Πομπέο: Πρώτη στάση το Ριάντ στην περιοδεία του στη Μέση Ανατολή

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο έφτασε στην Σαουδική Αραβία το Σάββατο, στην πρώτη του στάση στη Μέση Ανατολή, την ώρα που βρίσκονται στο προσκήνιο οι αποφάσεις για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν και η αναθεώρηση του αμερικανικού ρόλου στη Συρία.

Σύμφωνα με το Reuters, αξιωματούχος του υπουργείου είπε ότι η επίσκεψη στο Ριάντ, την Ιερουσαλήμ και το Αμάν δύο μόλις ημέρες αφότου ορκίστηκε ως ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ είχε στόχο την ενδυνάμωση των στενών δεσμών με σημαντικούς Αμερικανούς συμμάχους στη Μέση Ανατολή.

Ο Πομπέο είπε ότι θα συζητήσει το μέλλον της συμφωνίας του Ιράν στις συνομιλίες του. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αποκαλέσει αυτή τη συμφωνία τη «χειρότερη συμφωνία όλων των εποχών» και έχει απειλήσει να επιβάλλει νέες κυρώσεις κατά του Ιράν εκτός και αν οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι όπως η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία συμφωνήσουν να τη διορθώσουν.

Οι Ρωσία, Κίνα, Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία, όλες βλέπουν τη συμφωνία ως τον καλύτερο τρόπο για να σταματήσουν το Ιράν από την ανάπτυξη πυρηνικής βόμβας.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση του με τους υπουργούς εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Πομπέο είπε ότι ο Τραμπ δεν έχει πάρει απόφαση για το αν θα εγκαταλείψει τη συμφωνία αλλά δεν είναι πιθανό να παραμείνει σε αυτή χωρίς ουσιαστικές αλλαγές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα