Ποιος κέρδισε τον πόλεμο του Πετρελαίου το 2016;

Βαίνοντας στο νέο έτος με τις τιμές του πετρελαίου πάνω από 50 $ ΗΠΑ, τόσο ο ΟΠΕΚ και η βιομηχανία ορυκτών των ΗΠΑ διεκδικούν τη νίκη στην τελευταία μάχη του πολέμου για το πετρέλαιο – και οι δύο περιμένουν να επωφεληθούν από τις υψηλότερες τιμές, αλλά στην πραγματικότητα θα υπάρξει μόνο ένας νικητής. 

Η συντριβή των τιμών του πετρελαίου το 2014 άφησε τον ΟΠΕΚ να προσπαθεί να αντισταθμίσει τη μείωση των εσόδων, ενώ προσπαθεί να διατηρήσει το πολύ-πολυπόθητο μερίδιο αγοράς τους. Η ραγδαία πτώση της τιμής -συνέπεια της έκρηξης στιχόλιθου και της πολιτικής της ”κατά βούληση αντλίας” του ίδιου του ΟΠΕΚ, παρά το πλεόνασμα πετρελαίου παγκοσμίως, έχει στείλει το ”μπάλωμα” σχιστόλιθου των ΗΠΑ να προσπαθεί να προσαρμοστεί σε χαμηλότερες τιμές αργού, μέσω περικοπής των επενδύσεων και του κόστους καθώς και μείωση της παραγωγής.
Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια στην Ντόχα τον Απρίλιο για επίτευξη συμφωνίας, τα κράτη του ΟΠΕΚ κατάφεραν τον περασμένο μήνα να καταλήξουν σε μια συμφωνία σχετικά με την συλλογική περικοπή της παραγωγής στα 32,5 εκατομμύρια βαρέλια από τον Ιανουάριο. Κατάφεραν επίσης να πείσουν 11 παραγωγούς εκτός του ΟΠΕΚ – συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας – να ενταχθούν στην παγκόσμια μείωση της προσφοράς σε 558.000 βαρέλια την ημέρα, σε μια προσπάθεια να στηρίξουν τις τιμές του αργού πετρελαίου.
Η Σαουδική Αραβία – ο μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ και de facto ηγέτης – είδε την συρρίκνωση των εσόδων από το πετρέλαιο κατά τα τελευταία δύο χρόνια να φτάνει σημείο που να οδηγεί σε δημοσιονομικά ελλείμματα, μια έννοια αδιανόητη πριν από τρία χρόνια. Έχοντας καταγράψει δημοσιονομικά πλεονάσματα του 11,2% 12%, και 5,8%, αντίστοιχα, το 2011, το 2012 και το 2013, η Σαουδική Αραβία καταγράφει δημοσιονομικά ελλείμματα, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 3,4% το 2014 και ένα τεράστιο 15,9% πέρυσι, όπως δείχνουν τα στοιχεία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ενώ το φετινό έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 13 %. Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν οι Σαουδάραβες να ακυρώσουν έργα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, να περικόψουν τα προνόμια για τους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς και να προχωρήσουν σε αύξηση των τιμών των καυσίμων.
Όσο αφορά τώρα την συμφωνία μεταξύ των κρατών του ΟΠΕΚ και των κρατών εκτός του ΟΠΕΚ για τη μείωση της παγκόσμιας προσφοράς – αν οι παραγωγοί τηρήσουν τα συμφωνηθέντα σχετικά με τις περικοπές – θα δώσει στους Σαουδάραβες κάποια ανάπαυλα στην άμεσα εξαρτημένη από το πετρέλαιο οικονομία τους.
Παρόλα αυτά, οι Σαουδάραβες πιστεύουν ότι κέρδισαν τον πόλεμου του πετρελαίου μεταξύ 2014 και 2016 έναντι των ΗΠΑ. Σύμφωνα με Σαουδάραβες αξιωματούχους όπως δήλωσαν στην εφημερίδα ”The Wall Street Journal”, το πλήγμα στην εξαγωγή στιχόλιθου από τις ΗΠΑ άξιζε την τακτική της Σαουδικής Αραβίας και του ΟΠΕΚ να αντλούν κατά το δοκούν.
Η Αμερικανική βιομηχανία σχιστόλιθου, από την άλλη πλευρά, έπρεπε να περάσει από μια δύσκολη περίοδο απολύσεων, περικοπών των επενδύσεων και μείωση της παραγωγής τον τελευταίο ενάμιση χρόνο
Σύμφωνα με το Haynes and Boone’s Oil Patch Bankruptcy Monitor, περίπου 105 παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βόρειας Αμερικής έχουν υποβάλει αίτηση πτώχευσης από την αρχή του 2015. Η Αμερικανική παραγωγή στον τομέα του αργού πετρελαίου ήταν 9.627.000 βαρέλια ημερησίως τον Απρίλιο του 2015, ενώ μειώθηκε σε 8.580.000 βαρέλια την ημέρα τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, όπως δείχνουν τα στοιχεία από την Αμερικανική Διεύθυνση Ενέργειας.
Ωστόσο, βάσει της τελευταίας Μεσοπρόθεσμης Ενεργειακής Επισκόπησης η Αμερικανική Διεύθυνση Ενέργειας δήλωσε ότι «η παραγωγή πετρελαίου, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν πιο ανθεκτική στο σημερινό περιβάλλον τιμών απ’ ό,τι αναμενόταν, όπως αντικατοπτρίζεται στη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών σε εταιρείες πετρελαίου”.
Οι παραγωγοί μάλιστα των ΗΠΑ έχουν προσαρμοστεί στις χαμηλές τιμές επιλέγοντας πλέον πιο προσεκτικά τους επενδυτικούς τους στόχους. Και το έμπλαστρο σχιστόλιθου είναι επίσης έτοιμο να επωφεληθεί από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου που η συμφωνία του ΟΠΕΚ αναμένεται να επιφέρει.
Όπως δήλωσε ο Scott Sheffield, Διευθύνων Σύμβουλος της Pioneer Natural Resources Co:
“Σίγουρα, η ΗΠΑ πρόκειται να κερδίσει τα επόμενα δύο χρόνια, επειδή ο ΟΠΕΚ προχωρά σε περικοπές ενώ η αμερικανική βιομηχανία σχιστόλιθου απογειώνεται.”
Η καταμέτρηση της εξέδρας των ΗΠΑ αυξάνεται σταθερά δεδομένου ότι η συμφωνία του ΟΠΕΚ ανακοινώθηκε στις 30 Νοεμβρίου, σηματοδοτώντας την επιστροφή των περισσότερων παραγωγών στην εργασία.
Την 1η Ιανουαρίου – ημέρα κατά την οποία αναμένεται ο ΟΠΕΚ να ξεκινήσει την περικοπή της προσφοράς – ο πόλεμος του πετρελαίου θα μεταφερθεί σε ένα νέο πεδίο μάχης. Μέσα σε διάστημα περίπου έξι μηνών, θα είναι σαφέστερο ποιος θα ανακηρυχθεί νικητής του επόμενου γύρου, αλλά προς το παρόν, μοιάζει να είναι το σχιστολιθικό μπάλωμα των ΗΠΑ.

Πηγή:icmu.nyc.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα