Πολιτικο-οικονομικό θρίλερ με την επένδυση στο Ελληνικό

Με το πρόβλημα της Eldorado να παραμένει ενεργό, η κυβέρνηση τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη και με δισεπίλυτα ζητήματα που προκύπτουν σχετικά με το μείζον έργο του Ελληνικού, καθώς οι αρχαιολόγοι όλως περιέργως φαίνεται να τάσσονται υπέρ κήρυξης αρχαιολογικής ζώνης σε μεγάλο τμήμα του χώρου, ενδεχόμενο που καταβάλλεται προσπάθεια πάση θυσία να αποτραπεί.

Ειδικότερα, μια απόφαση που εμφανίζεται σαν σοβαρό ενδεχόμενο και η κυβέρνηση θέλει οπωσδήποτε να αποτρέψει, είναι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), να κηρύξει σαν αρχαιολογικό χώρο, μεγάλο τμήμα της έκτασης του πρώην αεροδρομίου.

Η εξέλιξη αυτή, αν τελικά πραγματοποιηθεί, είναι πολύ πιθανό να βάλει «τέλος» σ’ ένα άκρως σημαντικό έργο. Ο επενδυτής «Ηellinikon Global» έχει κάνει σαφές ότι θέλει το ζήτημα αυτό να αποσαφηνιστεί πλήρως και έχει δηλώσει ότι οποιαδήποτε μονομερής τροποποίηση της συμφωνίας, θα προκαλέσει ματαίωση του «deal» ολοκλήρωσης της επένδυσης, που ως γνωστόν αποτελεί προαπαιτούμενο των δανειστών.

Καλά πληροφορημένοι κυβερνητικοί κύκλου δεν κρύβουν τόσο τη δυσφορία τους όσο και την ανησυχία τους, καθώς θεωρούν ότι η επανεμφάνιση των αρχαιολογικών διεκδικήσεων μόνο τυχαία δεν είναι, αφού συνέπεσε με την ομοβροντία της Eldorado, η οποία εκδηλώθηκε λίγο μετά την επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα, η οποία άνοιξε το δρόμο για την πραγματοποίηση και πάλι ξένων επενδύσεων στη χώρα και την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η οποία έγινε ευνοϊκά δεκτή από τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα.

Τα αρνητικά μηνύματα 

Και ενώ το κλίμα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που πέρασε ήταν ιδιαίτερα θετικό και η αισιοδοξία διάχυτη τόσο στην κυβέρνηση όσο και σε μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας η οποία δοκιμάζεται από τη μακροχρόνια κρίση, οι προσδοκίες για επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας και οικονομική σταθεροποίηση της χώρας δέχτηκαν δύο απανωτά χτυπήματα.Τα μηνύματα που ήλθαν στην άμεση επικαιρότητα ξαφνικά σκόρπισαν προβληματισμό καθώς έγινε γνωστό ότι μετά την  Eldorado, εντός του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου υπερισχύει η τάση που προσβλέπει σε κήρυξη του χώρου του Ελληνικού, ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες ενημερώθηκε για τις τάσεις και τις ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί εντός του ΚΑΣ και προκειμένου να αποφύγει δυσάρεστες καταστάσεις, επεδίωξε την αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα συνεδρίασης του ΚΑΣ.

Προσπάθεια διατήρησης του θετικού επενδυτικού κλίματος

Η πρακτική των αναβολών, προκειμένου να αποφευχθεί η αρνητική απόφαση για την επένδυση, ξεκίνησε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες την περασμένη Τρίτη. Στο μεταξύ αναζητούνται τρόποι προκειμένου να αλλάξουν οι ισορροπίες εντός του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που μέχρι στιγμής οδηγούν σε μία απόφαση υπέρ της κήρυξης αρχαιολογικής ζώνης, σε μεγάλο μέρος του Ελληνικού.

Ενδεχόμενη κατάρρευση του έργου του «Ελληνικού», αποτελεί εφιαλτικό σενάριο όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά στην ουσία για την ίδια τη χώρα η οποία επιχειρεί να «σηκώσει κεφάλι» προσελκύοντας επενδύσεις-οξυγόνο από το εξωτερικό και επιστρέφοντας βαθμηδόν στην οικονομική ομαλότητα.

Σε μια τέτοια περίπτωση το επενδυτικό «αφήγημα» θα υποστεί καίριο πλήγμα, θα δημιουργηθεί μείζον πρόβλημα με τους δανειστές και θα υπάρξουν πολιτικές παρενέργειες μεγάλης κλίμακας καθώς στις εξελίξεις αυτές εκτιμάται ότι είναι αναμεμειγμένο και μέρος της ελληνικής αντιπολίτευσης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα