Πομπέο και Μάτις υπερασπίζονται στο Κογκρέσο την «ακλόνητη» σχέση ΗΠΑ- Σ. Αραβίας

Τη σημασία διατήρησης του επιπέδου των σχέσεων Ουάσινγκτον και Ριάντ διέτειναν ενώπιον του Κογκρέσου οι υπουργοί της αμερικανικής κυβέρνησης Μάικ Πομπέο και Τζιμ Μάτις, εν μέσω εκκλήσεων γερουσιαστών και βουλευτών και από τα δύο μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα των Ηνωμένων Πολιτειών που ζητούν λογοδοσία της Σαουδικής Αραβίας για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και διακοπή της αμερικανικής βοήθειας στο Ριάντ για τον πόλεμο που διεξάγει στην Υεμένη.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε στην κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση των γερουσιαστών από τους δύο κορυφαίους υπουργούς για το τι γνωρίζει η κυβέρνηση Τραμπ για τη δολοφονία Κασόγκι, ότι θα ήταν «μοιραίο λάθος» για την αμερικανική εθνική ασφάλεια η υποβάθμιση των σχέσεων ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας.

«Η δολοφονία τον Οκτώβριο του Σαουδάραβα υπηκόου Τζαμάλ Κασόγκι στην Τουρκία αύξησε τις κραυγές στο Καπιτώλιο και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αλλά η υποβάθμιση των σχέσεων ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας θα ήταν ένα μοιραίο λάθος για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμάχων της», ανέφερε ο Πομπέο στην ομιλία του, μέρη της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Ο Πομπέο συνηγόρησε ότι οι Σαουδάραβες είναι εξαιρετικά σημαντικός σύμμαχος για να χαθεί, αναφερόμενος στην βοήθεια του Ριάντ στον περιορισμό της επιρροής του Ιράν στην περιοχή, τη διασφάλιση της δημοκρατίας στο Ιράκ και την μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και άλλων μαχητικών οργανώσεων.

«Το Βασίλειο είναι μια ισχυρή δύναμη για τη σταθερότητα στην Μέση Ανατολή», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. «Η Σαουδική Αραβία, όπως οι ΗΠΑ – σε αντίθεση με αυτές τις επικρίσεις – αναγνωρίζουν την άμεση απειλή που θέτει η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν στον κόσμο», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υποστήριξε ότι η κατάσταση στην Υεμένη θα ήταν «πολύ χειρότερη» αν οι ΗΠΑ δεν στήριζαν την υπό την ηγεσία του Ριάντ στρατιωτική συμμαχία που έχει επέμβει στον πόλεμο της Υεμένης ενάντια στους σιίτες αντάρτες Χούθι, που κατηγορούνται ότι φέρουν τη στήριξη του Ιράν.

«Τι θα συνέβαινε αν οι ΗΠΑ αποσύρονταν από τον πόλεμο στην Υεμένη; Μαντέψτε: Ο πόλεμος δεν θα σταματούσε», είπε ο Πομπέο στους γερουσιαστές. που αναμένεται να να ψηφίσουν αυτήν την εβδομάδα επί ενός κειμένου για τη διακοπή αμερικανικής στρατιωτικής συμμαχίας στη σαουδαραβική συμμαχία.

Ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα χορηγήσουν επιπλέον επισιτιστική βοήθεια στην Υεμένη ύψους 131 εκατομμυρίων δολαρίων.

Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας Μάτις τόνισε ότι ο θεμελιώδης ρόλος, κατά τον ίδιο, που διαδραματίζει η Σαουδική Αραβία στη διατήρηση ασφάλειας στην Μέση Ανατολή δεν μπορεί να αναιρεθεί ενώ οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αποδοθούν ευθύνες για τον αποτρόπαιο φόνο του επικριτικού προς την ηγεσία του Βασιλείου, αρθρογράφου Κασόγκι.

«Πρέπει να τονίσω ότι είμαστε σπάνια ελεύθεροι να συνεργαζόμαστε με άσπιλους εταίρους…Τα συμφέροντα μας στον τομέα της ασφάλειας δεν μπορούν να αγνοηθούν, ακόμη και ενώ επιδιώκουμε την απόδοση ευθυνών για το ‘απαράδεκτο και φρικτό’ έγκλημα, όπως χαρακτήρισε ο πρόεδρος Τραμπ, της δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι» τόνισε ο υπουργός Άμυνας.

«Οι μακροχρόνιες σχέσεις μας καθοδηγούν, δεν μας τυφλώνουν» είπε ο Μάτις.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα