Προβληματισμός στο Ισραήλ για το ενδεχόμενο πώλησης αμερικανικών F-35 στην Τουρκία

Τον έντονο προβληματισμό του εκφράζει το Ισραήλ για το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να πουλήσουν στις ΗΠΑ μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-35. Μάλιστα ισραηλινοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ προσπαθώντας να πείσουν τους αρμόδιους εάν τελικά δώσουν στην Άγκυρα τα stealth F-35 να μην περιλαμβάνεται σε αυτά το λογισμικό αναβάθμισης.

Ανώτατος ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στη Haaretz ότι το Ισραήλ επιθυμεί να παραμείνει η μόνη χώρα στη Μέση Ανατολή που έχει στην κατοχή της F-35 καθώς αυτό της δίνει στρατηγικό πλεονέκτημα.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει η ισραηλινή εφημερίδα, το Ισραήλ επίσημα διαψεύδει ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ. Όμως πηγές στην Ουάσινγτον που επικαλείται η εφημερίδα, επιβεβαιώνουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις και αυτές επικεντρώνονται στο λογισμικό αναβάθμισης των ικανοτήτων των F-35.

Σημειώνεται ότι η ισραηλινή πολεμική αεροπορία αναμένεται να παραλάβει το λογισμικό αναβάθμισης των ικανοτήτων των F-35 τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με την Haaretz ένα μαχητικό F-35 έχει προγραμματιστεί να σταλεί στην Τουρκία μέσα στον Ιούνιο παρά την απόφαση του Αμερικανικού Κογκρέσου να αναστείλει την πώληση αυτών των μαχητικών στην Άγκυρα εξαιτίας της απόφασής της να προχωρήσει στην αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400. Από την πλευρά του ο αμερικανός ΥΠΕΞ, ο Μάικ Πομπέο, την περασμένη εβδομάδα δήλωσε πως δεν έχει αποφασίσει ακόμη τι θα κάνει με τα συγκεκριμένα μαχητικά και την Τουρκία.

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις, η τουρκική ηγεσία δήλωσε πως εάν οι ΗΠΑ δεν τις δώσουν τα F-35 τότε είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών Su-57.

Πηγή: Haaretz

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα