Πορτογαλία:Ανατροπή της κυβέρνησης μετά από ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο

portugal3

Έπεσε η κεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας στην Πορτογαλία, μετά από ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, καθώς τα κόμματα της Αριστεράς συνασπίστηκαν για να την καταψηφίσουν.

Ο Πέντρο Πάσους Κοέλιου πήγε την Τρίτη στη Βουλή για να παρουσιάσει το κυβερνητικό της πρόγραμμα, το οποίο τέθηκε σε ψηφοφορία.Ωστόσο, μετά την απόφαση των αριστερών κομμάτων να συνασπιστούν, η υπερψήφιση του κυβερνητικού προγράμματος θεωρείτο, απίθανη και έτσι η κυβέρνηση εξαναγκάζεται σε παραίτηση.

Μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, η δεξιά κυβέρνηση Κοέλιου και Πόρτας (των PSD και CDS) δεν πήρε την αυτοδυναμία όμως πήρε την κυβερνητική εντολή από τον πρόεδρο Σίλβα. Τα υπόλοιπα κόμματα στο Κοινοβούλιο, όλα από το ευρύτερο αριστερό στρατόπεδο, κατέληξαν σε συμφωνία να χρησιμοποιήσουν την πλειοψηφία τους και να ρίξουν την κυβέρνηση.

Οι επόμενες κινήσεις βρίσκονται στα χέρια του προέδρου. Ο πρόεδρος αναμένεται είτε να καλέσει τον Κόστα του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος να σχηματίσει κυβέρνηση (πιέζοντάς τον ενδεχομένως για συνεργασία με τον Κοέλιου), είτε να επιλέξει άλλον πρωθυπουργό ή να κρατήσει τον Κοέλιου υπηρεσιακά στη θέση του μέχρι να γίνουν εκλογές σε τουλάχιστον οκτώ μήνες από τώρα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα