ΠΟΕΣΥ: SOS για τον Ελληνικό Τύπο

Στα προβλήματα του δημοσιογραφικού κόσμου που δημιούργησαν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης – όπως η ανεργία, η επισφαλής ή απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, σε συνδυασμό με τους κλυδωνισμούς σε μεγάλους εκδοτικούς ομίλους της χώρας –,προβλήματα τα οποία εντείνονται με την ένταξη του ασφαλιστικού ταμείου των εργαζομένων στα ΜΜΕ στον ενιαίο ΕΦΚΑ, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Δημήτρης Κουμπιάς μιλώντας κατά τη χθεσινή απονομή των 33ων δημοσιογραφικών βραβείων του Ιδρύματος Μπότση. Και αφού ζήτησε τη λήψη δραστικών μέτρων ενίσχυσης των Μέσων Ενημέρωσης – όπως έγινε σε άλλες χώρες – τόνισε: «Ο Τύπος – έγχαρτος ή ηλεκτρονικός, δεν είναι παρά ένας άγγελος•  ένας αγγελιαφόρος που έρχεται να κοινοποιήσει τα συμβάντα. Δεν φταίει ο αγγελιαφόρος αν οι ειδήσεις είναι κακές ή ο σχολιασμός τους ενδεχομένως δυσάρεστος. Ο ρόλος του Τύπου είναι να τις αγγέλλει, να τις κοινοποιεί, είτε μας αρέσουν τα αγγελλόμενα είτε όχι. Ας μην σκοτώσουμε λοιπόν τον αγγελιοφόρο, επειδή δεν μας αρέσουν τα αγγελλόμενα».

Η ομιλία του προέδρου της ΠΟΕΣΥ

Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, κυρίες και κύριοι, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι.

Πέρα από τα αυτονόητα, την έκφραση συγχαρητηρίων  εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, της ΠΟΕΣΥ,  προς όλους όσοι βραβεύονται σήμερα και προς το Ίδρυμα Μπότση για την ιδιαίτερα θετική,  θεσμική πλέον, προσφορά του να βραβεύει κάθε χρόνο – είτε με απόφαση της Επιτροπής Βραβείων, είτε με απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου –  τους δημοσιογράφους που διακρίθηκαν στην αναζήτηση και αποκάλυψη της αλήθειας ή για το σύνολο της προσφοράς τους και το ήθος τους, μιλώντας σε εκδήλωση βράβευσης ανθρώπων της Ενημέρωσης, επιτρέψτε μου να αναφερθώ στα προβλήματα που ταλανίζουν το χώρο μας.

Το είχα κάνει και πέρυσι, αφού η τελετή βράβευσης έγινε την παραμονή πανελλαδικής δημοσιογραφικής απεργίας για το Ασφαλιστικό. Ένα πρόβλημα που όχι μόνο δεν λύθηκε, αλλά αντίθετα επιδεινώθηκε με την ένταξη του Ταμείου μας στον ΕΦΚΑ και την κατάργηση του πόρου των ασφαλιστικών μας οργανισμών περίθαλψης, πρόνοιας και επικούρησης.

ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ όμως, δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα του κλάδου. Η μεγάλη οικονομική κρίση που βασανίζει τη χώρα από το 2008, εκτείνεται σε όλες σχεδόν τις εκδοτικές επιχειρήσεις, μεγάλες και μικρές•  η κρίση στο χώρο του Τύπου κορυφώνεται, κυρίως λόγω της κατάρρευσης της αγοράς. Και φυσικά δεν απειλούνται με κλείσιμο μόνο Μέσα Ενημέρωσης, αλλά  χιλιάδες μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Παρατηρώντας ωστόσο  τη γενική εικόνα που είναι δραματική, με οδυνηρές κοινωνικές επιπτώσεις,  εστιάζω στο χώρο μας και  επισημαίνω ότι τα λίγα Μέσα Ενημέρωσης είναι έλλειμμα δημοκρατίας σε μια χώρα.

ΔΕΝ ΣΚΟΠΕΥΩ να κάνω… διάλεξη για τα προβλήματα του Τύπου. Μιλώντας όμως στην εκδήλωση ενός Ιδρύματος που οι ρίζες του βλάστησαν και αναπτύχθηκαν χάρη στην έντυπη, την έγχαρτη δημοσιογραφία, θέλω να υπογραμμίσω ότι οι παραδοσιακές επιχειρήσεις του Τύπου πέρα από την οικονομική κρίση, έχουν πληγεί και από τη λεγόμενη τεχνολογική έκρηξη. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 ήταν η υπερανάπτυξη της τηλεόρασης που αφαίρεσε δυνάμεις και αναγνωστικό κοινό από τον παραδοσιακό Τύπο, για να ακολουθήσει το Internet.

Η ΕΙΣΒΟΛΗ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και το πλήθος των ενημερωτικών sites στρέβλωσαν τον ανταγωνισμό και λεηλάτησαν στην κυριολεξία τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης. Η μετάβαση στη νέα τεχνολογία και η τάση της ενημέρωσης να μεταφερθεί από το χαρτί στην οθόνη, φαίνεται πως δεν μπορεί να αναστραφεί καθώς αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο: η πτώση των πωλήσεων του χαρτιού – εννοώ του έγχαρτου Τύπου – φαίνεται πως δεν παλεύεται, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία, πουθενά στον κόσμο•  παρά τις σοβαρές προσπάθειες που γίνονται από εκδοτικούς κολοσσούς.

ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΝΩΡΙΖΩ βεβαίως ότι τα news media, τα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, είναι το μέλλον και πολλά από αυτά λειτουργούν σωστά. Υπάρχουν όμως και άλλα: χωρίς δημοσιογράφους, χωρίς να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, που απολαμβάνουν εισόδημα κυρίως από διαφημίσεις – ενίοτε «γκρίζες» – , διατηρώντας μόνο θέσεις λίγων αντιγραφέων. Έτσι έχουν εμφανιστεί εκατοντάδες λαθρόβια ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, διεκδικώντας δημόσιο χρήμα ή, στην πιο αθώα εκδοχή, μάζα αναγνωστών, προκειμένου να εξασφαλίσουν διαδικτυακή διαφήμιση.

ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΝΩΡΙΖΩ επίσης ότι πολλοί συνάδελφοι, αλλά και το νέο αίμα της δημοσιογραφίας, βρίσκουν διέξοδο σε ενημερωτικές ιστοσελίδες• συχνά όμως χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα και με εξευτελιστικούς μισθούς και ωράρια.

ΚΑΙ ΕΝΩ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ στον κλάδο αγγίζει το 60%, η λεηλασία  του χώρου μας –  ασφαλιστική και εργασιακή, με βαρύτατες οικονομικές επιπτώσεις –  συνεχίζεται, χωρίς κανείς να νοιάζεται και χωρίς κανείς να επεμβαίνει• ιδιαίτερα για να κρατηθούν ζωντανά τα έντυπα στην Ελλάδα, όπως έγινε πριν από χρόνια στη Γαλλία.

Ο ΤΥΠΟΣ – έγχαρτος ή ηλεκτρονικός – , δεν είναι παρά ένας άγγελος•  ένας αγγελιαφόρος που έρχεται να κοινοποιήσει τα συμβάντα. Δεν φταίει ο αγγελιαφόρος αν οι ειδήσεις είναι κακές ή ο σχολιασμός τους ενδεχομένως δυσάρεστος. Ο ρόλος του Τύπου είναι να τις αγγέλλει, να τις κοινοποιεί, είτε μας αρέσουν τα αγγελλόμενα είτε όχι. Ας μην σκοτώσουμε λοιπόν τον αγγελιοφόρο, επειδή δεν μας αρέσουν τα αγγελλόμενα.

Τα Βραβεία

Τα  πέντε βασικά βραβεία απονεμηθήκαν  από τον προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο:

Στους Δημοσιογράφους Ανατολικού Αιγαίου για την άμεση και αντικειμενική κάλυψη της προσφυγικής κρίσης και την ανάδειξη της αλληλεγγύης στον άνθρωπο, που επέδειξαν οι νησιώτες του ανατολικού Αιγαίου.

Στον δημοσιογράφο του τηλεοπτικού σταθμού Alpha Αντώνη Σρόϊτερ για την αντικειμενική κάλυψη της ειδησεογραφίας και την ανάδειξη κοινωνικών ρεπορτάζ μέσα από το δελτίο ειδήσεων του σταθμού και της εκπομπής του «Αυτοψία». Το βραβείο παρέδωσε στον δημοσιογράφο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Στην δημοσιογράφο του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι, Σία Κοσιώνη, για τις σημαντικές συνεντεύξεις που εξασφάλισε με διεθνείς και ελληνικές προσωπικότητες στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκπομπής «Ιστορίες».

Στον δημοσιογράφο της εφημερίδας «Τα Νέα» Διονύση Νασιόπουλο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε βραβείο για την αντικειμενική παρουσίαση του πολιτικού ρεπορτάζ.

Στον δημοσιογράφο Αντώνη Ρεπανά, μετά από πρόταση της ΕΣΗΕΜΘ, για την ερευνητική δημοσιογραφική προσέγγιση και την ανάδειξη των ανθρώπινων προσωπικών ιστοριών στο προσφυγικό.

Ειδικά βραβεία έλαβαν οι εξής:

Βραβείο «Γιάννης Φάτσης» στον Αντώνη Αντωνόπουλο, το οποίο απένειμε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος.

Βραβείο «Χρήστος Πασαλάρης» στην δημοσιογράφο του Alpha Ευαγγελία Τσικρίκα το οποίο επίσης παρέδωσε ο κ. Βαρεμένος.

Βραβεία οικονομικού ρεπορτάζ με χορηγό το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών στους Νίκο Φιλιππίδη και Γεώργιο Γάτο. Τις βραβεύσεις έκανε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος.

Βραβείο Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρέλαβε από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη η δημοσιογράφος Κατερίνα Τασσοπούλου.

Βραβείο Ξένου Τύπου και Ανταποκριτών «Κώστας Τσατσαρώνης» παρέλαβε από τα χέρια του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά, ο δημοσιογράφος Ισαάκ Καριπίδης.

Βραβείο «Βλάσσης Σωκρατίδης» στον Χρυσόστομο Πατούλα.

Βραβείο Δημοσιογραφίας & Τεχνολογίας «Γιώργος Καραγιάννης» με χορηγό το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας στον Βασίλειο Μπίτση.

Τιμητικές διακρίσεις έλαβαν οι:

Ανδρέας Μπόμης για την ευδόκιμη και με ήθος παρουσία του στην ελληνική δημοσιογραφία.

Γιάννης Μαμουζέλος για την πολυετή επιτυχημένη πορεία του στο αθλητικό ρεπορτάζ.

Βασίλης Κουτρουμάνος για την επιτυχημένη και πολυβραβευμένη πορεία του ως φωτορεπόρτερ.

Κωνσταντίνος Βλάχος για την ευδόκιμη πορεία του ως σκιτσογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά.

-Στις εφημερίδες: «Κρητική Επιθεώρηση Ρεθύμνου», «Ταχυδρόμος» Μαγνησίας και «Μαχητής» Αιτωλοακαρνανίας.

Επίσης, τιμητική διάκριση έλαβε και το Δίκτυο Εθελοντών «Δημοσιογράφοι σε Δράση» για τη δημιουργία δέκα πλήρως εξοπλισμένων βιβλιοθηκών σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας.

Τέλος, το Ίδρυμα Μπότση απένειμε ειδική τιμητική διάκριση στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για το πολύπλευρο κοινωνικό, ανθρωπιστικό, φιλεκπαιδευτικό και πολιτιστικό του έργο στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα