ισχύσουν από την 1η Ιουνίου 2016 και η περικοπή του ΕΚΑΣ θα προχωρήσει κανονικά.

Ένα από τα σενάρια λέει ότι  θα επιστραφούν λογιστικά από τους συνταξιούχους και λογιστικά θα πιστωθούν εκ νέου στους λογαριασμούς τους, αφού αφαιρεθεί το αντίστοιχο ποσό από άλλη πηγή του κρατικού προϋπολογισμού.

Στα υπόλοιπα θέματα-αγκάθια, όπως τα κόκκινα δάνεια,φαίνεται ότι βρέθηκε συμβιβαστική λύση,με την κυβέρνηση να εκφράζει την ικανοποίηση της τόσο για το περιεχόμενο της συμφωνίας,όσο και για το momentum που επετεύχθη.

Είχε προηγηθεί η κίνηση του Ευ. Τσακαλώτου ο οποίος είχε στείλει επιστολή στους τρεις επικεφαλής των θεσμών Πιερ Μοσκοβισί (Κομισιόν), Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ) και Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), με την οποία τους ενημέρωνε  πως η κυβέρνηση αδυνατεί να εκπληρώσει μια σειρά από απαιτήσεις των δανειστών.

Πρόκειται για εκκρεμότητες που σχετίζονται τις με κόκκινες γραμμές που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει θέσει, όπως για παράδειγμα η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, με το βέτο του κυβερνητικού εταίρου, προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμένου, όπως τα ειδικά μισθολόγια, με το ΥΠΟΙΚ να δηλώνει πως δεν μπορεί να πάρει πίσω τη ρύθμιση για «ξεπάγωμά» τους έως τις 31/12/2016, αλλά και για ρυθμίσεις που σχετίζονται με το «κοινό περί δικαίου αίσθημα», όπως για παράδειγμα στο αίτημα των θεσμών για κατάργηση των συντάξεων λόγω ατυχήματος.

Τώρα.μετά το ουσιαστικό κλείσιμο της αξιολόγησης, ο πρωθυπουργός  αναμένεται να χαράξει  το νέο σχεδιασμό της κυβέρνησης  δίνοντας έμφαση στο θέμα της ανάπτυξης.Άλλωστε,παράλληλα,με τις αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο στη Βουλή  εισάγεται και το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, ενώ θα συγκροτηθεί Κυβερνητικό Συμβούλιο Επενδύσεων.Το πακέτο Γιούνκερ,η αγροτική πολιτκή,το ΕΣΠΑ και τα μεγάλα έργα θα είναι οι βασικοί πυλώνες του αναπτυξιακού σχεδιασμού

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα