Ποιοί δικαιούνται επίδομα θέρμανσης

Πετρέλαιο θέρμανσης κάτω από τα 60 λεπτά το λίτρο θα μπορούν να προμηθευτούν φέτος, περίπου όσοι τελικά πάρουν το επίδομα θέρμανσης.

Η επιδότηση κλειδώνει στα 25 λεπτά το λίτρο αλλά με αυστηρότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια τα οποία θα περιορίσουν τους δικαιούχους.

Σήμερα η τιμή στα μεγάλα αστικά κέντρα διαμορφώνεται στα 80 λεπτά το λίτρο, ενώ με την επιδότηση των 25 λεπτών το πετρέλαιο θα κοστίζει κάτω από 60 λεπτά.

Ωστόσο από φέτος θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο επίδομα

1)Εξετάζεται το ενδεχόμενο να χορηγείται η επιδότηση μόνο μετά τη δαπάνη. Δηλαδή πρώτα κάποιος να παίρνει πετρέλαιο, να πληρώνει και μετά να λαμβάνει επιστροφή.

2)Τα νέα εισοδηματικά όρια θα υποστούν «κούρεμα» έως και 60%, ενώ η επιδότηση ανά λίτρο πρόκειται να διαμορφωθεί κοντά στα 25 λεπτά το λίτρο από 35 που ήταν πέρυσι.

Στόχος της κυβέρνησης είναι ο περιορισμός στο μισό της δαπάνης για την επιδότηση θέρμανσης προς τα ασθενέστερα νοικοκυριά στα 105 εκατ. ευρώ από 210 εκατ. ευρώ πέρυσι, βάσει της σχετικής υποχρέωσης όπως ανακύπτει από το νέο μνημόνιο.

Σήμερα τα εισοδηματικά όρια ανέρχονται σε 30.000 ευρώ για τους άγαμους φορολογούμενους, σε 40.000 ευρώ για τους έγγαμους και σε 43.000 ευρώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες. Το ισχύον, κατά περίπτωση, εισοδηματικό όριο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Με τη μείωση που θα επέλθει τα όρια θα πέσουν στα επίπεδα των 12.000.

3)Στο περιουσιακό κριτήριο, η αξία της ακίνητης περιουσίας αναμένεται να μειωθεί δραστικά σε σχέση με πέρυσι ενώ θα υπάρξουν και διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα λίτρα για τα οποία θα παρέχεται επιδότηση στους δικαιούχους ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη.

Η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη αναμένεται εντός των ημερών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα