Ποιοι ζητούν αποχώρηση της Μέρκελ από την καγκελαρία

Πρόκειται συγκεκριμένα για την λεγόμενη Werte-Union, Ένωση Αξιών, μια ομάδα υπερσυντηρητικών πολιτικών της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/CSU) η οποία ζητά ανοιχτά και δημοσίως την άμεση αλλαγή σκυτάλης στην καγκελαρία στο Βερολίνο.
«Το καλύτερο για την CDU/CSU θα ήταν εάν αποχωρούσε η κ. Μέρκελ άμεσα και συντεταγμένα και παρέδιδε στην Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ», δήλωσε προς την Passauer Neue Presse o πρόεδρος της Ένωσης Αξιών Αλεξάντερ Μιτς. Σύμφωνα με τον ίδιο, προχωρώντας εν συνεχεία σε ανασχηματισμό, η νέα καγκελάριος θα μπορούσε να δρομολογήσει την αναγκαία αλλαγή πλεύσης στη Γερμανία, ειδικά σε ό,τι αφορά τη μεταναστευτική και οικονομική πολιτική. Ο ίδιος προβλέπει σε κάθε περίπτωση το πρόωρο τέλος του νυν κυβερνητικού συνασπισμού στη γερμανική πρωτεύουσα, όπως εκτίμησε μιλώντας και προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk:
«Δεν πιστεύω ότι ο μεγάλος αυτός συνασπισμός θα αντέξει μέχρι το τέλος της τετραετίας. Οι Σοσιαλδημοκράτες άλλωστε έχουν απειλήσει επανειλημμένως με αποχώρηση. Ως Χριστιανοδημοκράτες δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι με τον συνασπισμό αυτό, αφού κυριαρχεί η σοσιαλδημοκρατική ατζέντα σε βάρος του συντηρητικού μας προφίλ. Και με αμιγώς πολιτικά κριτήρια όμως ο συνασπισμός αυτός δεν είναι ιδιαίτερα επιτυχημένος».
Μια «πλασματική συζήτηση»;
Έχει όμως βάση η συζήτηση αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή; Έχει ξεκινήσει όντως η διαδικασία αποχώρησης της Άγκελα Μέρκελ από την καγκελαρία; ρωτήθηκε η διευθύντρια της δημόσιας τηλεόρασης ARD Τίνα Χάσελ μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων.
«Πρόκειται για μια πλασματική συζήτηση. Μας το επιβεβαίωσαν ηγετικά στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών. Στη συζήτηση παρενέβη άλλωστε και η ίδια η Κραμπ-Καρενμπάουερ τονίζοντας ότι και η ίδια θέλει να παραμείνει η Άγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου. Κανένα από τα επιφανή στελέχη του κόμματος δεν στήριξε δημόσια τις θέσεις της Ένωσης Αξιών, όπως λένε. Και προσθέτουν, γιατί να γίνει τώρα αυτή η συζήτηση; Πρόκειται λοιπόν ξεκάθαρα για μια πλασματική συζήτηση».
Τη συζήτηση για πιθανή πρόωρη αλλαγή σκυτάλης στην καγκελαρία και τη διαδοχή της Μέρκελ από την Κραμπ-Καρενμπάουερ πριν το τέλος της 4ετίας προκάλεσαν την περασμένη Παρασκευή οι Σοσιαλδημοκράτες. Πολιτικοί του συγκυβερνώντος κόμματος απείλησαν ανοιχτά με την αποχώρησή τους από τον συνασπισμό, σε περίπτωση που η Χριστιανική Ένωση αποφασίσει την αντικατάσταση της Μέρκελ πριν το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου.
Οι πολίτες θέλουν να παραμείνει η Μέρκελ
Η πλειονότητα των Γερμανών πάντως επιθυμούν να εξαντλήσει η νυν καγκελάριος την 4ετία. Σύμφωνα με δημοσκόπηση των RTL/n-tv που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, το 67% των πολιτών δηλώνουν ότι θέλουν να παραμείνει η Άγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία μέχρι το τέλος της θητείας της το 2021. Μόλις το 29% τάσσεται υπέρ της πρόωρης αποχώρησής της.
Πάντως για την περίπτωση που αποσυρθεί πρόωρα η Μέρκελ, οι περισσότεροι Γερμανοί, και συγκεκριμένα το 56%, ζητούν τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Το σενάριο της συνέχισης του νυν συνασπισμού υπό έναν νέο καγκελάριο, εν προκειμένω υπό την Κραμπ-Καρενμπάουερ, στηρίζει μόλις το 12% των πολιτών.
 
ΠΗΓΗ: DW

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα