Ποιοι είναι οι νέοι υπουργοί της κυβέρνησης-Όλα τα πιθανά ονόματα

ipourgiko-simboulioΚαι ενώ τα δύσκολα είναι μπροστά, δεδομένου ότι το νέο μνημόνιο που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμοστεί, η ονοματολογία για τις θέσεις των υπουργείων έχει ξεκινήσει για τα καλά.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να κάνει αλλαγές στην υπουργική σύνθεση,χωρίς όμως να προτίθεται να προβεί σε ριζική ανασύνθεση,με πηγές στη Κουμουνδούρου να αναφέρουν ότι οι ΑΝΕΛ θα αναλάβουν περισσότερα υπουργεία.

Οι αλλαγές πιθανόν να προκύψουν από την θεσμική αλλαγή της λειτουργίας των υπουργείων,καθώς υπάρχουν εισηγήσεις προς τον κ.Τσίπρα να καταργήσει τα υπέρ-υπουργεία και να δημιουργήσει νέα μικρότερα χαρτοφυλάκια.

Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται να ισχύει και για το υπουργείο οικονομικών, όπου ο πρωθυπουργός  σχεδιάζει τη δημιουργία ενός υπερυπουργείου που θα είναι αρμόδιο για την τήρηση του Μνημονίου. Πιθανότατα θα ονομάζεται «υπουργείο Προγράμματος» και θα λογοδοτεί κατευθείαν στον κ. Τσίπρα, στα πρότυπα της Πορτογαλίας.
Η πρόταση να αναλάβει το εν λόγω υπουργείο έχει ήδη γίνει στον κ. Τσακαλώτο, ο οποίος δεν εχει λάβει ακόμη την οριστική απόφαση. Σε περίπτωση που δεν δεχθεί το υπουργείο, στη θέση του αναμένεται να τοποθετηθεί ο Γιώργος Χουλιαράκης, υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών σήμερα και υπεύθυνος για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Ωστόσο,για το υπουργείο Οικονομίας δεν αποκλείεται να παραμείνει ο Νίκος Χριστοδουλάκης αλλά και οι αναπληρωτές υπουργοί Δ. Μάρδας και Γ. Αλεξιάδης.
Έντονες είναι οι συζητήσεις το τελευταίο εικοσιτετράωρο γύρω από το πρόσωπο του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα ο οποίος πιθανότατα να μείνει στο κυβερνητικό σχήμα.
Στο υπουργείο Αμυνας μάλλον θα μείνει ο Πάνος Καμμένος ενώ αρκετά ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Βουλής. Διάδοχος της Ζωής Κωνσταντοπούλου αναμένεται να είναι ο Ν. Βούτσης ή ο Δ. Βίτσας ενώ ακούστηκε και το όνομα του Γ. Δραγασάκη.
Για την θέση του υπουργού Εσωτερικών ακούγεται ο Γ. Σακελλαρίδης ή ο Π. Σκουρλέτης εάν αποφασίσει να μετακινηθεί από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.
Φαίνεται να επιστρέφουν  στο υπουργικό συμβούλιο οι Χρ. Σπίρτζης (αν. Υπουργός Μεταφορών) ο Γ. Κατρούγκαλος (υπουργός Εργασίας) ο Γιώργος Σταθάκης (υπ. Ανάπτυξης), η Θ. Φωτίου και η Ράνια Αντωνοπούλου ως αναπληρώτριες υπουργοί, ο Χρ. Βερναρδάκης (αν. Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης).
Για το υπουργείο Υγείας ακούγονται τα ονόματα του Π. Κουρουμπλή αλλά και του αν. Υπουργού Γ. Ξάνθου. Οι στενοί συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα, Αλ. Φλαμπουράρης και Ν. Παππάς αναμένεται να επανέλθουν στις θέσεις των υπουργών επικρατείας με τις αρμοδιότητες που κατείχαν στο παρελθόν όπως και η Όλγα Γεροβασίλη ως κυβερνητική εκπρόσωπος.

Επίσης ο Νίκος Κοτζιάς θα παραμείνει ως φαίνεται στο υπουργείο Εξωτερικών.

Τις θέσεις τους θα αναλάβουν και πάλι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, καθώς και ο υπουργός Επικρατείας για θέματα αντιμετώπισης της διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης.

Ερωτηματικό παραμένει  το υπουργείο Παιδείας, σχετικά με την παραμονή του Αριστείδη Μπαλτά, αν και μετά το εκλογικό αποτέλεσμα έχει αυξημένες πιθανότητες. Σε περίπτωση που αντικατασταθεί για τη θέση παίζει έντονα το όνομα του Κώστας Γαβρόγλου.

Αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης μάλλον θα παραμείνει ο Χριστόφος Βερναρδάκης, παρότι δεν εξελέγη βουλευτής.

Απ’ ότι φαίνεται η Όλγα Γεροβασίλη, που θεωρείται ότι πήγε καλά ως κυβερνητικός εκπρόσωπος και εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, θα αναλάβει και πάλι τα καθήκοντα που είχε πριν προκηρυχθούν οι εκλογές.

Εντός κυβερνητικού σχήματος θα είναι σίγουρα και ο Δημήτρης Βίτσας, ενώ στα ονόματα που παίζουν για αξιοποίηση είναι μεταξύ άλλων και αυτά του Νίκου Φίλη, του Γιώργου Βαρεμένου, του Γιάννη Μπαλάφα, εάν φύγει από την αντιπροεδρία της Βουλής και άλλων.

Ο Πάνος Καμμένος θεωρείται και πάλι σίγουρος για το υπουργείο Άμυνας, ενώ σίγουρες για την κυβέρνηση θεωρούνται η ‘Ελενα Κουντουρά και η Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα