Site icon The Indicator

Πολυνομοσχέδιο: Ανοιχτά όλες τις Κυριακές τα καταστήματα τεσσάρων περιοχών

Τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές -πλην της δεύτερης του Αυγούστου- για τη χρονική περίοδο από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο σε τέσσερις περιοχές της χώρας προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε το βράδυ του Σαββάτου στη βουλή.

Στην πραγματικότητα, βεβαίως, καθώς αίρονται πλέον όχι μόνο για τις τέσσερις αυτές περιοχές, αλλά συνολικά για όλη τη χώρα οι περιορισμοί που υπήρχαν έως σήμερα σε τετραγωνικά μέτρα και ιδιοκτησιακή μορφή των καταστημάτων που επιτρεπόταν να λειτουργούν τις άλλες Κυριακές -πλην των οχτώ γενικής ισχύος- δυνητικά θα μπορούν να λειτουργήσουν όλα και όλες τις Κυριακές, αρκεί στη δεύτερη αυτή περίπτωση να υπάρχει σχετική απόφαση του οικείου αντιπεριφερειάρχη.

Αναλυτικά το άρθρο 49 του νομοσχεδίου προβλέπει τα ακόλουθα:

1) Επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές, πλην  της δεύτερης του Αυγούστου, την περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου στις εξής περιοχές:

Για τις παραπάνω περιοχές, πλην του Δήμου Αθηναίων, θα υπάρχει περαιτέρω εξειδίκευση των περιοχών εκείνων που θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα με σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομίας.

Εάν η δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου συμπίπτει με επίσημη αργία, τότε τα καταστήματα θα μένουν κλειστά την πρώτη Κυριακή του Αυγούστου. Η διατύπωση αυτή χρήζει διευκρίνισης διότι αφήνει να εννοηθεί ότι τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά στην επίσημη αργία.

Στις υπόλοιπες περιοχές τα εμπορικά καταστήματα επιτρέπεται να είναι ανοιχτά και άλλες Κυριακές πλην των οχτώ που γνωρίζαμε ότι ισχύουν από το 2013 (Τέσσερις Κυριακές στις ισάριθμες εκπτωτικές περιόδους, Κυριακή των Βαΐων και τρεις Κυριακές κατά τη χριστουγεννιάτικη περίοδο) αρκεί να υπάρχει απόφαση του αντιπεριφερειάρχη.

Βεβαίως, με τη μεταβατική διάταξη που υπάρχει στο άρθρο 50 ορίζεται ότι αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών που είχαν εκδοθεί βάσει του προηγούμενου νόμου (4177/2013) για τα των Κυριακών θα εξακολουθήσουν να ισχύουν, αλλά επίσης χωρίς τους περιορισμούς που είχαν τεθεί με τον 4177/2013 (εμβαδόν και ιδιοκτησιακό καθεστώς).

Τέλος, στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει ρητή αναφορά ειδικά στα σούπερ μάρκετ, όμως εκτιμάται ότι περιλαμβάνονται στις γενικές ρυθμίσεις που θα ισχύουν και για τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα.

Exit mobile version