«Πράσινο φως» από την Αυστρία σε ακροδεξιό υποψήφιο να βρεθεί στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Μια ανησυχητική ανακοίνωση έκανε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης, 30 Ιανουαρίου η Αυστρία, η οποία πρότεινε και επίσημα τον οικονομολόγο Ρόμπερτ Χόλτσμαν, που πρόσκειται στο ακροδεξιό κόμμα, ως διάδοχο του επικεφαλής της κεντρικής της τράπεζας και αντιπροσώπου της στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Επίσης η χώρα της κεντρικής Ευρώπης δήλωσε ότι σχεδιάζει να διεκδικήσει αναβαθμισμένο ρόλο στις τραπεζικές υποθέσεις της ένωσης καθώς θα θέσει υποψηφιότητα και για μία ακόμα θέση στο εκτελεστικό συμβούλιο της τράπεζας.
Ο 69χρονος Χόλτσμαν, ειδικός επί του συνταξιοδοτικού που έχει εργαστεί στην Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προτάθηκε επίσημα από το υπουργικό συμβούλιο στο πλαίσιο της κατανομής των θεσμών μεταξύ των συντηρητικών του καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς και του εταίρου τους στον κυβερνητικό συνασπισμό, του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας.
Η ανακοίνωση επιβεβαίωσε προηγούμενα σχόλια αξιωματούχων.
Ο Χολτσμαν, ένας φιλελεύθερος της οικονομίας του οποίου οι απόψεις για τη νομισματική πολιτική είναι σε γενικές γραμμές άγνωστες, υπήρξε εδώ και καιρό το φαβορί για τη διαδοχή του Έβαλντ Νοβότνι, του οποίου η θητεία λήγει στα τέλη Αυγούστου. Ο συγκεκριμένος ρόλος συνοδεύεται και από μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.
Ο υπουργός Οικονομικών Χάρτβιγκ Λέγκερ δήλωσε επίσης ότι αναμένει πως η Αυστρία θα προτείνει έναν υποψήφιο για μια από τις αρκετές άλλες θέσεις που θα είναι διαθέσιμες την επόμενη χρονιά στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ.
«Εκτιμώ ότι θα προτείνουμε έναν υποψήφιο για μια θέση (εκεί)», δήλωσε ο Λέγκερ σε δημοσιογράφους πριν την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο Λέγκερ δεν δήλωσε σε ποια θέση στοχεύει η Αυστρία ή ποιον θα επιλέξει ως υποψήφιο.
Η θητεία του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ Πέτερ Πράετ λήγει στις 31 Μαΐου. Άλλες θέσεις που θα ανοίξουν την επόμενη χρονιά είναι αυτή του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου Μπενουά Κερέ και του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι εκτός του Χόλτσμαν τρεις ακόμα αξιωματούχοι προτάθηκαν επίσημα να αναλάβουν θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Οι υποψηφιότητές τους πρέπει να επικυρωθούν από τον πρόεδρο της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.
(ΑΠΕ/ΜΠΕ)
 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα