Site icon The Indicator

Πορτογαλία:Νίκη του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού

images

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα στο 80% των εκλογικών περιφερειών, ο κυβερνητικός συνασπισμός του Πέντρο Πάσος Κοέλιο εξασφαλίζει το 40,04% των ψήφων, έναντι του Σοσιαλιστικού Κόμματος που εξασφαλίζει το 31,65%. Το Μπλοκ της Αριστεράς εξασφαλίζει το 9,44% των ψήφων και η συμμαχία του Κομμουνιστικού Κόμματος με τους Πράσινους το 7,63% .

Ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός του Πέντρο Πάσος Κοέλιο αναδείχθηκε νικητής  των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στην Πορτογαλία,χωρίς ωστόσο να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία.

Μετά τη νίκη της συμμαχίας του ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πέντρο Πάσος Κοέλιο, δήλωσε έτοιμος να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. «Θα πούμε στον πρόεδρο ότι η πολιτική δύναμη που κέρδισε τις περισσότερες ψήφους είναι έτοιμη να σχηματίσει κυβέρνηση» είπε ο Πάσος Κοέλιο σε τηλεοπτικό του μήνυμα, προσθέτοντας ότι «δεν επιτύχαμε πλειοψηφία στη βουλή».

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, ο κυβερνητικός συνασπισμός εξασφάλισε άνετο προβάδισμα αλλά έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Ο κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού Πέντρο Πάσος Κοέλιο βρίσκεται στην εξουσία από το 2011.

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σοσιαλιστής Αντόνιο Κόστα, αποδέχθηκε την ήττα του κόμματός του μετά τις ενδείξεις των exit poll και την καταμέτρηση του 80% των ψηφοδελτίων που έδωσαν το προβάδισμα στον κεντροδεξιό συνασπισμό. «Θέλω να συγχαρώ τον Πάσος Κοέλιο. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν πέτυχε τους στόχους του», δήλωσε.

 

Exit mobile version