Ποια ονόματα “κλείδωσαν” για το υπουργικό συμβούλιο

maximouΈκλεισε, όπως όλα δείχνουν, στην Προεδρία της Βουλής το όνομα του Νίκου Βούτση μετά την άρνηση του Γ.Δραγασάκη να αναλάβει την προεδρία του Κοινοβουλίου.

«Θέλουμε ένα έμπειρο στέλεχος, με κύρος γιατί το έργο στη Βουλή, μετά και τα όσα προηγήθηκαν, δεν θα είναι καθόλου εύκολο», είπε στο Βήμα ένας από τους πλέον στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Όσον αφορά τον κ. Δραγασάκη γίνεται προσπάθεια ώστε να αποκτήσει και πάλι έναν επιτελικό ρόλο στην κυβέρνηση και να εποπτεύει τον Οικονομικό Κύκλο.

Κυβερνητική εκπρόσωπος παραμένει, όπως φαίνεται η Όλγα Γεροβασίλη (η οποία έχει προταθεί για το Υγείας, πλην όμως αποφασίστηκε να παραμείνει στη ως κυβερνητική εκπρόσωπος).

Ο μέχρι πρότινος υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο των Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Έκλεισε στο υπουργείο Οικονομικών ο Ευ. Τσακαλώτος, έκλεισε στο νέο υπουργείο Προγράμματος (για την παρακολούθηση της εφαρμογής Μνημονίου, των διαπραγματεύσεων και των μεταρρυθμίσεων) ο Γ.Χουλιαράκης (είναι πολύ πιθανόν το υπουργείο αυτό να είναι παρά τον πρωθυπουργό), ο Γ.Κατρούγκαλος παραμένει στην ίδια θέση που κατείχαν και πριν από τις εκλογές.

Επιπλέον ο Γ.Μουζάλας θα παραμείνει υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής (θα συνοδεύσει την Τετάρτη τον Πρωθυπουργό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο), στο Άμυνας ο Π.Καμμένος, στον Τουρισμό η Έλενα Κουντουρά ενώ φαίνεται ότι απομακρύνεται η παραμονή του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών Ν.Χριστοδουλάκη στο νέο σχήμα.

ΤΠοιαο απόγευμα ότι το υπουργείο Υγείας «κλείδωσε» με δύο γιατρούς: τον Ανδρέα Ξανθό, βουλευτή Ρεθύμνου, να αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο και τον βουλευτή Χανίων Παύλο Πολάκη να είναι αναπληρωτής.

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναλαμβάνει ο Ι. Δραγασάκης.

Υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει και πάλι ο Νίκος Κοτζιάς με υφυπουργό τον Ι.Αμανατίδη και κατά πάσα πιθανότητα τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Ο Γ.Σταθάκης θα είναι υπουργός Οικονομίας αρμόδιος για ανάπτυξη και βιομηχανία,

Υπουργός Ναυτιλίας αναλαμβάνει ο Θ.Δρίτσας, υπουργός υποδομών ο Σπίρτζης.

Υπουργός Ενέργειας ο Πάνος Σκουρλέτης με υφυπουργό τον κ. Τσιρώνη.

Αγροτικής Ανάπτυξης αναλαμβάνει ο κ. Αποστόλου με υφυπουργό κατά πάσα πιθανότητα τον Τέρενς Κουίκ.

Υπουργός Παιδείας κατά πάσα πιθανότητα παραμένει ο κ. Μπαλτάς ενώ Δικαιοσύνης ο κ. Παπαγγελόπουλος και καταπολέμησης της διαφθοράς ο κ. Νικολούδης.

Υπουργοί Επικρατείας ο Νίκος Παπάς και ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Νίκος Χασαπόπουλος

Ποια υπουργεία ανασυστήνονται:

Με δύο Προεδρικά Διατάγματα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ανασυστάθηκαν και μετονομάστηκαν βασικά υπουργεία.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου που είχε συγχωνευθεί με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, ανασυνιστάται και μετονομάζεται σε υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ακόμη, το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού μετονομάζεται σε υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.
Παράλληλα, το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων που είχε συγχωνευθεί με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, ανασυνιστάται σε υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων μετονομάζεται σε υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που είχε συγχωνευθεί με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του πρώην υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σε υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανασυνιστάται και το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετονομάζεται σε υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με τα Προεδρικά Διατάγματα στα νέα υπουργεία μεταφέρεται το σύνολο των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών, των θέσεων και το προσωπικό των ανασυνιστόμενων υπουργείων.

Με τα ίδια Προεδρικά διατάγματα η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς, της οποίας προΐσταται σήμερα ο Γιώργος Βασιλειάδης, μαζί με τους εποπτευομένους από αυτήν φορείς, μεταφέρεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, όπου αναφέρεται υπουργός αρμόδιος για θέματα της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς νοείται πλέον ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Όμως, να σημειωθεί ότι στο Διάταγμα γίνεται λόγος για «υπουργό» αρμόδιο για θέματα της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς.

Ακόμη, η Γενική Γραμματείας Βιομηχανίας του πρώην υπουργείου Ανάπτυξης και ανασυγκρότησης που είχε μεταφερθεί στο πρώην υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μεταφέρεται στο υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Σύμφωνα και πάλι με το Προεδρικά Διάταγμα όπου αναφέρεται υπουργός αρμόδιος για θέματα Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, νοείται ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα