“Πολιτικές” πιέσεις σήμερα στο χρηματιστήριο Αθηνών

Με πτώση μπαίνει στο δεύτερο τρίμηνο του έτους το χρηματιστήριο Αθηνών, επηρεασμένο αφενός από το εύθραυστο πολιτικό κλίμα στο εσωτερικό, όσο και από τις αβεβαιότητες που κυριαρχούν στη Γερμανία.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,04% στις 749,67 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2,32 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,8 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,12% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.964,58 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 1,64% στις 847,87 μονάδες.

Το ΧΑ “συντάσσεται” με τους ευρωπαϊκούς δείκτες, οι οποίοι κινούνται με σημαντικές απώλειες άνω του 1%, καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας, με τον κίνδυνο να καταρρεύσει η κυβέρνηση πιο πιθανό από ποτέ. Το κλίμα επιδεινώθηκε μετά την πρόταση του Χορστ Ζεεχόφερ να παραιτηθεί και από τα δύο αξιώματα, του Αρχηγού των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και του ομοσπονδιακού υπουργού Εσωτερικών, αφού εκτιμά ως μη ικανοποιητική την “ευρωπαϊκή λύση” για το προσφυγικό που επέτυχε ο καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το Capital.gr όσο ο Αλέξης Τσίπρας απουσίασε σε Λονδίνο και Βρυξέλλες, κόντεψε η επιστροφή του στα πατρώα να τον βρει χωρίς κυβέρνηση. Η διάλυση των ΑΝΕΛ που κοστίζει στον κυβερνητικό συνασπισμό έναν (ακόμη) βουλευτή μείον, μετά την επεισοδιακή αποχώρηση του βουλευτή Θεσσαλονίκης Γιώργου Λαζαρίδη, δημιούργησε εξ αντικειμένου τα πρώτα 24ωρα τουλάχιστον στο Μαξίμου, φόβο για “ντόμινο” αποχωρήσεων.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ εξακολουθεί να διαφωτίζει επαρκώς για το τι ακριβώς προτίθεται να πράξει εάν και όταν κληθεί η εθνική αντιπροσωπεία να υπερψηφίσει τη συμφωνία Τσίπρα- Ζάεφ. Πότε δηλώνει ότι θα ρίξει την κυβέρνηση προκειμένου να μην κυρωθεί η συμφωνία, πότε ανακοινώνει ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα την υπερψηφίσουν και πότε (όπως χθες) μιλά για απόσυρσή του από το κυβερνητικό όχημα.

Το νοσηρό κλίμα αυτό είναι προφανές ότι ουδόλως επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας να συνεχιστεί διότι -πρωτίστως- δεν εξυπηρετεί το αφήγημά του για τη νέα αισιόδοξη σελίδα που ανοίγει για την χώρα η απόφαση του Eurogroup περί επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους και η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια, με τον τερματισμό του τρίτου προγράμματος, στις 20-21 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον Ν. Καυκά της Merit, η συνεδρίαση της Παρασκευής δεν ακύρωσε τις απώλειες της Πέμπτης, αν και συνεχίστηκε η βελτίωση της 10ετίας (3,93% mid ytm). Στο προσκήνιο επανέρχονται οι πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό με νέα προσθήκη την Γερμανία.

Στο ταμπλό τώρα, ισχυρές πιέσεις δέχονται οι Τέρνα Ενεργεική και Ελληνικά Πετρέλαια, αφού βρίσκονται στο -3,7% έκαστη, με τις ΓΕΚ Τέρνα, Πειραιώς, Eurobank, Φουρλής και Τιτάν να καταγράφουν απώλειες που ξεπερνούν το 2%. Άνω του -1% κινούνται οι Alpha Bank, ΑΔΜΗΕ, Βιοχαλκο, Σαράντης, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, Λάμδα και ΕΧΑΕ.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι Εθνική, ΕΕΕ, ΟΤΕ, Jumbo και ΟΠΑΠ, ο Μυτιληναίος και η Aegean δεν έχουν ακόμη πρόσημο, ενώ οριακά ανοδικά κινούνται οι Grivalia και ΔΕΗ. Ο ΟΛΠ είναι στο +2,18%.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα