Πιο κοντά σε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου τα 11 κράτη που απομένουν στις διαπραγματεύσεις της TPP

Τα 11 κράτη που απομένουν στη Σύμπραξη των Χωρών του Ειρηνικού (Trans-Pacific Partnership-TPP) μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ έκαναν ένα βήμα πιο κοντά σε μια ολοκληρωμένη συμφωνία, δημιουργώντας ελπίδες ότι οι μεγάλες χώρες θα μπορέσουν να διατηρήσουν το ελεύθερο εμπόριο μπροστά στον αμερικανικό προστατευτισμό, δήλωσε σήμερα διαπραγματευτής.

Η αρχική συμφωνία TPP με 12 μέλη, με στόχο να άρει τα εμπόδια στο εμπόριο σε κάποιες από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας, έμεινε μετέωρη τον Ιανουάριο όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη χώρα του από αυτή δίνοντας προτεραιότητα στην προστασία των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.

Οι διαπραγματευτές της Σύμπραξης συναντήθηκαν για δύο ημέρες στην ιαπωνική πρωτεύουσα για να συζητήσουν ποια κομμάτια της αρχικής συμφωνία θέλουν να βάλουν στο συρτάρι, σε μια προσπάθεια να διασώσουν ένα φιλόδοξο όραμα για μια ένωση ελεύθερου εμπορίου που αρχικά περιελάμβανε τις ΗΠΑ.

Τα 11 μέλη της TPP συμφώνησαν να συναντηθούν και πάλι στην Ιαπωνία τον επόμενο μήνα και έθεσαν ως στόχο την επίτευξη μιας ευρείας συμφωνίας τον Νοέμβριο στη συνεδρίαση των χωρών της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας –Ειρηνικού (Asia-Pacific Economic Cooperation- APEC) που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Ντανάνγκ του Βιετνάμ.

«Σημειώσαμε ουσιαστική πρόοδο», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ιαπωνίας για την TPP Καζουγιόσι Ουμεμότο, ο οποίος προήδρευσε της διήμερης συνεδρίασης.

Η Ιαπωνία θέλει να προωθήσει το ελεύθερο εμπόριο συνεχίζοντας με την συμφωνία TPP 11 για να αντιμετωπίσει τον αμερικανικό προστατευτισμό και ελπίζει ότι η Ουάσινγκτον εν τέλει θα επανεξετάσει την εμπορική πολιτική του Τραμπ που βάζει ‘Πρώτα την Αμερική’.

«Η βασική ιδέα είναι ότι θα θέλαμε οι ΗΠΑ να επιστρέψουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, το οποίο θα σημαίνει ότι θα πρέπει να επικυρωθεί η αρχική TPP», δήλωσε ο Ουμεμότο.

Αν και τα υπόλοιπα μέλη της Σύμπραξης έχουν εκφράσει τη στήριξη τους στην συμφωνία, η υιοθέτηση της από 11 χώρες με συνολικό ΑΕΠ 12,4 τρισεκ. δολαρίων έχει κατά καιρούς καθυστερήσει, δημιουργώντας φόβους ότι ίσως κι άλλα κράτη θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ.

Οι διαπραγματευτές πρέπει επίσης να αποφασίσουν πώς να επικυρώσουν τη συμφωνία. Το αρχικό σύμφωνο έπρεπε να επικυρωθεί από τουλάχιστον έξι χώρες που να αντιστοιχούν στο 85% του συνολικού ΑΕΠ των μελών. Αυτή η προϋπόθεση δεν μπορεί να ικανοποιηθεί μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ και χρειάζεται να αλλάξει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα