Πνίγηκε ξανά η Μάνδρα – Προβλήματα σε όλη την Ελλάδα

Ανοιχτοί είναι πλέον όλοι οι δρόμοι, που είχαν κλείσει από τη χθεσινή μεγάλη καταιγίδα που έπληξε και πάλι την πολύπαθη Μάνδρα και τη γύρω περιοχή, που πνίγηκαν για μια ακόμα φορά από τη δυνατή νεροποντή, η οποία θύμισε την πλημμύρα του περασμένου Νοεμβρίου, που στοίχισε τη ζωή σε 24 ανθρώπους. Προβλήματα σε όλη την Ελλάδα από την κακοκαιρία. Ζημιές σε Σιθωνία και Κασσάνδρα.

Οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους από τα ποτάμια λάσπης και φερτών υλικών που δημιούργησε η καταιγίδα και τα οποία πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα, ενώ για ώρες από χθες το απόγευμα παρέμεναν κλειστές η παλαιά εθνική οδός Αθήνας – Θήβας σε όλο το μήκος της, η παλαιά εθνική Αθηνών – Κορίνθου στη Νέα Πέραμο, οι κεντρικοί δρόμοι της Μάνδρας και η έξοδος της Αττικής Οδού.

Δύσκολες ώρες έζησαν και αρκετοί πολίτες που εγκλωβίστηκαν σε σπίτια και αυτοκίνητα και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να απομακρυνθούν σώοι. Ειδικότερα, τα σωστικά συνεργεία απεγκλώβισαν ανθρώπους σε δέκα περιπτώσεις από ταράτσες σπιτιών και αυτοκίνητα στη Μάνδρα και σε άλλες πέντε περιπτώσεις στη Νέα Πέραμο.

Το κέντρο της Πυροσβεστικής δέχτηκε τη νύχτα συνολικά 83 κλήσεις για πλημμύρες στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας, των Μεγάρων και της Νέας Περάμου. Άντληση υδάτων έγινε σε 49 οικήματα.

Η κυκλοφορία στους δρόμους αποκαταστάσθηκε, αλλά τα 20 συνεργεία με τους 50 πυροσβέστες, που συγκροτήθηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, συνεχίζουν το έργο τους έως και αυτή την ώρα.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ εστάλησαν προληπτικά στη Μάνδρα ένα ερπυστριοφόρο όχημα και μια σωστική λέμβος, τα οποία ωστόσο δεν χρειάστηκε να «επιστρατευθούν».

Σημειώνεται ότι η Μάνδρα είχε κηρυχθεί σε εξάμηνη κατάστασης έκτακτης ανάγκης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, κατάσταση η οποία ανανεώθηκε πρόσφατα για άλλους έξι μήνες, οπότε ισχύει έως και τον Νοέμβριο.

 

Προβλήματα σε όλη την Ελλάδα από την κακοκαιρία – Ζημιές σε Σιθωνία και Κασσάνδρα

Σοβαρά προβλήματα σε όλη την Ελλάδα -εκτός από την περιοχή της Μάνδρας- προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τον απολογισμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που έσπευδε σε διάφορα σημεία για να αποκαταστήσει ζημιές και να σώσει ανθρώπους.

Ειδικότερα, το προηγούμενο 24ωρο και έως στιγμής, η Πυροσβεστική δέχθηκε μεγάλο αριθμό κλήσεων για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια κατοικιών και καταστημάτων, καθώς και για μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία.

Μετά τη Μάνδρα, τα πιο έντονα προβλήματα παρουσιάστηκαν στη Χαλκιδική. Στις περιοχές Κασσάνδρα και Σιθωνία η Πυροσβεστική δέχτηκε 150 και 90 κλήσεις αντίστοιχα. Στην Κασσάνδρα συγκροτήθηκαν 7 συνεργεία με 14 πυροσβεστικούς υπαλλήλους και πραγματοποιήθηκαν 30 αντλήσεις υδάτων και μία μεταφορά ατόμου σε ασφαλές σημείο, ενώ στη Σιθωνία συγκροτήθηκαν 14 συνεργεία με 36 πυροσβεστικούς υπαλλήλους και πραγματοποιήθηκαν 40 αντλήσεις και 4 μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία.

• Στον νομό Μαγνησίας, στις περιοχές Κανάλια, Κερασιά και Καμάρες, η Πυροσβεστική δέχτηκε 70 κλήσεις. Συγκροτήθηκαν 17 συνεργεία με 42 πυροσβεστικούς υπαλλήλους και πραγματοποιήθηκαν 15 αντλήσεις υδάτων, 14 μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία και 250 διασώσεις ζώων (αμνοερίφια, βοοειδή).

• Στον νομό Λάρισας, στην περιοχή του Αγιόκαμπου η Πυροσβεστική δέχτηκε 15 κλήσεις. Συγκροτήθηκαν 6 συνεργεία με 14 πυροσβεστικούς υπαλλήλους και πραγματοποιήθηκαν 4 αντλήσεις υδάτων.

• Τέλος, στον νομό Αττικής, στις περιοχές Μάνδρα, Μέγαρα και Νέα Πέραμο η Πυροσβεστική δέχτηκε 83 κλήσεις. Έχουν συγκροτηθεί 26 συνεργεία με 65 πυροσβεστικούς υπαλλήλους και έχουν πραγματοποιηθεί 49 αντλήσεις υδάτων και 15 μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία, ενώ οι αντλήσεις υδάτων συνεχίζονται.

Κατά τόπους έντονα καιρικά φαινόμενα και σήμερα

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται και σήμερα Τετάρτη σε πολλές περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα τα οποία θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα έντονα, ενώ, σταδιακά από τις βραδινές ώρες, στα νοτιά, θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί 3 με 4, βαθμιαία βορειοδυτικοί 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στα πελάγη 6 μποφόρ.

Αττική

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα τα οποία κατά περιόδους θα είναι έντονα, από τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: νότιοι 4 με 6 και από το απόγευμα δυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 20 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές.
Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 19 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, κυρίως στη Μακεδονία.
Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 18 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 18 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Εξασθένηση των φαινομένων από τις βραδινές ώρες στα νοτιά.
Άνεμοι: στα βόρεια ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5. Στα νοτιά νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση το απόγευμα.
Θερμοκρασία: από 18 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές.
Άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 21 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 22 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα