Πολάκης: Αποκαταστάθηκε η καταστροφή Γεωργιάδη

Καμία σχέση δεν έχει η δημόσια Υγεία σήμερα με αυτή του Οκτωβρίου του 2015, με την αύξηση της χρηματοδότησης στα νοσοκομεία, την ενίσχυση από τον ΕΟΠΥΥ, τις χιλιάδες προσλήψεις, την κάλυψη των αναγκών σε υλικά, αλλά και τη δημιουργία σύγχρονης πρωτοβάθμιας περίθαλψης που δρομολογείται, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης Στο Κόκκινο και το Στάθη Σχινά. Την επόμενη εβδομάδα στις επιτροπές της Βουλής η συζήτηση το σχετικό νομοσχέδιο.

 

Την επόμενη εβδομάδα μπαίνει στις επιτροπές και την παραπάνω ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την Υγεία, που περιλαμβάνει πέραν της συγκρότησης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης με τις ΤΟΜΥ και σειρά άλλων σημαντικών ρυθμίσεων, είπε ο κ. Πολάκης, εκτιμώντας ότι «μέχρι τα μέσα του 2018 θα μπορούμε να μιλάμε για μία άλλη κατάσταση στη Δημόσια Υγεία της χώρας μας».
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας σημείωσε ότι ήδη «η κατάσταση τον Ιούλιο του 2017 δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση του Οκτωβρίου του 2015», καθώς μεταξύ άλλων έχουν γίνει:
  • αύξηση χρηματοδότησης κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό προς τα νοσοκομεία
  • τεράστια ενίσχυση από τον ΕΟΠΥΥ για πρώτη φορά στη δημόσια Υγεία και όχι μόνο προς τον ιδιωτικό τομέα
  • 9.000 προσλήψεις που έγιναν (από τις οποίες 3.000 μόνιμες) και άλλες 9.000 που έχουν δρομολογηθεί
  • δεν υπάρχουν πλέον τα ελλείμματα υλικών (γάντια, σύριγγες, γάζες κτλ.) … τα γνωστά ΜΜΕ της διαπλοκής δεν κάνουν πλέον τέτοια σπέκουλα γιατί δεν υπάρχει τέτοια κατάσταση
Καλύπτουμε ένα κενό από το 1982

Η παρέμβαση στην πρωτοβάθμια είναι «μία πολύ μεγάλη θεσμική τομή, ουσιαστικά την κατοχύρωση του νέου σχεδίου της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης της πόλης, των αστικών κέντρων, το μεγάλο κενό του ΕΣΥ από το 1982. Συνειδητά επιλέχθηκε τότε να μην αναπτυχθεί η δημόσια πρωτοβάθμια περίθαλψη στα αστικά κέντρα, παρά μόνο στην ύπαιθρο με τα Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου», όπως είπε ο ίδιος.

«Σήμερα νομοθετούμε τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) με μία διαφορετική οργάνωση του συστήματος της πρωτοβάθμιας, μία ομάδα ιατρική και άλλων επιστημών υγείας (γενικός γιατρός, παθολόγος, παιδίατρος, νοσηλευτής, φυσικοθεραπευτής, επισκέπτης υγείας και κοινωνικός λειτουργός) που θα έχει στην ευθύνη της ένα πληθυσμό 8.000-12.000 χιλιάδων με χωρική κατανομή». Σε πρώτη φάση θα καλύψει περίπου 2.300.000 αστικό πληθυσμό σε 75 πόλεις, θα δημιουργηθούν 240 τέτοιες δομές. Για τον πληθυσμό αναφοράς που θα έχουν στην ευθύνη τους, «δεν θα συνταγογραφούν απλώς, αλλά θα προγραμματίζουν εξετάσεις, θα έχουν την ευθύνη της παρακολούθησης και της αγωγής υγείας».

Εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση

Ο κ. Πολάκης ανέφερε ότι «η προκήρυξη βγαίνει αυτές τις ημέρες … τα πρώτα τέσσερα χρόνια αυτού του προγράμματος θα υλοποιηθούν με πλήρως εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα … με 140 εκατ. ευρώ που “μετακινήθηκαν” για να στηρίξουν την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Με τη λήξη της τετραετίας το βάρος θα αναλάβει ο κρατικός προϋπολογισμός. Έχουν εξασφαλιστεί επίσης τα κεφάλαια για τα λειτουργική έξοδα αυτών των δομών, ενώ είναι σε εξέλιξη η συνεργασία με Δήμους για να βρεθούν οι χώροι όπου θα στεγαστούν … Μετά την καταστροφή που έφερε ο κ. Γεωργιάδης το 2014 όταν σε μία εβδομάδα έδιωξε 3.000 γιατρούς από το τότε σύστημα της πρωτοβάθμιας των ιατρείων του ΙΚΑ, περνάμε σε μία άλλη φάση συγκρότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας στη χώρα … Η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πρόσληψη 3.000 ανθρώπων που θα στελεχώσουν αυτές τις δομές. Είναι 240 δομές σε όλη τη χώρα, οι 70-80 θα στελεχωθούν πολύ γρήγορα και θα προχωρήσουμε ταχύτατα για τις υπόλοιπες … δεν αφήνουμε καμία περιοχή απ’ έξω».

Τέλος στην απαίτηση ποσών από ανασφάλιστους

Επίσης, «άλλη πολύ σημαντική διάταξη είναι η διαγραφή των χρεών που είχαν βεβαιωθεί στην εφορία από τους ανασφάλιστους πολίτες, που τα χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης είχαν “τολμήσει” να επισκεφτούν νοσοκομεία για να λάβουν υπηρεσίες δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Πρόκειται για ποσό 30 εκατ. ευρώ … τα χρέη αυτά διαγράφονται και δεν αναζητούνται πλέον, χωρίς να απαιτείται να κάνουν κάτι οι πολίτες», συνέχισε ο κ. Πολάκης, ενώ «Πέραν αυτών, σταματήσαμε την αποστολή προς τις εφορίες αντίστοιχων περιπτώσεων που αφορούσαν πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Πρακτικά, ούτε αυτά θα αναζητηθούν από πολίτες που βρέθηκαν εκτός ασφαλιστικής κάλυψης και η προηγούμενη κυβέρνηση τους έστελνε ραβασάκια στο σπίτι».

Προσλήψεις και στη δευτεροβάθμια για να λειτουργήσουν όλες οι ΜΕΘ

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης σε άλλη «πολύ σοβαρή διάταξη που αφορά τη σύσταση 465 οργανικών θέσεων για τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, που θα προκηρυχθούν αμέσως μετά … μία τεράστια, στοχευμένη ενίσχυση του δευτεροβάθμιου συστήματος. Εκεί που πάσχει το σύστημα και ταλαιπωρείται ο κόσμος, είναι στην εφημερία των νοσοκομείων που έχει αυξηθεί η επισκεψιμότητα στα χρόνια της κρίσης. Εκεί δημιουργούνται τα προβλήματα, η ταλαιπωρία, η καθυστέρηση».
Προσέθεσε επίσης ότι «πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε η προκήρυξη 175 και θα ακολουθήσουν άλλες 30 για όλες τις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και εντατικής νοσηλείας νεογνών στην Ελλάδα, πρακτικά για όλα τα κενά που υπάρχουν για να αναπτύξουμε πλήρως τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας που έχουμε και να βελτιώσουμε τη λειτουργία των υφιστάμενων ΜΕΘ».
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα