Πορτογαλία:Ψηφίζει για πρώτη φορά μετά το μνημόνιο

portugH Πορτογαλία σήμερα ψηφίζει και ελοχεύει ο κίνδυνος-εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις- να νομιμοποιηθεί η Γερμανική ηγεμονία,τουλάχιστον, στο επίπεδο της άσκησης πολιτικής των συνταγών λιτότητας.

Στις κάλπες αναμένεται να προσέλθουν 9,6 εκατομμύρια ψηφοφόροι, με τον απερχόμενο κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό να έχει, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το προβάδισμα έναντι των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλιστών.

Αν και αυτές είναι οι πρώτες εκλογές στην Πορτογαλία έπειτα από χρόνια λιτότητας και στερήσεων λόγω της κρίσης χρέους,ο απερχόμενος επικεφαλής του συντηριτικού συνασπισμού Πέδρο Πάσος Κοέλιο,φαίνεται ότι προηγείται στις δημοσκοπήσεις,αν και δεν φαίνεται ότι θα καταφέρει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 230 εδρών.

Θυμίζουμε ότι το 2011 η Πορτογαλία έγινε η τρίτη χώρα της ευρωζώνης μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία που μπήκε σε πρόγραμμα διάσωσης.

Μετά απο τέσσερα χρόνια λιτότητας η χώρα κατάφερε να  βγει από το Μνημόνιο δείχνοντας κάποια  θετικά σημάδια στην οικονομία.Ωστόσο η εικόνα της πραγματικής οικονομίας είναι αποκαρδιωτική καθώς η ανεργία βρίσκεται ακόμη στο 12% ενώ η ανεργία των νέων φθάνει στο 30%. Παράλληλα,ένας στους πέντε πολίτες εξακολουθεί να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας με εισόδημα χαμηλότερο των 5.000 ευρώ ετησίως, ενώ η ποιότητα και οι παροχές της δημόσιας υγείας και παιδείας έχουν πληγεί καίρια από τις περικοπές.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα