Προβάδισμα 6 μονάδων δίνει στην Κλίντον νέα δημοσκόπηση

clintonΗ υποψήφια των δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον προηγείται του Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιου των ρεπουμπλικανών για την προεδρία, κατά 6 εκατοστιαίες μονάδες μεταξύ όσων σκοπεύουν να ψηφίσουν, σύμφωνα με μια ημερήσια δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου Reuters που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες – το ίδιο ποσοστό που είχε πριν από μια ανακοίνωση της Οµοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών (FBI) η οποία αναζωπύρωσε το θέμα του ηλεκτρονικού της ταχυδρομείου ενώ ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη από την 28η Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου, σχεδόν ολότελα μετά από την ενημέρωση του διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ στο Κογκρέσο την περασμένη Παρασκευή ότι η υπηρεσία του θα εξετάσει ηλεκτρονικά μηνύματα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα τα οποία πιθανώς να συνδέονται με τη χρήση από την Κλίντον ενός ιδιωτικού διακομιστή αλληλογραφίας.

Ο Κόμεϊ είπε ότι δεν ξέρει αν τα μηνύματα είναι σημαντικά, και δεν έδωσε στη δημοσιότητα άλλα στοιχεία. Η δημόσια ανακοίνωσή του εξόργισε τους δημοκρατικούς, οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία ότι θα επηρεάσει αρνητικά τους ψηφοφόρους τόσο κοντά στις προεδρικές εκλογές. Ο Τραμπ και οι άλλοι ρεπουμπλικανοί χρησιμοποίησαν την είδηση για να εγείρουν ξανά ερωτηματικά για την αξιοπιστία της Κλίντον.

Μεταξύ 1.772 ατόμων που είτε έχουν ψηφίσει είτε έχουν προσδιοριστεί ως πιθανοί ψηφοφόροι στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, 45% είπαν ότι υποστηρίζουν την Κλίντον, ενώ 39% είπαν ότι υποστηρίζουν τον Τραμπ. Την Πέμπτη, την προηγούμενη της ανακοίνωσης του Κόμεϊ, η Κλίντον προηγούνταν του Τραμπ με 43% έναντι 37%, αντίστοιχα.

Σε μια τετραμερή δημοσκόπηση – που περιλάμβανε και τους άλλους δύο εναλλακτικούς υποψήφιους για την προεδρία – η Κλίντον προηγούνταν του Τραμπ κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ πιθανών ψηφοφόρων. Σαρανταπέντε τοις εκατό υποστήριξαν την Κλίντον, ενώ 37% τον Τραμπ. Πέντε τοις εκατό υποστήριξαν τον υποψήφιο του Φιλελεύθερου Κόμματος Γκάρι Τζόνσον και 2% την υποψήφια του Κόμματος των Πρασίνων Τζιλ Στάιν.

Άλλες δημοσκοπήσεις την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι η διαφορά της Κλίντον με τον Τραμπ μειώθηκε. Ο ιστότοπος RealClearPolitics, που δίνει τον μέσο όρο των περισσότερων μεγάλων δημοσκοπήσεων, έδειξε ότι η ποσοστιαία διαφορά της Κλίντον με τον Τραμπ έπεσε στις 1,7 μονάδες χθες από τις 4,6 μονάδες που ήταν την περασμένη Παρασκευή.

Η δημοσκόπηση Reuters/Ipsos διεξήχθη ηλεκτρονικά στα αγγλικά και στις 50 πολιτείες. Είχε περιθώριο αξιοπιστίας (ένα μέτρο ακρίβειας) 3 ποσοστιαίων μονάδων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα