Πλαστά ήταν περισσότερα από τα μισά έργα τέχνης Μουσείου στη Γαλλία

«Καταστροφή». Με αυτή τη λέξη χαρακτηρίζει ο δήμαρχος πόλης στη νότια Γαλλία, την αποκάλυψη πως περισσότερα από τα μισά έργα τέχνης που φιλοξενεί το γνωστό μουσείο της περιοχής είναι…πλαστά.

Πρόκειται για το Μουσείο Etienne Terrus το οποίο βρίσκεται στην μικρή γαλλική πόλη των περίπου 8.000 κατοίκων, Εlne. To μουσείο είναι αφιερωμένο στο έργο του ζωγράφου Etienne Terrus (1857-1922) ο οποίος καταγόταν από την συγκεκριμένη πόλη όπου και δημιούργησε τα περισσότερα από τα έργα του. Άφησε πίσω του πολλούς πίνακες, αρκετοί εκ των οποίων χαρακτηριστικοί του καλλιτεχνικού ρεύματος του φωβισμού- ενώ είχε λάβει θετικές κριτικές από ομότεχνούς του όπως ο Henri Matisse.

Το Μουσείο που φιλοξενεί τα έργα του, εγκαινιάστηκε το 1994 ενώ πρόσφατα έμεινε για αρκετό καιρό κλειστό προκειμένου να γίνει ανακαίνιση του χώρου και άνοιξε εκ νέου τις πύλες του για το κοινό μόλις την περασμένη Παρασκευή (27/4/2018).

Όμως τα πράγματα δεν πήγαν και τόσο καλά, αφού ένας ιστορικός τέχνης ο οποίος είχε κληθεί για να αναδιοργανώσει τους χώρους του μουσείου μετά την πρόσφατη απόκτηση 80 πινάκων ζωγραφικής, ανακάλυψε πως το 60% του συνόλου της συλλογής αποτελείτο από πλαστά έργα τέχνης. Δηλαδή από τα 140 έργα, πλαστά είναι τα 82!

Σημειώνεται δε πως πίνακες του Terrus αξιολογούνταν σε περίπου 15.000 ευρώ ο ένας, σύμφωνα με τον Guardian.

Πως αποκαλύφθηκε η απάτη

Ο Eric Forcada, ο ιστορικός τέχνης που έκανε την ανακάλυψη, δήλωσε πως και ο ίδιος δεν αντιλήφθηκε αμέσως ότι οι πίνακες ήταν πλαστοί αλλά, όπως εξήγησε, σε έναν από τους πίνακες το μελάνι που είχε χρησιμοποιηθεί για την υπογραφή του έργου δεν είχε καν στεγνώσει και έτσι όταν ακούμπησε το λευκό του γάντι στο σημείο, μουτζουρώθηκε.

Αμέσως ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές και κάλεσε μια ομάδα ειδικών για να εξετάσουν τους πίνακες.

Όπως είπε στη συνέχεια, κάποια έργα ήταν ακατέργαστα ενώ το είδος του καμβά που έχει χρησιμοποιηθεί δεν ταιριάζει με αυτόν που χρησιμοποιούσε στην εποχή του ο Terrus. Και αυτά είναι μερικά μόνο από τα ευρήματα που υποδηλώνουν πως οι πίνακες δεν είναι του συγκεκριμένου γάλλου ζωγράφου.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Elne, Yves Barniol, ζητά να συνεχιστεί με γοργούς ρυθμούς η έρευνα και να συλληφθούν οι δράστες της απάτης. «Γνωρίζοντας πως άνθρωποι επισκέφθηκαν το μουσείο και είδαν τη συλλογή, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είναι πλαστή, είναι πολύ άσχημο. Είναι μια καταστροφή για τον δήμο».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα