Πιέσεις δέχεται ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Φαίνεται ότι οι γεωπολιτικές ανησυχίες που έχουν κυριεύσει τις διεθνείς αγορές, δεν αφήνουν ανεπηρέαστο το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο χάνει σήμερα όλα τα κέρδη του προηγούμενου διημέρου, καταγράφοντας σημαντικές απώλειες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,94% στις 825,92 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 12,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 12,4 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,61% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.183,80 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,83% στις 1.052,97 μονάδες.

Η διάθεση του de-risking δείχνει να έχει εισαχθεί στην ελληνική κεφαλαιαγορά, η οποία αν και έδειξε από χτες την αδυναμία του να προχωρήσει με αποφασιστικότητα πάνω από τι 830 μονάδες, σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο των επενδυτών που ρευστοποιούν θέσεις σε αγορές που ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τα παραδοσιακά ασφαλή καταφύγια.

Το αρνητικό κλίμα που επικράτησε χτες στη Wall Street, συνεχίστηκε στην Ασία και κυριαρχεί και τώρα στην Ευρώπη, τροφοδοτείται από την κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων με επίκεντρο την Βόρεια Κορέα, φοβίζοντας τους επενδυτές. Άλλωστε, παραδοσιακά σε τέτοιου είδους εξελίξεις, τα διεθνή κεφάλαια τείνουν να προσφεύγουν σε πιο ασφαλή assets – όπως χρυσός – καθώς προσπαθούν να αποφύγουν την ανάληψη ρίσκου.

Μάλιστα χθες ο χρυσός έκλεισε σε υψηλό άνω των δύο ετών και πάνω από τα 1.290 δολάρια την ουγκιά εν μέσω κλίματος αποστροφής κινδύνου στις διεθνείς αγορές, ενώ ο δείκτης φόβου VIX στην Wall Street σημείωσε άλμα 40% αναρριχώμενος σε υψηλό τριών μηνών.

Στο μεταξύ, η αγορά δεν έχει λόγο να αναλάβει περαιτέρω ρίσκο, ειδικά στον δεικτοβαρή κλάδο των τραπεζών, όταν οι πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι ο κλάδος ήδη μελετά την έκδοση ομολόγων, με στόχο είτε την ενίσχυση της ρευστότητας είτε των κεφαλαίων τους.

Εν τω μεταξύ, θα πρέπει να αναμένονται και εκδόσεις τραπεζικών ομολόγων χαμηλής εξασφάλισης Tier II. Κάτι τέτοιο προκύπτει από τροπολογία που πέρασε στη Βουλή και προβλέπει ότι οι τράπεζες που συνεχίζουν να διαθέτουν προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου (βλ. Eurobank, Attica Bank), θα μπορούν να επιλέξουν την εξαγορά τους είτε με μετρητά είτε με έκδοση άλλων κεφαλαιακών μέσων κατηγορίας ΙΙ ίσης αξίας είτε με συνδυασμό των δύο.

Στο ταμπλό τώρα, Attica Bank και Βιοχαλκο σημειώνουν απώλειες 3,88% και 3,08% αντίστοιχα, ενώ στο -2,26% βρίσκεται η Jumbo. Άνω του 1% είναι οι απώλειες σε Eurobank, Folli Follie, Εθνική, Λάμδα, ΟΤΕ, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, Aegean, ΟΛΠ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Grivalia.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι Σαράντης, ΔΕΗ, Motor Oil, Τιτάν, Φουρλής, ΑΔΜΗΕ και Ελληνικά Πετρέλαια, η Ελλάκτωρ ακόμη δεν έχει “επιλέξει” πρόσημο, ενώ η ΕΕΕ, με κεκτημένη ταχύτητα από το χθεσινό +6,79%, βρίσκεται σήμερα στο +2,93%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα