Πολωνός υπ. Άμυνας: Η Ρωσία υπεύθυνη για τον θάνατο του προέδρου Κατσίνσκι το 2010

Τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν κατέστησε υπεύθυνο για τη συντριβή του αεροσκάφους που μετέφερε τον τότε πρόεδρο της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι και δεκάδες Πολωνούς αξιωματούχους ο υπουργός Άμυνας της χώρας Αντόνι Ματσιέρεβιτς.

Της συντριβής του αεροσκάφους, σύμφωνα με τον Πολωνό υπουργό, προηγήθηκαν δύο εκρήξεις εντός του αεροπλάνου.

Οι δηλώσεις του έγιναν μετά τις σχετικές δηλώσεις του προέδρου της Ρωσίας, ο οποίος αρνήθηκε ότι υπήρξαν εκρήξεις στο αεροσκάφος και κάλεσε την Πολωνία να σταματήσει να ερευνά οποιαδήποτε ρωσική εμπλοκή στο δυστύχημα.

Ο τότε πρόεδρος Λεχ Κατσίνσκι, η πρώτη κυρία της Πολωνίας και ακόμη 94 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ το αεροσκάφος πλησίαζε το ρωσικό αεροδρόμιο στο Σμολένσκ.

Ο κ. Ματσιέρεβιτς είναι επικεφαλής επιτροπής η οποία έχει αναλάβει την εκ νέου έρευνα για το περιστατικό.

Την νέα έρευνα έχει διατάξει το κυβερνών, δεξιό κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS), του οποίου ηγείται ο αδελφός του τότε πρόέδρου, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι.

Μολονότι ο κ. Κατσίνσκι δεν κατέχει κάποιον επίσημο κυβερνητικό ρόλο, θεωρείται ο «ισχυρός άνδρας» της χώρας, καθώς τόσο ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα, όσο και ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι προέρχονται από το κόμμα του.

Ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι κατακρατεί τα συντρίμμια του αεροσκάφους, τα μαύρα κουτιά και τα όργανα πλοήγησης του αεροπλάνου, προσπαθώντας να αποκρύψει την αλήθεια.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα