Πετρόπουλος: Θα επιστραφούν οι παρακρατηθείσες εισφορές των συνταξιούχων

Την δέσμευση οτι από 1/1/18 θα επιστραφεί η διαφορά των εισφορών που έχουν παρακρατηθεί παράνομα από τους συνταξιούχους έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος κατά την συνάντησή του με πενταμελή αντιπροσωπεία του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, το οποίο έκανε πορεία προς το υπουργείο Εργασίας με βασικό αίτημα την πληρωμή του ποσού που έχει παρακρατηθεί.

Οι συνταξιούχοι έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία τους στην οδό Αθανασίου Αξαρλιάν στο Σύνταγμα και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας  με αίτημα την επιστροφή των παρακρατήσεων από τις εισφορές τους. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν μερικές δεκάδες άτομα, που κρατούσαν πανό με κεντρικό σύνθημα “Να σταματήσει η λεηλασία των συντάξεων τώρα”.

Πενταμελής αντιπροσωπεία των συνταξιούχων συνάντησε τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσο Πετρόπουλο με βασικό αίτημα να καταβληθούν οι παράνομα παρακρατηθείσες εισφορές τους, οι οποίες φτάνουν τα 3.000 ευρώ για κάθε συνταξιούχο και αφορούν πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα. Από την πλευρά του, ο υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων παραδέχτηκε ότι η παρακράτηση είναι παράνομη, ενώ τους διαβεβαίωσε ότι έχει συντάξει έγγραφο το οποίο δίνει εντολή στην ΗΔΙΚΑ  να βγάλει σε κάθε συνταξιούχο το ποσό της επιστροφής έτσι ώστε από 1/1/18 να καταβληθούν οι διαφορές.
Υπενθυμίζεται οτι πρόκειται για εισφορές που παρακρατήθηκαν από τον ΕΦΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ. Ο σχετικός νόμος (2084/1992) αναφέρει ότι η εισφορά υπέρ υγείας υπολογίζεται επί των καταβαλλόμενων συντάξεων και κατά συνέπεια η κράτηση για τον κλάδο ασθένειας θα πρέπει να γίνεται στο ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση των μνημονιακών μειώσεων.
Ωστόσο, όπως ανέφερε το Δίκτυο σε ανακοίνωσή του, εφαρμοζόταν εσφαλμένα ο νόμος με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να χάνουν κάθε μήνα σημαντικά ποσά από τη σύνταξή τους.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος  δήλωσε στο www.stokokkino.gr ότι «είμαστε το 25% του ελληνικού λαού και σιτίζουμε το 53% που σημαίνει ότι πάνω από 50% της χώρας στηρίζεται από τους συνταξιούχους. Απο το 2010 μέχρι το 2016 γίνονται παρακρατήσεις από τον ΕΟΠΥΥ και έχουμε κάνει αιτήσεις σε ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου ο καθένας μας βγάζει την διαφορά για να μας την καταθέσει ο ΕΦΚΑ».
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα