«Πνίγεται η Γη» – Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 800.000 ετών το διοξείδιο του άνθρακα

Ένα βαρύ πέπλο διοξειδίου του άνθρακα έχει εγκατασταθεί πλέον σε μόνιμη βάση στα ανώτερα τμήματα της γήινης ατμόσφαιρας, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό (WMO) τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα ανήλθαν στο ανώτερο επίπεδο των τελευταίων 800.000 ετών το 2016 φτάνοντας τα 403,6 μέρη ανά εκατομμύριο, έναντι 400 εκατομμυρίων μερών ανά εκατομμύριο το 2015.

Ο WMO υποστηρίζει ότι την τελευταία φορά που η γήινη ατμόσφαιρα είχε αντίστοιχη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα, η μέση θερμοκρασία ήταν 2 με 3 βαθμούς Κελσίου μεγαλύτερη και η στάθμη των ωκεανών 10 έως 20 μέτρα υψηλότερη, προϊδεάζοντας για το τι πρόκειται να συμβεί εάν η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα συνεχίσει να αυξάνεται.

Η συγκέντρωση παρέμενε σταθερή για 800.000 χρόνια σε λιγότερο από 280 εκατομμύρια μέρη μέχρι την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης, οπότε η καύση ορυκτών υλών για την απαιτούμενη παραγωγή ενέργειας κατέστη η κινητήριος δύναμη εργοστασίων και μέσων μεταφοράς.

Το διοξείδιο του άνθρακα σκεπάζει σαν κουβέρτα την Γη με αποτέλεσμα μεγαλύτερο ποσοστό της ηλιακής ακτινοβολίας που προσπίπτει στην επιφάνεια του πλανήτη να εγκλωβίζεται μέσα στη γήινη ατμόσφαιρα και να οδηγεί σε αύξηση της μέση θερμοκρασίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα