Πολιτικές οι τελικές αποφάσεις για χρέος και ποσοτική χαλάρωση

Εκταμιεύεται η δόση παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαίοι τεχνοκράτες δεν προχώρησαν χθες κατά τη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup (EWG) στην σύνταξη της έκθεσης συμμόρφωσης (compliance report) διότι δεν είχαν ψηφιστεί τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα.

Η καθυστέρηση στην κατάθεση των τροπολογιών και της έκδοσης των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων για το κλείσιμο των τελευταίων προαπαιτούμενων που απορρέουν από την β’ αξιολόγηση δημιούργησαν πρόβλημα στο χθεσινό 8/6/2017 δείπνο εργασίας του EuroWorkingGroup (EWG).

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ευρωπαίοι τεχνοκράτες δεν προχώρησαν στην σύνταξη της έκθεσης συμμόρφωσης (compliance report) διότι δεν είχαν ψηφιστεί από τη Βουλή οι τροπολογίες που περιέχουν τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα.

Το γεγονός αυτό αποτέλεσε άλλοθι για τους εκπροσώπους των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης να βάλουν μια επιφύλαξη στην απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 9,5 δισ. ο οποία θα απαλειφθεί με τη σημερινή ψήφιση των προαπαιτούμενων από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης που εκπροσωπούσε την Ελλάδα σε αυτή την συνεδρίαση έδωσε τις κατάλληλες υποσχέσεις ότι αυτό θα γίνει πολύ σύντομα στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι η «Αθήνα κάνει αυτό που χρειάζεται και ότι ήρθε η ώρα των δανειστών να πράξουν με την σειρά τους το ίδιο».

Άλλωστε η ελληνική πλευρά είχε δεσμευθεί από την προηγούμενη συνεδρίαση του Εurogroup ότι θα έχουν υλοποιηθεί όλα τα προαπαιτούμενα μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Τα ζητήματα του χρέους και της ποσοτικής χαλάρωσης

Αναφορικά με το ζήτημα  της ελάφρυνσης του χρέους, στο χθεσινό EWG έγινε μια επικαιροποίηση της συζήτησης του Εurogroup του Μαίου, ωστόσο όπως επεσήμαναν αρμόδιες πηγές, η συζήτηση που έγινε σε τεχνοκρατικό επίπεδο έχει ήδη εξαντληθεί και το θέμα πλέον έχει περάσει ανώτερο (πολιτικό) επίπεδο.

Για το θέμα της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης οι ευρωπαίοι τεχνοκράτες επέμειναν στην άποψη ότι αρμόδια για αυτή την απόφαση  παραμένει η ΕΚΤ η οποία θέτει τους δικούς της όρους, που στο μέτρο που ικανοποιηθούν από τις επί μέρους διατυπώσεις της τελικής συμφωνίας σε πολιτικό επίπεδο, μπορεί να οδηγήσουν σε θετικό για την Ελλάδα αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα