Πράετ: Βλέπει μείωση των προβλέψεων της ΕΚΤ τον Μάρτιο

H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επανεξετάσει το outlook για τον τραπεζικό δανεισμό τον επόμενο μήνα καθώς υπάρχει ο κίνδυνος οι τράπεζες να συσφίξουν την προσφορά πίστωσης και να διογκώσουν την τρέχουσα οικονομική επιβράδυνση, υποστήριξε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Πέτερ Πράετ, στη γερμανική εφημερίδα Boersen-Zeitung.

Σύμφωνα με το Reuters, το σχόλιο του αναμένεται να ενισχύσει τις προσδοκίες της αγορές ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέο γύρο φθηνών δανείων (TLTRO) στις τράπεζες της ευρωζώνης.

«Πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής μέσω του τραπεζικού συστήματος» σημείωσε ο κ. Πράετ. «Τον Μάρτιο θα κάνουμε μια αξιολόγηση για την τρέχουσα και προσδοκόμενη κατάσταση των τραπεζών» σημείωσε.

Ο κ. Πράετ πρόσθεσε πως τα TLRO είναι ένα πολύ επιτυχημένο εργαλείο και πως συνεχίζει να είναι μέρος της «εργαλειοθήκης» της ΕΚΤ.

Είναι το δεύτερο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ που συζητά την προοπτική ενός ακόμα γύρου TLTRO μετά τον Μπενουά Κερέ, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα σημείωσε πως είναι πιθανός ένας ακόμα γύρος.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ ανέφερε επίσης ότι αναμένει πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει τον Μάρτιο σε νέα περικοπή των προβλέψεων της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, ειδικά των «μεσοπρόθεσμων».

Υπογράμμισε, ωστόσο, πως η ΕΚΤ μπορεί να μεταθέσει για αργότερα την πρώτη αύξηση επιτοκίου μετά το ξέσπασμα της κρίσης. «Αν η οικονομία της ευρωζώνης επιβραδυνθεί σημαντικά, μπορούμε να προσαρμόσουμε τη μελλοντική μας καθοδήγηση όσον αφορά τα επιτόκια και αυτό μπορεί να συμπληρωθεί από άλλα μέτρα» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα