Πορτογαλία: Ο πρώην δήμαρχος του Πόρτο είναι ο νέος ηγέτης της κεντροδεξιάς

Ο 60χρονος Rui Rio, πρώην δήμαρχος του Πόρτο, είναι ο νέος ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος της Πορτογαλίας και αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να τονώσει τα χαμηλά ποσοστά του αντιπολιτευόμενου πολιτικού σχηματισμού.

Ο Rio αντικαθιστά τον πρώην πρωθυπουργό Pedro Passos Coelho, του οποίου η κεντροδεξιά κυβέρνηση επέβαλε οδυνηρά μέτρα λιτότητας στο πλαίσιο του προγράμματος  διάσωσης την τριετία 2011-14, γεγονός που βοήθησε τη χώρα να εξέλθει από την οικονομική κρίση, όπως σημειώνει το Reuters.
Ο Rio, οικονομολόγος, o οποίος ήταν δημοφιλής ως δήμαρχος για τρεις θητείες το 2001-2013, νίκησε τον πρώην πρωθυπουργό Pedro Santana Lopes για την ηγεσία του κόμματος με ποσοστό 54%.
Το 46% έλαβε ο εσωκομματικός αντίπαλός του.
Στην ομιλία του μετά νίκη, δήλωσε ότι επιθυμεί να δημιουργήσει «μια εναλλακτική κυβέρνηση στο σημερινό αριστερό μέτωπο που έχει διαμορφωθεί στο κοινοβούλιο ικανό να προσφέρει πιο σταθερή και θαρραλέα διακυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας».
Παρά την αντιδημοφιλή λιτότητα, το κεντροδεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές το 2015, αλλά απώλεσε την πλειοψηφία, ακόμη και από κοινού με τους συμμάχους τους, ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση.
Ως αποτέλεσμα, μια μειοψηφική σοσιαλιστική κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία, υποστηριζόμενη από τα δύο  αριστερά κόμματα του κοινοβουλίου.
Η κυβέρνηση ανέστρεψε τα περισσότερα από τα μέτρα λιτότητας, προωθώντας παράλληλα την ανάπτυξη και τηρώντας την δημοσιονομική πειθαρχία, γεγονός που της επέτρεψε να παρουσιάσει το χαμηλότερο έλλειμμα στη δημοκρατική ιστορία της Πορτογαλίας το 2017.
Από τις εκλογές του 2017, οι Σοσιαλιστές έχουν ξεπεράσει πολύ το PSD σε δημοσκοπήσεις, με το τελευταίο να πέφτει στο 26-28% των προθέσεων ψήφου από 37% στις κάλπες.
Οι Σοσιαλιστές βρίσκονται στο 40% σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις.
Με την οικονομία στον καλύτερο αναπτυξιακό της κύκλο την τελευταία δεκαετία, οι αναλυτές βλέπουν λίγες πιθανότητες για το PSD να κερδίσει το 2019, λέγοντας ότι το κόμμα της αντιπολίτευσης χρειάζεται νέες ιδέες.
Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, ο Rio εμφανίστηκε συμβιβαστικός υποστηρίζοντας ότι το PSD θα πρέπει να επιτρέψει στους Σοσιαλιστές να κυβερνήσουν, ένα κερδίσουν τις επόμενες εκλογές.
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα