Προειδοποίηση από Γαλλία προς Τουρκία να μην διαπραγματευτεί το κουρδικό

752a43dd65d0193783907087fa0b7be0-696x464Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό χαιρέτισε σήμερα την εμπλοκή της Τουρκίας στη μάχη κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Συρία, αλλά προειδοποίησε την Άγκυρα να μην μπει στον πειρασμό να «διαπραγματευθεί» το κουρδικό ζήτημα στη χώρα αυτή.

«Είναι καλό πράγμα που η Τουρκία εμπλέκεται ειλικρινά στη μάχη κατά του Νταές [το αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ], που την χτυπάει σκληρά», δήλωσε ο Ερό σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde.

«Είναι επίσης εύλογο ότι η Τουρκία διασφαλίζει την ασφάλεια των συνόρων της. Όμως προσοχή στην κλιμάκωση της βίας και στο ενδεχόμενο να μπει στον πειρασμό να διαπραγματευθεί στη Συρία ένα μέρος του κουρδικού ζητήματος», προειδοποίησε.

Ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε την Τετάρτη την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» στο συριακό έδαφος με στόχο τόσο την εκδίωξη του ΙΚ από την περιοχή όσο και την ανάσχεση της προώθησης κούρδων πολιτοφυλακών οι οποίες θέλουν, όπως υποστηρίζει η Άγκυρα, να δημιουργήσουν έναν διάδρομο κατά μήκος των συνόρων. Η Άγκυρα θεωρεί πως οι κουρδικές δυνάμεις στη Συρία είναι προέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), μια οργάνωση που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» στην Τουρκία.

Σύμφωνα με ειδικούς, η επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία έχει σκοπό να αποτρέψει τη δημιουργία ενός «αυτόνομου συριακού Κουρδιστάν».

«Καταδικάζουμε το PKK και τις επιθέσεις που διαπράττει στην Τουρκία», δήλωσε ο Ερό. Όμως, «στη Συρία, οι κουρδικές στρατιωτικές δυνάμεις μάχονται αποτελεσματικά το Νταές «, υπογράμμισε.

Οι κουρδικές δυνάμεις στη Συρία υποστηρίζονται από τις δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι θεωρούν πως είναι οι καλύτεροι μαχητές κατά των τζιχαντιστών.

Ο Ερό κάλεσε εξάλλου τη Μόσχα να καταδικάσει το καθεστώς της Δαμασκού στον ΟΗΕ και να «σταματήσει να βομβαρδίζει» στη Συρία προς υποστήριξη των δυνάμεων του καθεστώτος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα