Ποιες είναι οι αλλαγές στα capital controls και τι θα γίνει με το νέο ΕΣΠΑ

CAPCONΟ υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ανακοίνωσε ότι έως το τέλος του χρόνου είναι εφικτό να αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, υπό την προϋπόθεση η χώρα να βρίσκεται σε οικονομική σταθερότητα.

Επίσης, ο κ. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε  ότι εξετάζονται κίνητρα, αλλά και συστάσεις για την επαναφορά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα των κεφαλαίων που βρίσκονται σήμερα σε στρώματα-«το γνωστό στρώμα capital»- ή στο εξωτερικό, ενώ ζήτησε από τις τράπεζες να προχωρήσουν σε μειώσεις των αλλεπάλληλων προμηθειών που πληρώνουν οι πελάτες, λόγω των τραπεζικών περιορισμών.

Οι 7 αλλαγές:

1. Μεταφορά για τις επόμενες ημέρες του ημερήσιου ορίου ανά τράπεζα εφόσον αυτό δεν εξαντλείται (εβδομαδιαίως)

2. Εξυπηρέτηση αιτημάτων εισαγωγών έως 5.000 ευρώ από τις ίδιες τις τράπεζες

3. Δυνατότητα ανοίγματος τραπεζικού λογαριασμού από νέους φοιτητές εσωτερικού- εξωτερικού

4. Εντατικό ξεκαθάρισμα υποθέσεων που λιμνάζουν

5. Χαλάρωση στη δυνατότητα διαδικτυακών συναλλαγών με το εξωτερικό

6. Κωδικοποίηση πλαισίου κεφαλαιακών ελέγχων

7. Δυνατότητα υποψηφίων κομμάτων να ανοίξουν ειδικό λογαριασμό που θα πρέπει να κλείσουν μετά τις εκλογές. Θα διέπεται από τους ίδιους όρους κεφαλαιακών ελέγχων και θα αποτελεί «ευκαιρία απόλυτης τεκμηρίωσης των προεκλογικών δαπανών».

Η ανακοίνωση του υπουργού Οικονομίας για το ΕΣΠΑ

Ο υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει φάκελο στην ΕΕ, ζητώντας την αύξηση των κονδυλίων για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, “το ΕΣΠΑ της κρίσης”, όπως το χαρακτήρισε. Το ύψος του ποσού που θα διατεθεί, μέσω του νέου ΕΣΠΑ, είναι 20 δισ. ευρώ, είπε ο κ. Χριστοδουλάκης, σημειώνοντας ότι αυτό είναι ένα μικρό ποσό που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία τα επόμενα χρόνια. Υπολογίζεται ότι πρέπει να γίνουν επενδύσεις ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ, μέχρι το 2020, οπότε τα υπόλοιπα 80 δισ. θα πρέπει να βρεθούν από ιδιωτικές επενδύσεις, από ξένα ή ελληνικά κεφάλαια, εκπατρισμένα ή όχι. Από όλες τις πηγές που μπορούν να βρεθούν, υπογράμμισε ο υπουργός.

Σχετικά με το πόρισμα έρευνας της γενικής γραμματείας Εμπορίου που αφορά στη διαφορά λιανικής τιμής υγραερίου και βενζίνης που παρατηρείται μεταξύ πρατηρίων στα νησιά και πρατηρίων στην Αττική ζητήθηκε η διερεύνηση του θέματος από το ΣΔΟΕ και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

«Είμαστε υπηρεσιακή κυβέρνηση, αλλά δεν υπάρχουν υπηρεσιακά προβλήματα. Η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα είναι η μοναδική οδός εξόδου από την κρίση. Τα οράματα της δημιουργίας μιας δημόσιας λεωφόρου από την οποία θα περάσει η ευημερία της οικουμένης. Δεν υπάρχουν», σχολίασε ο υπουργός και σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν θα προωθηθούν ιδιωτικοποιήσεις σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, μέχρι τις εκλογές, ο ίδιος σχολίασε: «Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι μια απαιτητική διαδικασία και πρέπει να γίνονται σωστά με σχέδιο και αξιοπιστία και η προσπάθεια δεν σημαίνει επιπολαιότητα. Θυμόμαστε εκτιμήσεις του παρελθόντος που δεν υλοποιήθηκαν. Οι ιδιωτικοποιήσεις, όμως, δημιουργούν ανάπτυξη και χωρίς αύξηση της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, την πατήσαμε σε όλα τα επίπεδα σαν χώρα, σαν κοινωνία … αν δεν κάνουμε κάτι μαζικό για την επανααπασχόληση της ελληνικής κοινωνίας όλα θα αποτύχουν».

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα