Πιέσεις με μικρές απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με μικρές απώλειες κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να προσπαθούν να ελέγξουν τις πιέσεις που εκδηλώνονται σε επιλεγμένους τίτλους, κυρίως του μη τραπεζικού τομέα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,12% στις 739,85 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 1,95 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,1 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,21% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.924,17 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,26% στις 767,35 μονάδες.

Η μεταβλητότητα, που είδαμε να πρωταγωνιστεί την προηγούμενη εβδομάδα, συνεχίζεται και σήμερα, ενώ οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εβδομάδας, όταν και έχουμε τη λήξη των παραγώγων. Όσο πλησιάζουμε προς την Παρασκευή, long και short θα επιχειρήσουν να επιβάλλουν το ρυθμό τους, προκαλώντας τη σταθερότητα της αγοράς.

Την ίδια ώρα, η μείωση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου σε χαμηλά 3ετίας, ενδέχεται να συνεχίζει να στηρίζει τα επίπεδα της αγοράς, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πλησιάζουμε και σε κλείσιμο έτους μιας και τα βιβλία των Ελλήνων θεσμικών κλείνουν 31/12, και παραδοσιακά βλέπουμε αρκετούς να κάνουν προσπάθειες να κλείσουν τις μεγάλες τουλάχιστον θέσεις τους όσο πιο υψηλά μπορούν.

Σύμφωνα πάντως με τον Ηλ. Ζαχαράκη της Fast Finance, ουσιαστικά το σενάριο αποχώρησης του ΔΝΤ στο μέλλον παίρνει σάρκα και οστά μιας και δεν υπάρχει περίπτωση χωρίς μείωση χρέους να παραμείνει στο πρόγραμμα ενώ από την άλλη η Ευρώπη πολύ δύσκολα θα αποδεχτεί ένα τέτοιο πολιτικό κόστος.

Η κυβέρνηση με τις δηλώσεις της δείχνει ότι η κατάσταση πηγαίνει προς αυτή την κατεύθυνση και κάνει τα πάντα ώστε να μπορέσει να κλείσει την αξιολόγηση έγκαιρα παίρνοντας αναγκαστικά το πολιτικό κόστος που της αρμόζει και που είναι πολύ δύσκολο σε σχέση με την παροχολογία του παρελθόντος. Είχαμε ακόμα και δήλωση του πρωθυπουργού πως το QE δεν είναι και τόσο σημαντικό και πως μπορούμε να τα καταφέρουμε από μόνοι μας. Παρόλα αυτά το πιο πιθανό είναι πως η ΕΚΤ άτυπα βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση μιας και είναι προς όφελος της.

Το θέμα τράπεζες συνεχίζει να είναι το μεγάλο αγκάθι και το πιο πιθανό είναι να χρειαστούν χρήματα πριν τα stress tests. Το πιο πιθανό είναι να προετοιμαστούν για τα stress tests του 2018 κάτι που θα φανεί το επόμενο διάστημα μιας και θα επιχειρήσουν να φτιάξουν το κλίμα να προχωρήσουν σε πωλήσεις δανείων και πιθανότατα σε ΑΜΚ. Κάποια funds έχουν ανοίξει short θέσεις πιστεύοντας ότι οι ΑΜΚ θα γίνουν σε χαμηλότερες τιμές με τη διαφορά ότι πλέον οι τράπεζες στο μεγαλύτερο ποσοστό ανήκουν σε ξένους.

Οι υπόλοιποι τίτλοι τώρα έχουν τελείως διαφορετική εικόνα από τον τραπεζικό έχοντας από την μία διορθώσει αλλά όχι στον ίδιο βαθμό με τον τραπεζικό. Τα αποτελέσματα του 9μήνου είναι ενθαρρυντικά ενώ πλέον αρχίζουν να φαίνονται σε αρκετές περιπτώσεις τα θετικά της μείωσης του κόστους δανεισμού. Το πιο πιθανό είναι να υπάρξουν και άλλες εταιρίες που θα επιχειρήσουν να βρουν διέξοδο μέσω ομολογιακών εκδόσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο μιας και οι αποδόσεις στους καταθέτες έχουν βρεθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα ενώ πλέον σταδιακά κερδίζεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Στο ταμπλό τώρα, το -6,04% του ΟΠΑΠ ασκεί σοβαρότατες πιέσεις στην αγορά, ενώ πτωτικά κατά 1,14% κινείται και ο ΑΔΜΗΕ. Ήπια πτωτικά βρίσκονται οι Motor Oil, Φουρλής, Grivalia, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα και Τιτάν, ενώ χωρίς μεταβολή είναι οι ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχαλκο και Σαράντης.

Στον αντίποδα, η Attica Bank ενισχύεται κατά 3,33%, η Eurobank, η Πειραιώς, η Εθνική, η ΔΕΗ, η Folli Follie και ο ΟΛΠ σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Λάμδα, ΕΧΑΕ, Alpha Bank, Aegean, Ελλάκτωρ, ΕΕΕ και Μυτιληναίος.

 

πηγή  capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα