Πολιτικές ανατροπές και υπόγειες διεργασίες στην κοινωνία

Μια νέα δημοσκόπηση η οποία αποκαλύπτει τον τρόπο που το εκλογικό σώμα αξιολογεί κόμματα και πολιτικό προσωπικό, παρουσιάζει η  Rass. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας  «Νέα Σελίδα» και αναδεικνύει τις διεργασίες που συντελούνται αθόρυβα στην κοινωνία προετοιμάζοντας πιθανές ανατροπές στις διαθέσεις των πολιτών στο δρόμο προς τις εκλογές.

Τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας περιγράφουν την τοποθέτηση των πολιτών απέναντι σε μεγάλα ζητήματα, όπως οι ευθύνες για την κατάσταση της χώρας, η αναθεώρηση του Συντάγματος και ενδεχόμενη πρόταση μομφής από την αντιπολίτευση.

Το μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον των απαντήσεων που δίνουν οι πολίτες επικεντρώνεται σε κομβικά ερωτήματα που αποτελούν τον πυρήνα του πολιτικού γίγνεσθαι στη χώρα και προδιαθέτουν για τη στάση των πολιτών απέναντι στα κόμματα και στα πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, τα οποία μέσα στο 2019 θα διεκδικήσουν την ψήφο τους.

Τα θέματα και οι απαντήσεις:

– Το 57,5% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι για την κατάσταση της χώρας ευθύνονται ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και το 29,8% ο ΣΥΡΙΖΑ.

– Το 71,9% πιστεύει ότι τα φαινόμενα τύπου Τσοχατζόπουλου-Παπαντωνίου ήταν ο κανόνας  και το 20,5%  ότι ήταν η εξαίρεση.

– Το 45,3% πιστεύει ότι δεν πρέπει να κάνει πρόταση μομφής η Ν.Δ. για τη συμφωνία των Πρεσπών η ΝΔ  ενώ το 41,3% ότι πρέπει να κάνει.

– Το 56,6% πιστεύει ότι πρέπει να καθιερωθεί η απλή αναλογική στις βουλευτικές εκλογές  και το 29,9% ότι δεν πρέπει καθιερωθεί.

– Το 52,7% λέει ΝΑΙ στο διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας με το 43% να λέει όχι.

– Το 77% πιστεύει ότι πρέπει να εκλέγεται απευθείας από το λαό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με το 18,7% να υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να εκλέγεται απευθείας.

– Το 26,7% θεωρεί ότι ο Τσίπρας είναι πιο κοντά στον πολίτη  ενώ το 24,8%  ότι είναι ο Μητσοτάκης.

Τέλος το 28,6% θεωρεί ότι ο Κ. Μητσοτάκης είναι πιο εξαρτημένος από συμφέροντα (το 18,3% ο Τσίπρας).

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα