Πολιτικό vertigo στη ΝΔ μετά τη διαγραφή Αντώναρου

Σκηνικό εμφυλίου πολέμου διαμορφώνεται τις τελευταίες ώρες στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας
μετά τη χθεσινοβραδυνή διαγραφή του στενού συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή και πρώην υπουργού και κυβερνητικού εκπροσώπου Ευάγγελου Αντώναρου και τις ολονύκτιες διεργασίες στους κόλπους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο πρώην υπουργός ετέθη εκτός κόμματος, μετά τις ευθείες βολές που εξαπέλυσε κατά του αντιπροέδρου της ΝΔ Αδωνι Γεωργιάδη, δηλώνοντας ότι «λεκιάζει την εικόνα της παράταξης» .

Η διαγραφή του έγινε γνωστή αργά το βράδυ του Σαββάτου με μιά λακωνική ανακοίνωση όπου δεν αναφέρονται οι λόγοι: «Με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Ευάγγελος Αντώναρος τίθεται εκτός Κόμματος».

Είναι φανερό ότι το σκάνδαλο Novartis, που φαίνεται να έχει εσωτερική ισχύ μεγατόνων προκαλεί σεισμό στο πολιτικό σύστημα και ειδικότερα πραγματικό πολιτικό vertigo στη ΝΔ  καθώς σε αυτό φέρονται να εμπλέκονται  άμεσα πολιτικοί και πρώην υπουργοί της παράταξης. Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που βρίσκονται στο επίκεντρο της υπόθεσης αρνούνται οποιαδήποτε συμμετοχή και προσπαθούν να εξασφαλίσουν την πλήρη υποστήριξη του κόμματος, ενώ άλλοι θεωρούν σκόπιμο να κρατήσει η ΝΔ αποστάσεις.

Στους κόλπους του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ, μετά τις προσωπικές “αμυντικές” τοποθετήσεις των εμπλεκόμενων πρωτοκλασάτων στελεχών του, επικρατεί αμηχανία η οποία μαρτυρεί μια σοβούσα εσωτερική αναταραχή η οποία τι στιγμή αυτή δεν μπορεί να εκτιμηθεί που μπορεί να οδηγήσει.

Πίσω στη Νέα Δημοκρατία,ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να ελέγξει τις εσωκομματικές αντιδράσεις για τη φερόμενη εμπλοκή πρώην υπουργών στο σκάνδαλο Novartis και να αποκρούσει τις πιέσεις για απομάκρυνση του Άδωνη Γεωργιάδη από την αντιπροεδρία του κόμματος.

Στα παραπάνω πλαίσια εκπέμπει μηνύματα προς τις συγκρουόμενες ομάδες και “αμφισβητίες”, ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε εκκαθαρίσεις προκειμένου να κρατήσει το κόμμα ενωμένο και προσηλωμένο στη γραμμή που χαράζει ο ίδιος.

“Εξιλαστήριο θύμα” ο Αδωνις Γεωργιάδης;

Είναι φανερό καθώς περνούν οι ημέρες ότι από τη στιγμή που ο ασκός του Αιόλου έχει πραγματικά ανοίξει, ο “εμφύλιος” που μαίνεται στο παρασκήνιο θα κλιμακωθεί και ο Αδωνις Γεωργιάδης πιθανότατα τελικά θα αναδειχθεί σε “Ιφιγένεια” που θα θυσιαστεί στο βωμό της κομματικής ενότητας.

 

Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή είχε διατυπώσει αιχμές κατά του Αδωνι Γεωργιάδη σε δηλώσεις του την Παρασκευή, λέγοντας ότι αν κάποιος πολιτικός θέλει να γίνεται “τσίρκολο”, μπορεί να το κάνει, αλλά δεν πρέπει να εκθέτει το κόμμα. Εμμέσως πλην σαφώς ζήτησε μάλιστα από τον Κ. Μητσοτάκη να τον απομακρύνει από την αντιπροεδρία του κόμματος.

Χθες  ο κ. Αντώναρος επανήλθε με ανάρτηση στο προσωπικό προφίλ στο Facebook, στην οποία φαίνεται πως “υπερέβη τα εσκαμμένα”, προκαλώντας την άμεση αντίδραση της ηγεσίας.

Τι έγραψε ο Ευάγγελος Αντώναρος:

«Ο σεξιστής εκ της τάξεως των μουσαφιραίων προερχόμενος (για λίγο ακόμη διαστημα) δοτός αντιπρόεδρος αποδεικνύει με τη συμπεριφορά του κσθε μέρα που περνάει οτι δυσκολεύεται να ενταχθεί στον χώρο της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης.

Η ψυχραιμία σε δύσκολες περιστάσεις ειναι μεγάλη αλλά σπάνια αρετή. Και συνήθως οι περισσότεροι τα κάνουν θάλασσα οταν προσπαθούν να παίξουν ρόλους μεγαλύτερους από το μπόι τους…

Εδώ όλοι κρίνονται. Κι η μέρα της κρίσης πλησιάζει ειδικά οταν με τη συμπεριφορά τους “λεκιάζουν” την εκόνα μιας μεγάλης παράταξης. Είμαι βέβαιος οτι ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ξέρω ότι ενημερώνετσι πλήρως θα πάρει σύντομα πρωτοβουλίες.

Αλλωστε ενας αντιπρόεδρος, ο Κωστης Χατζηδάκης, είναι υπεραρκετός».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα