Πλουσιότερος κατά $1,7 δισ. έγινε ο Ζούκερμπεργκ μετά την ανακοίνωση για το Instagram ΤV

O Μαρκ Ζούκερμπεργκ έγινε κατά 1, 7 δισ. δολάρια πλουσιότερος, αφού την Τετάρτη η μετοχή του Facebook ενισχύθηκε κατά 2,3%, μετά και την είδηση ότι το Instagram παρουσιάζει ένα νέο χαρακτηριστικό: Την τηλεόραση του Instagram. Το “χτύπημα” καθιστά τον ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Facebook, έναν από τους μεγαλύτερους νικητές σήμερα, στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων. Το Forbes ενημερώνει καθημερινά όλες τις περιουσίες των δισεκατομμυριούχων καθ’ όλη την διάρκεια των συναλλαγών στο Forbes Real Time.

Από την αρχική δημόσια προσφορά τον Μάιο του 2012, η μετοχή του Facebook έχει αυξηθεί κατά 428%, κάνοντας τον Ζούκερμπεργκ τον πέμπτο πλουσιότερο άνθρωπο στις ΗΠΑ με την περιουσία του να υπολογίζεται -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Forbes – στα 77 δισ. δολάρια. Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Instagram, Kέβιν Σάιστρομ, 34 ετών, είναι επίσης δισεκατομμυριούχος, με καθαρή περιουσία σύμφωνα με το Forbes στα 1,67 δισ. δολάρια. Ο Ζούκερμπεργκ είχε την προνοητικότητα να αποκτήσει το Instagram το 2012 για περίπου 1 δισ. δολάρια, όταν είχε μόλις 30 εκατ. χρήστες. Η εφαρμογή κοινής χρήσης φωτογραφιών και βίντεο έχει τώρα 1 δισ. ενεργούς χρήστες μηνιαίως, συμπεριλαμβανομένου ενός ισχυρού συνόλου διασημοτήτων και influencers των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης.

Το Facebook, το οποίο ανταγωνίζεται δημοφιλείς εφαρμογές για κινητά όπως το YouTube και το Snapchat, έχει στραφεί κυρίως στο περιεχόμενο βίντεο τα τελευταία χρόνια. Το 2016, το Instagram κυκλοφόρησε την δική του έκδοση του Snapchat “Stories”, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται για κάποιες ώρες φωτογραφικά και βίντεο κλιπ, σχολιασμένα με αυτοκόλλητα, GIF και κείμενο. (Το εν λόγω χαρακτηριστικό του Instagram προσελκύει πλέον περισσότερους χρήστες από ό,τι το Snapchat.) Και πέρυσι, το Facebook δημιούργησε μια σελίδα για βίντεο εντός της εφαρμογής – ναυαρχίδα “Watch”.

Το στοίχημα του Instagram στο βίντεο αναδείχτηκε την Τετάρτη, όταν ο Διευθύνων Σύμβουλος Kέβιν Σάιστρομ ανακοίνωσε το ντεμπούτο της εφαρμογής βίντεο σε χώρο εκδηλώσεων στο Σαν Φρανσίσκο. Τώρα, οι δημιουργοί μπορούν να ανεβάζουν βίντεο μέχρι μία ώρα σε διάρκεια (από 60 δευτερόλεπτα προηγουμένως) μέσω μιας νέας αυτόνομης εφαρμογής που ονομάζεται “IGTV”.

Η Wall Street αντέδρασε θετικά στο άκουσμα της είδησης, γεγονός που οδήγησε τη μετοχή του Facebook να ενισχυθεί κατά 2,3% την Τετάρτη για να κλείσει στα 202 δολάρια. Γιατί; Η IGTV δίνει στο Facebook νέο χώρο για να διαχειρίζεται τις διαφημίσεις για κινητά, τη βασική πηγή εσόδων της εταιρείας, σε μια εποχή που το Facebook εξαντλεί τον χώρο που διαθέτει για διαφημίσεις στην αρχική ροή ειδήσεων. Ενώ το Instagram δεν πουλάει διαφημίσεις στην IGTV, πιθανότατα θα αποτελέσει μια σημαντική νέα ροή εσόδων με την πάροδο του χρόνου και θα έχει την ευκαιρία να πουλήσει διαφημίσεις σε πιο προνομιακές τιμές, όπως οι τηλεοπτικές τιμές.

Οι δραστηριότητες του Facebook συνεχίζουν να αναπτύσσονται παρά μια σειρά αντιπαραθέσεων, οι οποίες έχουν πλήξει το κοινωνικό δίκτυο μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016. Την άνοιξη, το Facebook επιβεβαίωσε ότι τα δεδομένα των χρηστών αποκτήθηκαν παράτυπα από την ερευνητική εταιρεία Cambridge Analytica πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016. Το Facebook έχει επίσης κάνει μια σειρά αλλαγών στα προϊόντα και τις πολιτικές του, μετά και τα στοιχεία που προέκυψαν για τις παρεμβάσεις των εκλογών στο κοινωνικό δίκτυο από τους λογαριασμούς που υποστηρίζονται από τη Ρωσία. Ακόμη, το Facebook ισχυρίζεται ότι υπάρχουν 2 δισ. χρήστες παγκοσμίως και οι πωλήσεις διαφημίσεων κατά το τελευταίο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 50% σε ετήσια βάση.

Σε ηλικία 34 ετών, ο Ζούκερμπεργκ είναι ο νεότερος στην δεκάδα των πλουσιότερων ανθρώπων. Πρωτοεμφανίστηκε στην κατάταξη του Forbes με τους 400 πλουσιότερους Αμερικανούς τον Σεπτέμβριο του 2008 με περιουσία ύψους 1,5 δισ. δολαρίων, όταν το Facebook ήταν ακόμη μη εισηγμένη εταιρεία. Τον Δεκέμβριο του 2015, ο Ζούκερμπεργκ υποσχέθηκε να δωρίσει το 99% των μετοχών του Facebook κατά τη διάρκεια της ζωής του σε μια φιλανθρωπική LLC που ονομάζεται πρωτοβουλία Chan-Zuckerberg.

capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα