Στα ύψη ο πολιτικός υδράργυρος με έντονη αντιπαράθεση για τον εκλογικό νόμο

ρετερρτΕνώ τυπικά η διαδικασία διαλόγου και συναντήσεων σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο δεν έχει ξεκινήσει,η πολιτική αντιπαράθεση  μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης γίνεται σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους.

Το Μαξίμου κάνει λόγο για απώλεια ψυχραιμίας, φόβο, πίεση και αδιέξοδο στη Νέα Δημοκρατία, με αφορμή τη διοχέτευση σχετικά με την επικείμενη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Σχολιάζοντας τη «διαρροή» από πλευράς Ν.Δ. ότι «ο κ. Τσίπρας θα χάσει με τον ίδιο εκλογικό νόμο που κέρδισε δύο φορές», οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για«ηρωικές εκφράσεις από γουέστερν σπγγέτι» και υπογραμμίζουν:«Επειδή, όπως φαίνεται, θα περάσουν πολλές αναμετρήσεις μέχρι ο κ. Μητσοτάκης να κερδίσει εκλογές, μήπως, στο μεταξύ, να σκεφτούμε με κριτήριο, τι είναι ωφέλιμο για τον τόπο και ποιες αλλαγές είναι ώριμες για το πολιτικό σύστημα;»

Ειδικότερα, αναφορικά με τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς («και για κάποιους που χάνουν την ψυχραιμία τους»), οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν:

Πρώτον, ότι «ο πρωθυπουργός θα κάνει αυτήν την εβδομάδα επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς, με αντικείμενο τον εκλογικό νόμο και την συνταγματική αναθεώρηση».

Δεύτερον, ότι «οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο, όπως συμφωνήθηκε στις σχετικές επαφές -ασχέτως αν κάποιοι, φορτωμένοι με άγχος, ξεκίνησαν τα παραπολιτικά από σήμερα. Κατανοούμε την πίεση, το αδιέξοδο και τους φόβους «κύκλων» της ΝΔ», σχολιάζουν.

Τρίτον, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «οι κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης διοχετεύουν, ανωνύμως, στα ΜΜΕ διάφορες ηρωικές εκφράσεις από γουέστερν σπαγγέτι («Ο κ. Τσίπρας θα χάσει με τον ίδιο εκλογικό νόμο που κέρδισε δύο φορές»…). Τους απαντούμε: επειδή, όπως φαίνεται, θα περάσουν πολλές αναμετρήσεις μέχρι ο κ. Μητσοτάκης να κερδίσει εκλογές, μήπως, στο μεταξύ, να σκεφτούμε με κριτήριο, τι είναι ωφέλιμο για τον τόπο και ποιες αλλαγές είναι ώριμες για το πολιτικό σύστημα;»

Η Θέσεις των κομμάτων αναφορικά με τις αλλαγές:

Πηγές της Συγγρού στο ΑΠΕ – ΜΠΕ αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα προσέλθει στη συνάντηση κυρίως για να συζητήσει με τον κ. Τσίπρα τη συνταγματική αναθεώρηση, που «πρώτος έχει βάλει στο τραπέζι από τον περασμένο Ιανουάριο πριν καν εκλεγεί στη θέση που βρίσκεται σήμερα, και δευτερευόντως για τον εκλογικό νόμο».

Σημειώνουν ότι οι θέσεις του προέδρου της ΝΔ και συνολικά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ξεκάθαρες. «Ο κ. Τσίπρας θα χάσει με τον ίδιο εκλογικό νόμο που κέρδισε δυο φορές», λένε στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, ενώ παράλληλα επισημαίνουν ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι να στερήσει από τη ΝΔ την αυτοδυναμία, καθώς η νίκη είναι δεδομένη όποτε και να γίνουν οι εκλογές».

Σε ό,τι αφορά την συνταγματική αναθεώρηση, ο πρόεδρος της ΝΔ, σύμφωνα με συνεργάτες του, έχει σε ουδέτερο πολιτικά χρόνο, πριν έξι μήνες, αναφερθεί στην αναγκαιότητα συνταγματικής αναθεώρησης αναπτύσσοντας σχετικές πρωτοβουλίες σε ακραία νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση.

Την ίδια στιγμή, το Ποτάμι πήρε θέση υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής,και απέναντι σε ένα σύστημα «απλής και άδολης αναλογικής»,τονίζοντας ότι το όριο του 3% πρέπει να παραμείνει,καθώς δεν πρέπει η Βουλή να γεμίσει με κόμματα διαμαρτυρίας του 1%».

Το ΚΚΕ,από τη μεριά του δεν δέχεται ούτε το πλαφόν του 3%, ούτε το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών.

Για να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές είναι αναγκαία η διασφάλιση της πλειοψηφίας των δύο τρίτων στη Βουλή (200 βουλευτών).

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Π.Γ του κόμματος προτείνει την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την καθιέρωση συστήματος απλής αναλογικής, που θα διασφαλίζει την ελεύθερη και ανόθευτη έκφραση της λαϊκής βούλησης, ενώ παράλληλα κατευθύνεται προς  το άνοιγμα μιας πλατιάς διαδικασίας διαλόγου για την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, με στόχο ένα νέο Σύνταγμα και με ορίζοντα το 2021.

Στις 25 και 26 Ιουνίου, αναμένεται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να οριστικοποιήσει την πρόταση για τον εκλογικό νόμο.

«Κόκκινη γραμμή αποτελεί για τους ΑΝΕΛ η ύπαρξη του ορίου του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή και αυτό για τους γνωστούς εθνικούς λόγους»,είπε ο Π.Καμμένος.

Συναντήσεις του Αλ. Τσίπρα με πολιτικούς αρχηγούς

Σύμφωνα με πληροφορίες από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πρόγραμμα των συναντήσεων του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς έχει ως εξής:

Με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, την Τρίτη 21/6 στις 5μμ.

AdTech AdΜε τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, την Πέμπτη 23/6 στις 12 το μεσημέρι.

Με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, την Πέμπτη 23/6 στις 4.00μμ

Με τον Πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, την Πέμπτη 23/6 στις 6.00μμ

Με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, την Παρασκευή 24/6 στις 10πμ

Με τον Πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, την Παρασκευή 24/6 στις 12 το μεσημέρι.

Όλες οι συναντήσεις θα γίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα