Ποιοι τελικά παίρνουν φέτος χρήματα από το κοινωνικό μέρισμα

Σε λίγες μέρες, στις 21 Νοεμβρίου, θα γνωρίζουμε και επίσημα τόσο τους δικαιούχους όσο και τις προϋποθέσεις διανομής του κοινωνικού μερίσματος, που προκύπτει από το υπερπλεόνασμα του προϋπολογισμού του 2017, καθώς την ημερομηνία αυτή θα γίνει η κατάθεση του οριστικού σχεδίου του Προϋπολογισμού στη Βουλή. Το ποσό που θα διανεμηθεί τη φετινή χρονιά θα ανέλθει σε 1,2 δισ. ευρώ.

Ωστόσο σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, σε συνεργασία με το γραφείο του πρωθυπουργού, έχουν ήδη προσδιορίσει τις κοινωνικές ομάδες στις οποίες θα διανεμηθεί το μέρισμα. Στη φάση αυτή απλά αναμένουν τις προτάσεις των βουλευτών προκειμένου να λάβουν γνώση τυχόν νέων ιδεών για την κάλυψη και άλλων κοινωνικών αναγκών.

Τα κυβερνητικά επιτελεία έχουν συνολικά προσδιορίσει 4 κατηγορίες άμεσα ωφελούμενων, 2 έμμεσα και 1 κατηγορία που ακόμα εξετάζεται. Υπενθυμίζεται πως έχει δοθεί η συγκατάθεση των δανειστών, για τη διανομή του μερίσματος και δεν θα υπάρξουν δυσάρεστα απρόοπτα όπως συνέβη πέρυσι.

Φέτος υπάρχει μια ευνοϊκή συγκυρία που δίνει τη δυνατότητα να εντάξει στους δικαιούχους κοινωνικού μερίσματος και τους συνταξιούχους, παρά τις αντιρρήσεις των δανειστών.

Σκοπός της κυβέρνησης είναι να περάσει το μήνυμα στην κοινωνία, ότι, όταν καλύπτονται οι δημοσιονομικοί στόχοι, θα ενισχύονται τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, όπως συνέβη και πέρυσι με την καταβολή της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Η λίστα των δικαιούχων:

1. Οι δικαιούχοι του ΚΕΑ. Πρόκειται για τα άτομα που είναι ήδη ενταγμένοι και λαμβάνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Πρόκειται για 273.913 άτομα, (αρχηγούς οικογενειών), αλλά με τα μέλη των οικογενειών τους, οι τελικοί ωφελούμενοι είναι 621.000 άτομα. Το ποσό που σχεδιάζεται να διατεθεί είναι 1.000 ευρώ ανά δικαιούχο, εκτός και εάν προκριθεί να υπάρξει κλιμάκωση με βάση τα μέλη των οικογενειών. Στην περίπτωση αυτή το ανώτατο ποσό των 1.000 ευρώ, θα το λάβουν οι πολυμελείς οικογένειες. Η Συνολική δαπάνη θα ανέλθει σε 250-270 εκατ. ευρώ.

2. Οι συνταξιούχοι. Οι δανειστές είχαν ανάψει «κόκκινο» στη διανομή και φέτος κοινωνικού μερίσματος στους συνταξιούχους, όπως έγινε πέρυσι. Ωστόσο, μια συγκυρία επιτρέπει στην κυβέρνηση και μέρισμα να διανείμει στους συνταξιούχους και παράλληλα να μην έχει πρόβλημα με τους δανειστές.

Αξιοποιεί τη δικαίωση στα δικαστήρια, των συνταξιούχων για τις παράνομες κρατήσεις υπέρ ΕΟΠΥΥ ως «ασφάλιστρα ασθενείας», που επιβλήθηκαν το 2012, τις οποίες το δημόσιο καλείται να επιστρέψει. Προκειμένου να μην επιβαρυνθεί με έκτακτες δαπάνες ο προϋπολογισμός του 2018, οι παράνομες κρατήσεις θα επιστραφούν τον επόμενο μήνα, Δεκέμβριο, από το υπερπλεόνασμα του προϋπολογισμού.

Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ, από το οποίο υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν 1.900.000 συνταξιούχοι οι οποίοι θα λάβουν από 10 ευρώ, 665.000 συνταξιούχοι που θα λάβουν έως 275 ευρώ, 93.000 συνταξιούχοι θα λάβουν έως 1.000 ευρώ, ενώ 1.500 συνταξιούχοι θα λάβουν έως 2.300 ευρώ ή και παραπάνω.

3. Μακροχρόνια άνεργοι. Πρόκειται για 752.000 άτομα που είναι μακριά από την εργασία για διάστημα άνω των 12 μηνών και αποτελούν το 72% των ανέργων. Στόχος είναι το έκτακτο επίδομα να ανέλθει σε 500 ευρώ, κατ΄ ελάχιστο, αλλά ενδεχομένως να επιλεγούν εκείνοι που έχουν πολλά χρόνια στην ανεργία. Πρώτοι στη λίστα των δικαιούχων είναι οι 359.700 που έχουν στην ανεργία από τέσσερα χρόνια και πάνω. Ακολουθούν 183.900 άτομα που έχουν στην ανεργία από δύο έως τέσσερα χρόνια και εκείνοι που είναι άνεργοι για διάστημα από 12 έως 24 μήνες. Το συνολικό ποσό που θα διανεμηθεί θα ανέλθει έως 300 εκατ. ευρώ και θα δοθεί ανάλογα με την οικονομική και περιουσιακή κατάσταση των νοικοκυριών.

4. Επιπλέον 300 300 εκατ. ευρώ θα δοθούν στη ΔΕΗ για την κάλυψη του κόστους των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας που οφείλει Δημόσιο στη ΔΕΗ, για το κόστος της ηλεκτροδότησης των νησιών. Αποτρέπεται έτσι, μια αύξηση τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, που θα στοίχιζε 20 ευρώ το χρόνο.

Μέρος του υπερπλεονάσματος στα ληξιπρόθεσμα

Με τις παραπάνω τέσσερις κατηγορίες των αποδεκτών του κοινωνικού μερίσματος, καλύπτεται το ποσό του 1,2 δισ. ευρώ.

Επειδή όμως ότι το υπερπλεόνασμα φτάνει σε 1,8 δισ. ευρώ, απομένουν 600 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου. Οι συγκεκριμένες πληρωμές μπορούν να γίνουν και το 2018, χωρίς να έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο, αφού δεν επηρεάζουν το πλεόνασμα, σε όρους της τρόικας. Αυτές αφορούν:

• Την έκδοση νέων συντάξεων. Ήδη στον ΕΦΚΑ εκκρεμούν 103.000 συντάξεις, οι οποίες θα εκδοθούν στο σύνολό τους έως τον Μάρτιο του 2018.

• Τις πληρωμές προμηθευτών του Δημοσίου, με το ποσό που θα διατεθεί, να προσαυξηθεί με την επόμενη δόση των 5,5 δις. ευρώ, που θα λάβει η Ελλάδα από τον ESM, με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Επίδομα θέρμανσης;

Υπάρχουν όμως και άλλες προτάσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι η χορήγηση έκτακτου επιδόματος θέρμανσης στους κατοίκους κρύων περιοχών της χώρας, ώστε να μην γίνει αισθητή η περικοπή του κανονικού επιδόματος θέρμανσης που έχει αποφασιστεί για τη φετινή σεζόν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα