Πολωνία: Δε θα ενταχούμε στο ευρώ για τα επόμενα 10-20 χρόνια

Σύμφωνα με το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας «Law & Justice Party», η Πολωνία δεν θα υιοθετήσει το ευρώ για τα επόμενα 10-20 χρόνια επειδή θεωρείται πως ενδεχόμενη ένταξη πριν από αυτό το χρόνο θα στερούσε από την Πολωνία τη δυνατότητα άσκησης ανεξάρτητης νομισματικής πολιτικής, μετασχηματίζοντας τη χώρα σε «ένα περιφερειακό κράτος για τα καλά».

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ενώ η πολωνική αντιπολίτευση ζητάει την απόσυρση του Ζloty και την αντικατάστασή του με το κοινό νόμισμα, το «Law & Justice Party» θεωρεί ότι χρειάζεται επιπλέον χρόνος, με τη λογική ότι το βιοτικό επίπεδο πρέπει να πλησιάζει αυτό της Γερμανίας πριν η χώρα κάνει μια τέτοια κίνηση. Ο ηγέτης του κόμματος Jaroslaw Kaczynski, τονίζει, ότι αν η μεγαλύτερη οικονομία της ανατολικής Ευρώπης υιοθετούσε το ευρώ στη παρούσα συγκυρία, θα δεχόντουσαν πλήγμα είτε οι εταιρείες εξαγωγών, είτε το βιοτικό επίπεδο των Πολωνών.

«Όσοι θεωρούν ότι οι Δυτικοί είναι “καλοί θείοι” που θα φροντίσουν τα συμφέροντά μας, δεν θα έπρεπε να ασχολούνται με την πολιτική», υπογράμμισε ο Kaczynski ο οποίος στηρίζει τη κυβέρνηση της Beata Szydlo στην πολωνική εφημερίδα Rzeczpospolita, και υποστήριξε ότι:

«Θα εισέλθουμε στο ευρώ μόνο όταν το κατά κεφαλήν εισόδημα της χώρας φτάσει το 85% αυτού των Γερμανών».

Ενώ η Πολωνία αναπτύσσεται ταχύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, κερδίζοντας έδαφος σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς της εταίρους, το κατά κεφαλήν εισόδημα (ως προς την αγοραστική δύναμη) βρίσκεται στο 69% σε σχέση με το μέσο όρο της Ένωσης, σύμφωνα με τη Eurostat. Σημειώνεται η ότι στην αντίστοιχη σύγκριση το 2004 η χώρα έφτανε μόλις το 50% σε σχέση με τους εταίρους της, κάτι που την καθιστούσε (στον συγκεκριμένο δείκτη) την έκτη πιο φτωχή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υπουργός Οικονομικών Mateusz Morawiecki, δηλώνει ότι η εκχώρηση της δανειοληπτικής ικανότητας, η ρύθμιση των επιτοκίων από άλλη κεντρική τράπεζα και η απώλεια της δυνατότητας ρύθμισης των συναλλαγματικών ισοτιμιών, θα στερούσαν από τη χώρα εργαλεία απαραίτητα για να επιτύχει την επιθυμητή σύγκλιση με τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρώπης.

«Θα μετανιώναμε γρήγορα μια τέτοια απόφαση» δήλωσε ο Morawiecki και πρόσθεσε ότι «Σε 10-20 χρόνια όταν θα πληρούμε τοικονομικές παραμέτρους σε επίπεδα παρόμοια με την Γερμανία, την Γαλλία και την Ολλανδία, θα το εξετάσουμε».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα