Πολυνομοσχέδιο και «κόφτης» φέρνουν καυτό τριήμερο στη Βουλή(Live)

dcvfsΛίγες  μέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της 24ης Μαΐου, στην ελληνική Βουλή έχει ξεκινήσει από χθες η συζήτηση των προωθούμενων διατάξεων(πολυνομοσχέδιο και «κόφτης») στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία  θα συνεχιστεί και σήμερα, Παρασκευή, ενώ το  Σάββατο και την Κυριακή θα γίνει η συζήτηση και ψήφισή τους στην Ολομέλεια.

Όπως ήταν αναμενόμενο οι υψηλοί τόνοι και η έντονη αντιπαράθεση δεν έλλειψε  μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και το τριήμερο που ακολουθεί.

Κόντρα για το νέο ταμείο της περιουσίας του Δημοσίου

Μια από τις βασικές αιτίες των συγκρούσεων εντός της αίθουσας του Κοινοβουλίου στάθηκε η λειτουργία του νέου ταμείου αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου.

Ο  υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τη μη «ελληνικότητα» του νέου ταμείου, ανέφερε ότι το ταμείο «είναι Ελληνικό και διοικείται από την Ελλάδα» κι ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα διορίζει τρία μέλη στο εποπτικό συμβούλιο έναντι δύο από την μεριά των θεσμών.

Ο κ.Τσακαλώτος συνέχισε λέγοντας  ότι το εποπτικό συμβούλιο δεν είναι η διοίκηση του ταμείου αλλά ορίζει το διοικητικό συμβούλιο, το οποίο επίσης στην πλειοψηφία του θα έχει ως μέλη Έλληνες.

Ταυτόχρονα,η αντιπολίτευση κατηγορεί το Μαξίμου ότι με το νέο ταμείο η δημόσια περιουσία ξεπουλιέται,ωστόσο η κυβέρνηση αντικρούει τις κατηγορίες λέγοντας ότι τα περιουσιακά στοιχεία του Ταμείου είναι για αξιοποίηση και όχι απαραίτητα για πώληση.

Προσθέτει δε, ότι σε αντίθεση με το ΤΑΙΠΕΔ του οποίου τα έσοδα αποδίδονταν για την αποπληρωμή του χρέους,  τα  έσοδα που θα προκύψουν από τη λειτουργία του Ταμείου θα αποδοθούν κατά  50% στο χρέος και κατά 50% στην ανάπτυξη και σε επενδύσεις.

Τροπολογία για το ΕΚΑΣ

Μια άλλη σημαντική εξέλιξη ήταν η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας σχετικά με το ΕΚΑΣ, όπου ανέφερε ότι με τροπολογία που θα ενταχθεί στο νόμο «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις» προβλέπεται η βαθμιαία εφαρμογή «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης», ως γενική θεσμική εγγύηση κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, που σταδιακά θα αντικαθιστά άλλες στοχευμένες προνοιακές παροχές.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, για τη μεταβατική περίοδο μέχρι την πλήρη εφαρμογή του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» θεσπίζεται, ως αντισταθμιστικό μέτρο της σταδιακής κατάργησης του Ε.Κ.Α.Σ, η διατήρηση του δικαιώματος για μειωμένο ποσοστό συμμετοχής στη φαρμακευτική περίθαλψη και σε όσους παύουν να είναι δικαιούχοι του.

Περαιτέρω, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η περίπτωση υπέρμετρης οικονομικής επιβάρυνσης όσων από αυτούς έχουν ήδη εισπράξει τη σχετική παροχή, προβλέπεται ο συμψηφισμός των καταβληθέντων ποσών σε μηνιαίες δόσεις που να μην ξεπερνούν τα 30 ευρώ.

Απευθείας σύνδεση από τη Βουλή

Η φοροκαταιγίδα

Τώρα,όσον αφορά τις αλλαγές στους έμμεσους φόρους, το νομοσχέδιο προβλέπει ,μεταξύ άλλων,αυξήσεις από 1 Ιουνίου στο ΦΠΑ από το 23% στο 24%, στο τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης, στα τέλη ταξινόμησης ΙΧ αυτοκινήτων και στα καύσιμα. Παράλληλα καταργείται από την ίδια ημερομηνία ο μειωμένος ΦΠΑ σε 11 νησιά, ενώ ο φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία μετατίθεται για την 1.1.2018  και το τέλος στη σταθερή τηλεφωνία από 1.7.2017
Αναλυτικά:

– Από την 1η Ιουνίου , αυξάνεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ από το 23% στο 24%

– Από 1η Ιουνίου καταργείται η έκπτωση στους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά Σύρος, Θάσος, ‘Ανδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόνησσος , Κέα , Αντίπαρο και Σίφνο.

– Από 1η Ιανουαρίου 2018 θεσπίζεται φόρος διαμονής ανά ημερήσια χρήση του δωματίου, σουίτας , διαμερίσματος ή ενιαίας κατοικίας. Σε ξενοδοχεία ενός και δύο αστέρων προβλέπεται φόρος διαμονής 0,50 ευρώ, για τα τρία αστέρια 1,5 ευρώ για τέσσερα αστέρια τρία ευρώ ενώ για ξενοδοχεία πέντε αστέρων 4 ευρώ. Για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ο φόρος είναι 0,25 ευρώ για δωμάτια 1-2 κλειδιών ενώ για τρία κλειδιά αυξάνεται σε 0,5 ευρώ και για τέσσερα κλειδιά σε 1 ευρώ.

– Από 1 Ιουνίου 2016 θεσπίζεται τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης και υπολογίζεται ως ποσοστό 10% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού

– Από 1η Ιουλίου 2017 8εσπίζεται τέλος σε κάθε μηνιαίο λογαριασμό σταθερής τηλεφωνίας με πρόσβαση σε υπηρεσίες φωνής ή /και ευρυζωνικής πρόσβασης (Internet) και υπολογίζεται ως ποσοστό 5% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού.

-Αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2016 προβλέπεται ότι σε όλα τα τυχερά παίγνια η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στα έσοδα κλιμακώνεται σε 30% επί μικτού κέρδους μέχρι 100 εκατ. ευρώ, σε 32,5% από 100 εκατομμύρια και ένα λεπτό έως 200 εκατ. ευρώ και 35% για το υπερβάλλον

– Καταργείται ο φόρος στα μικρά ζυθοποιεία και αυξάνεται ο ΕΦΚ στην μπύρα σε 5 ευρώ ανά βαθμό PLATO κατά όγκο και εκατόλιτρο μπύρας ( από 2,6 ευρώ που είναι σήμερα) . Επίσης αυξάνεται σε 2,5 ευρώ ανά βαθμό Plato κατά όγκο και εκατόλιτρο μπύρας από 1,30 ευρώ που είναι σήμερα , ο μειωμένος συντελεστής ΕΦΚ που επιβάλλεται στη μπύρα που παράγεται στη χώρα μας ή σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε από ανεξάρτητα μικρά ζυθοποιεία, εφόσον η παραγωγή τους δεν υπερβαίνει τα 200.000 εκατόλιτρα μπύρας ετησίως.

– Από 1η Ιουλίου 2017 θεσπίζεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων ίσος με δέκα λεπτά του ευρώ ανά χιλιοστόλιτρο προϊόντος.

– Από 1η Ιουλίου 2017 θεσπίζεται φόρος 2 ευρώ ανά κιλό καθαρού βάρους στον μη καβουδρισμένο καφέ, 3 ευρώ στον καβουδρισμένο και 4 ευρώ για τον στιγμιαίο καφέ καθώς και σε παρασκευάσματα με βάση εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ.

– Από 1η Ιουνίου τα τέλη ταξινόμησης των Ι.Χ θα υπολογίζονται με βάση την λιανική τιμή προ φόρων και τους ρύπους. Ειδικότερα τα νέα τέλη ταξινόμησης, είναι τα ακόλουθα:

  • 4% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει τα 14.000 ευρώ
  • 8% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή κυμαίνεται από 14.001 έως και 17.000 ευρώ
  • 16%% επί της λιανικής τιμής για Ι.Χ με τιμή προ φόρων από 17.001 έως και 20.000 ευρώ
  • 24% της λιανικής τιμής για Ι.Χ με τιμή από 20.001 έως και 25.000 ευρώ
  • 32% για Ι.Χ με λιανική τιμή από 25.000 ευρώ και πάνω .

– Για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως 100 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο θεσπίζεται έκπτωση στα τέλη ταξινόμησης 5%

Τα τέλη ταξινόμησης θα αυξάνονται:

  • 10% για εκπομπές ρύπων από 121 έως και 140 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο
  • 20% για εκπομπές ρύπων από 141 έως και 160 γραμμάρια
  • 30% για ρύπους από 161 έως 180 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο
  • 40% για ρύπους από 181έως και 200 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο και
  • 60% για ρύπους από 201 έως και 250 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο.
  • 100% για ρύπους άνω των 250 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο.

– Τα υβριδικά αυτοκίνητα θα απαλλάσσονται μόνο από το 50% του προβλεπόμενου τέλους ταξινόμησης αντί για πλήρη απαλλαγή που προβλέπεται σήμερα για την κατηγορία αυτή.

– Από την 1η Ιανουαρίου 2017, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στη βενζίνη αυξάνεται από τα 670 ευρώ ανά χιλιόλιτρο σε 700 ευρώ. Η επίπτωση επί της τελικής τιμής εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 5 λεπτών ανά λίτρο. Στο πετρέλαιο κίνησης, ο φόρος αυξάνεται από τα 330 στα 410 ευρώ το λίτρο ( εκτιμάται ότι επιβάρυνση θα ανέλθει σε 8 λεπτά ανά λίτρο). Στο πετρέλαιο θέρμανσης ο ΕΦΚ αυξάνεται από 15 Οκτωβρίου 2016, από τα 230 στα 280 ευρώ (επιβάρυνση έξι λεπτών ανά λίτρο). Στα υγραέρια τα οποία χρησιμοποιούνται ως καύσιμα κινητήρων ο ΕΦΚ αυξάνεται από 1/1/2017 από 330 σε 430 ευρώ ανά χιλιόλιτρο ενώ από την 1η Ιουνίου απαλλάσσεται από τον ΕΦΚ το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

Aλλαγές προβλέπει ο νομοσχέδιο και για τον ΕΝΦΙΑ του 2016. Ειδικότερα αυξάνονται οι συντελεστές για τον υπολογισμό του κύριου φόρου φυσικών και νομικών προσώπων επί των οικοπέδων καθώς και του συμπληρωματικού φόρου. Ο συμπληρωματικός φόρος σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα επιβάλλεται σε νομικά πρόσωπα με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ ενώ με το ισχύον καθεστώς επιβάλλεται για ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ. Παράλληλα προβλέπονται και αυξήσεις στους συντελεστές με τον ανώτατο συντελεστή να αυξάνεται στο 1,15% για ακίνητη περιουσία άνω των 2 εκατ ευρώ έναντι 1% σήμερα για περιουσία άνω του 1 εκατ . ευρώ.

Μεταβολές επέρχονται και στους συντελεστές του κύριου φόρου ΕΝΦΙΑ. Τα κλιμάκια αυξάνονται από 12 σε 25 ενώ προβλέπονται χαμηλότεροι συντελεστές για ακίνητα με μικρή αντικειμενική αξία.

– Στα τσιγάρα ο αναλογικός φόρος από 1.1. 2017 αυξάνεται από το 20% στο 26% της λιανικής τιμής ενώ διατηρείται σταθερός ο φόρος των 82,5 ευρώ ανά χίλια τσιγάρα. Στα στριφτά, ο φόρος αυξάνεται από τα 156 στα 170 ευρώ ανά κιλό.

Κόκκινα Δάνεια

Την προστασία από την πώληση σε ξένα funds, έως και το 2018, των κόκκινων δανείων τα οποία είναι συνδεδεμένα με προσημείωση ή υποθήκη πρώτης κατοικίας, αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ, καθώς και εκείνων που έχουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημόσιου, προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε, πριν λίγες ώρες, στη Βουλή.

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι – ανεξαρτήτως κατηγορίας – τα δάνεια, (στεγαστικά, καταναλωτικά, επισκευαστικά, δάνεια ελεύθερων επαγγελματιών, εμπόρων, αγροτών, καθώς και τα δάνεια μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων), που έχουν διασφάλιση σε πρώτη κατοικία, με αντικειμενική αξία μέχρι 140.000 ευρώ (και χωρίς κάποιο εισοδηματικό κριτήριο) προστατεύονται από την πώληση έως και το 2018.

Ωστόσο, προβλέπεται η πώληση εξυπηρετούμενων δανείων εφόσον ανήκουν στον ίδιο δανειολήπτη ενώ αναγκαία προϋπόθεση για την πώληση των δανείων είναι ο δανειολήπτης και ο εγγυητής να έχουν προσκληθεί με εξώδικη πρόσκληση μέσα σε 12 μήνες πριν από την προσφορά , πριν ή και μετά την ψήφιση του νόμου για να διακανονίσουν τις όφειλες με βάση γραπτή πρόταση που περιλαμβάνει συγκεκριμένους όρους αποπληρωμής σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΤτΕ.

Εξαιρούνται απαιτήσεις επίδικες ή επιδικασθείσες και απαιτήσεις κατά οφειλετών μη συνεργάσιμων.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, στις περιπτώσεις πώλησης και μεταβίβασης απαιτήσεων, καθώς και σε περιπτώσεις ανάθεσης διαχείρισης, δεν χειροτερεύει η ουσιαστική και δικονομική θέση του οφειλέτη και του εγγυητή και δεν επιτρέπεται η μονομερής τροποποίηση όρου σύμβασης καθώς και του επιτοκίου. Επίσης αναφέρεται πως σε περίπτωση που μεταβιβάζεται απαίτηση από εξυπηρετούμενο δάνειο ή πίστωση, για την εξυπηρέτηση του οποίου έχει συμφωνηθεί κυμαινόμενο επιτόκιο, ο εκδοχέας (fund) δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να προσδιορίσει περιθώριο, επιπλέον του επιτοκίου αναφοράς, υψηλότερο εκείνου που είχε προσδιορίσει το πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα κατά το χρόνο καταχώρισης της μεταβίβασης, ακόμα κι αν τέτοιο δικαίωμα υφίστατο συμβατικά για τον εκχωρητή.

 Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων

Αναφορικά με τις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις καθώς και τις Εταιρείες Απόκτησης από δάνεια και πιστώσεις αυτές θα μπορούν να είναι ανώνυμες εταιρείες ειδικού και αποκλειστικού σκοπού με έδρα την Ελλάδα ή εταιρείες που θα έχουν έδρα σε κράτος μέλος της ΕΟΧ υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υποκατάστημα τους στην Ελλάδα. Στην περίπτωση των εταιρειών που θα αγοράζουν τα κόκκινα δάνεια θα μπορούν να έχουν έδρα και σε χώρα εκτός της ΕΟΧ υπό την προϋπόθεση ότι δεν βρίσκονται σε κράτος που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς και συνεργάζεται στην ανταλλαγή οικονομικών στοιχείων με την Ελλάδα.

Οι εταιρείες αυτές θα παίρνουν ειδική άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος και θα εποπτεύονται από αυτήν.

Οι εταιρείες που θα αδειοδοτούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος και θα αναλαμβάνουν την διαχείριση των δανείων θα πρέπει να έχουν μετοχικό κεφάλαιο 100.000 ευρώ , ενώ οι εταιρείες που θα λαμβάνουν άδεια ώστε να προχωρούν και σε αναχρηματοδοτήσεις δανείων θα πρέπει να έχουν μετοχικό κεφαλαίο ύψους 4,5 εκατ. ευρώ .

Στην περίπτωση αυτή τα νέα δάνεια που θα χορηγούνται θα διέπονται από το ελληνικό δίκαιο και για αυτά αποκλειστικά αρμόδια στην εκδίκαση διάφορων θα είναι τα ελληνικά δικαστήρια.

Τριάντα Κέντρα Ενημέρωσης – Υποστήριξης Δανειοληπτών σε όλη την Ελλάδα

Τέλος κατανέμονται τα 30 Κέντρα Ενημέρωσης – Υποστήριξης Δανειοληπτών σε όλη την Ελλάδα και για τη στελέχωσή τους προβλέπονται 200 υπάλληλοι.

Τα κέντρα αυτά θα συσταθούν για να μπορούν να εξυπηρετηθούν οι δανειολήπτες που παρουσιάζουν καθυστερήσεις σύμφωνα με όσα προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών, για όσους έχουν περιέλθει σε πλήρη αδυναμία εξυπηρέτησης του δανείου τους αλλά και για όσους (φυσικά πρόσωπα ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις) θέλουν να ενημερωθούν για τις δυνατότητες που τους παρέχει η νομοθεσία σχετικά με τα θέμα της εξυπηρέτησης των δανείων τους.

Tο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων

Με την επωνυμία «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ» και με διάρκεια ζωής τουλάχιστον 99 ετών, ιδρύεται το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο δεν θα ανήκει στον δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα. Το μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ και θα καταβληθεί στο σύνολό του από το Δημόσιο, που θα είναι και ο μοναδικός μέτοχος.

Σκοπός του νέου Ταμείου, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, θα είναι η διαχείριση και αξιοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων του κράτους που θα μεταβιβαστούν σε αυτό, προκειμένου να: (α) συνεισφέρει πόρους για την υλοποίηση της επενδυτικής πολιτικής της χώρας και για την πραγματοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης και (β) συμβάλει στην απομείωση του χρέους.

Στο νέο Ταμείο σημαίνοντα ρόλο θα έχει το 5μελές Εποπτικό Συμβούλιο. Τα τρία μέλη του θα επιλέγονται από την κυβέρνηση, κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) που ενεργούν από κοινού, και τα δύο μέλη, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, θα επιλέγονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ESM, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του υπουργού Οικονομικών. Η θητεία των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου θα είναι 5ετής και αυτό θα αποφασίζει, μεταξύ άλλων, και για την εκλογή και τον διορισμό των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου.

Για να υπάρχει απαρτία στις συνεδριάσεις του Εποπτικού Συμβουλίου θα πρέπει να είναι παρόντα τουλάχιστον 4 μέλη του, ενώ οι αποφάσεις θα λαμβάνονται κατόπιν θετικής ψήφου τουλάχιστον 4 μελών.

Στο νέο υπερταμείο περνούν, το ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)- δηλαδή οι συμμετοχές του Δημοσίου στις τράπεζες- η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), και η νέα Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) που θα αφορά στις συμμετοχές του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ.

Το ΤΑΙΠΕΔ θα συνεχίσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που έχει θέσει σε διαδικασία, ενώ ιδιαίτερο ρόλο αποκτά η ΕΤΑΔ, σκοπός της οποίας θα είναι να αξιοποιεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος, με κάθε πρόσφορο μέσο, τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που περιέρχονται στην κυριότητά της, τα περιουσιακά στοιχεία την διαχείριση των οποίων έχει αναλάβει από άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και από δημόσιες επιχειρήσεις το μετοχικό κεφάλαιο των οποίων κατέχει, άμεσα ή έμμεσα, το Δημόσιο. Στην ΕΤΑΔ μεταβιβάζονται αυτομάτως η κυριότητα και νομή όλων των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων, τα οποία ανήκουν στο Δημόσιο, με τις εξής εξαιρέσεις:

α. Αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι,

β. Περιοχές Ramsar,

γ. Περιοχές Natura,

δ. Αρχαιολογικοί χώροι, και

ε. Αμιγώς δασικές εκτάσεις.

Επίσης, στην ΕΤΑΔ μεταβιβάζεται και η κυριότητα και νομή επί όλων των ακίνητων του ΤΑΙΠΕΔ.

Όσον αφορά στη νέα Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών, σκοπός της θα είναι να κατέχει τις συμμετοχές του κράτους σε δημόσιες επιχειρήσεις, να διαχειρίζεται επαγγελματικά και να επαυξάνει την αξία των συμμετοχών αυτών και να τις αξιοποιεί σύμφωνα με βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ, όσον αφορά την εταιρική διακυβέρνηση, την εταιρική συμμόρφωση, την εποπτεία και τη διαφάνεια των διαδικασιών, καθώς και σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές σε θέματα κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνης επιχειρηματικότητας και διαβούλευσης με τα ενδιαφερόμενα με τις δημόσιες επιχειρήσεις μέρη.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου των δημοσίων επιχειρήσεων, των οποίων οι μετοχές ανήκουν άμεσα ή έμμεσα, στο σύνολό τους ή εν μέρει στην ΕΔΗΣ, εκλέγονται από τη συνέλευση των μετόχων τους, εκτός από ένα μέλος που θα προτείνεται προς εκλογή από τον υπουργό Οικονομικών.

Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων, καθώς και ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης της Rosco.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα