Πολιτική συμφωνία επιδιώκει η κυβέρνηση με τους δανειστές-Τι θα περιέχει η ομιλία Τσίπρα σήμερα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή εισηγητική ομιλία του πρωθυπουργού στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που ανοίγει τις εργασίες της σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ο κ. Τσίπρας θα τονίσει ότι ουσιαστικά απαιτείται πολιτική συμφωνία στο ανώτατο δυνατό επίπεδο προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση χωρίς να περιλαμβάνει τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Κάτω από το φως της παραπάνω επιδίωξης ο πρωθυπουργός αναμένεται να χρησιμοποιήσει αυστηρή ρητορική  απέναντι στους ευρωπαίους δανειστές και το ΔΝΤ όταν σε λίγη ώρα θα ανέβει στο βήμα κατά την εναρκτήρια ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος.

Σημαντικό ρόλο στο περιεχόμενο και το ύφος της σημερινής πρωθυπουργικής τοποθέτησης φαίνεται πως παίζει τόσο η στάση της κίνησης των «53» της οποίας μετέχει ο σημερινός υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και το μήνυμα που θέλει να περάσει προς την αξιωματική αντιπολίτευση που στο προσκήνιο και παρασκήνιο επιμένει στις δικές της κινήσεις…

Επί της ουσίας και σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος η χθεσινή δήλωση του Γ. Ντάισελμπλουμ ότι υπάρχει έδαφος να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα την προσεχή εβδομάδα «δεν εκφράζει με ακρίβεια την πραγματικότητα» αφού δεν υπήρξε συμφωνία με δεδομένη την επιμονή των δανειστών όλη η συζήτηση και φυσικά οι τελικές αποφάσεις να παρθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.

Επιμονή που οι Ευκλίδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης δεν έκαναν αποδεκτή, με δεδομένο ότι τα τεχνικά κλιμάκια έχουν σαφείς εντολές με βάση τις απαιτήσεις των θεσμών, τις οποίες η Αθήνα έχει απορρίψει.

Πιθανολογείται ότι ο κ. Τσακαλώτος θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες για επί πλέον διαβουλεύσεις, ενώ ο Πρωθυπουργός αναμένεται να έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες με Ευρωπαίους ομολόγους του προκειμένου, έστω στο παρά ένα, να αρθεί το αδιέξοδο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα