Πολίτες της Πέλλας αντιδρούν στον άκρατο εθνικισμό

Τη στιγμή που ολοένα και εντείνεται το ακροδεξιό ξέσπασμα κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, 114 πολίτες από την Πέλλα συνυπογράφουν ένα κείμενο «για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας».

Στο κείμενο μεταξύ άλλων κάνουν λόγο για «βαθιά την πεποίθηση πως ο εθνικιστικός και ρατσιστικός λόγος, η βία κατά των διαφωνούντων και η δράση στρατιωτικοποιημένων ομάδων κρούσης πρέπει να αντιμετωπιστούν στη γέννησή τους», ενώ καταδικάζουν τη φασιστική επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη και την ακροδεξιά ρητορική του του χρυσαυγίτη βουλευτή Μπαρμπαρούση.

Αναλυτικά το κείμενο των 114 πολιτών στην Πέλλα

Τα θλιβερά γεγονότα που συμβαίνουν τελευταία στη χώρα μας με αφορμή της εξελίξεις στο «Μακεδονικό» ζήτημα πρέπει να προβληματίσουν και να ανησυχήσουν κάθε δημοκρατικό πολίτη.

Οι αντισυγκεντρώσεις, οι προσπάθειες διάλυσης πολιτικών εκδηλώσεων, οι ύβρεις, οι απειλές, οι προπηλακισμοί, η λεκτική και σωματική βία εναντίον όσων έχουν διαφορετική άποψη από αυτήν που θεωρείται «εθνικά ορθή», οι κραυγές για «προδότες» και «εθνικούς μειοδότες», οι δηλώσεις για «personanongrata», γυρίζουν την κοινωνία μας πολλά χρόνια πίσω και αποτελούν κίνδυνο για τη δημοκρατία.

Γιατί το ζήτημα δεν είναι αν κάποιος είναι υπέρ ή κατά της συμφωνίας της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, όπως έχει αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτης να κάνει, υποστηρίζοντας δημόσια την άποψή του, αλλά αν για οποιοδήποτε θέμα, όσο ευαίσθητο κι αν είναι, μπορεί να γίνεται δημόσιος διάλογος σε συνθήκες ανεκτικότητας και ελευθερίας έκφρασης.

Είναι πλέον φανερό ότι η ρητορική μίσους που εκτοξεύεται από πολιτικούς και εκκλησιαστικούς παράγοντες, από δημοσιογράφους, αθλητικούς παράγοντες και άλλους διαμορφωτές της κοινής γνώμης έχει απελευθερώσει τα πιο αντιδραστικά αντανακλαστικά ακραίων κύκλων και έχει νομιμοποιήσει το τέρας του εθνικισμού.
Χάρη στα μισαλλόδοξα κηρύγματα, ακραίες ιδεολογίες, που μέχρι πριν από λίγο καιρό θεωρούνταν νεκρές, βρήκαν την ευκαιρία να αναστηθούν.

Η απόσταση από τη βίαιη επίθεση στον Δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη μέχρι το παραλήρημα του χρυσαυγίτη βουλευτή Μπαρμπαρούση, που μέσα από τη Βουλή κάλεσε σε στρατιωτικό πραξικόπημα, κι από εκεί μέχρι τη βεβήλωση του μνημείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη δεν είναι μεγάλη.

Καμιά ανοχή δεν πρέπει να υπάρξει από τους δημοκρατικούς πολίτες στις φασιστικές πρακτικές και στην ακροδεξιά ρητορική που τις καλλιεργεί. Αλλά και η πολιτική κάλυψη και η απενοχοποίηση της μισαλλοδοξίας, του εθνικισμού και του ρατσισμού, στο πλαίσιο της έξαρσης ενός εθνικού ζητήματος, δεν είναι κάτι μπροστά στο οποίο επιτρέπεται να σιωπήσουμε. Η νέα μισαλλόδοξη εθνικοφροσύνη που επιδιώκει να τρομοκρατήσει κάθε διαφορετική φωνή και η οργανωμένη και υποκινούμενη φασιστική βία συνιστούν υπαρκτή και μόνιμη απειλή για τη δημοκρατία και τα δικαιώματα όλων μας.

Όσοι και όσες υπογράφουμε το κείμενο αυτό, πολίτες από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους αλλά και με διαφορετική άποψη για τη συμφωνία των Πρεσπών, έχοντας όμως βαθιά την πεποίθηση πως ο εθνικιστικός και ρατσιστικός λόγος, η βία κατά των διαφωνούντων και η δράση στρατιωτικοποιημένων ομάδων κρούσης πρέπει να αντιμετωπιστούν στη γέννησή τους, καλούμε:
– τουςκοινωνικούς, πολιτιστικούς, συνδικαλιστικούς, αθλητικούς φορείς και τους πολίτες της Πέλλας, να κλείσουν τα αυτιά τους σε όσους με τον δημόσιο λόγο τους παραπληροφορούν και συστηματικά καλλιεργούν κλίμα μίσους και δυσανεξίας και να απομονώσουν τις περιθωριακές ακροδεξιές ομάδες και τους οργανωμένους προβοκάτορες
– τα πολιτικά κόμματα του συνταγματικού τόξου, να αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα τους φορείς του φασισμού, του εθνικισμού και του ρατσισμού καθώς και κάθε μορφή βίας, που έχει στόχο την επιβολή κλίματος εκφοβισμού, τον περιορισμό της ελεύθερης έκφρασης και την αναγόρευση κάθε αντιπάλου ή όποιου διαφωνεί σε εχθρό ή προδότη
– την Εκκλησία, να εκφέρει λόγο ειρήνευσης και καταλλαγής, χωρίς να παρασύρεται και να παρασύρει στον εθνοφυλετισμό, ο οποίος, όπως η ίδια καλύτερα γνωρίζει, έχει καταδικαστεί ήδη από το 1872 από τη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως αίρεση.
– όλους και όλες, να συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός ισχυρού μετώπου υπεράσπισης της δημοκρατίας.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα