Πριγκιπική επίσκεψη και κυβερνητικό “γκάζι” για τα προαπαιτούμενα

Την ώρα που άρχιζε η επίσημη πριγκιπική επίσκεψη στην Αθήνα, το Μαξίμου έστελνε αυστηρό μήνυμα στα μέλη της κυβέρνησης προκειμένου  να επιταχυνθεί η διαδικασία υλοποίησης των προαπαιτουμένων  για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.

Το πολιτικοοικονομικό αυτό μενού βεβαίως δεν μπόρεσε να σκιάσει την θερμή υποδοχή των βρετανών εστεμμένων, τους οποίους πλην των κορυφαίων πολιτειακών παραγόντων, του προέδρου της Δημοκρατίας Π.Παυλόπουλου, του πρωθυπουργού Α.Τσίπρα  και του προέδρου της Βουλής Ν.Βούτση, έσπευσαν να τιμήσουν επώνυμα μέλη της επιχειρηματικής ελίτ αλλά και εκπρόσωποι της κοσμικής Αθήνας.

Πίσω στην ελληνική πραγματικότητα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος ενόψει και της άφιξης των δανειστών στην Αθήνα απέστειλε σύμφωνα με πληροφορίες, ακριβώς χθες, επιστολή στα μέλη της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία υλοποίησης των προαπαιτουμένων.

Κοινή είναι η διαπίστωση πως δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις ως προς την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης καθώς στόχος της Αθήνας αλλά και των δανειστών, είναι να επέλθει τεχνική συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Η έγκριση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αναμένεται να δοθεί από το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά την 21η Ιουνίου. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει καταλήξει με τους δανειστές στο ότι υπάρχουν προαπαιτούμενα τα οποία εξαιτίας τεχνικών θεμάτων δεν μπορούν να ολοκληρωθούν πριν τις 20 Αυγούστου, οπότε θα ολοκληρωθούν αργότερα.

Υπό αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες, τα αρμόδια υπουργεία θα πρέπει να «τρέξουν» τις εκκρεμείς προαπαιτούμενες δράσεις προκειμένου οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών  με την κάθοδο τους στην Αθήνα να διαπιστώσουν πρόοδο στην πορεία υλοποίησης.

Από εκεί και πέρα, ζητήματα προς συμφωνία θα παραμείνουν τόσο ο τρόπος της επιπλέον ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους όσο και το πως θα πορευτεί η χώρα μεταμνημονιακά.

Για το αναπτυξιακό πρόγραμμα οι δανειστές φέρεται να έχουν θετική άποψη, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ωστόσο θα πρέπει να γίνουν κάποιες διορθώσεις εντός του, προκειμένου να υπάρξει και η τελική συμφωνία στο ζήτημα αυτό.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα