Περού:Ένας νεκρός από αστυνομικά πυρά σε διαδήλωση εναντίον ορυχείου χαλκού

LIM18. CAJAMARCA (PER⁄), 24/11/2011.- Varias personas se movilizan en Piedra Redonda El Amaro (norte de Per˙) contra el proyecto aurÌfero Conga hoy, jueves 24 de noviembre de 2011. El paro indefinido convocado contra el proyecto aurÌfero transcurre pacÌficamente y con marchas en algunas ciudades, seg˙n reportes de la PolicÌa y de la DefensorÌa del Pueblo en la zona. EFE/Paolo Aguilar

Ένας αγρότης στο Περού σκοτώθηκε την Παρασκευή στη διάρκεια μιας συγκέντρωσης σε απομακρυσμένη πόλη των Άνδεων κατά του ορυχείου χαλκού της εταιρίας MMG Ltd. στο Λας Μπάμπας. Είναι ο πρώτος διαδηλωτής που σκοτώνεται σε συγκρούσεις που σχετίζονται με την εξορυκτική δραστηριότητα υπό τη νέα κυβέρνηση του προέδρου Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι.

Συγκρούσεις ξέσπασαν στην περιοχή Απούριμακ καθώς η αστυνομία προσπάθησε να απομακρύνει πολίτες που είχαν αποκλείσει έναν δρόμο για σχεδόν μία εβδομάδα, σκοτώνοντας έναν 42χρονο, δήλωσε ο Αρτέμιο Σολάνο, εκπρόσωπος του γραφείου του Συνηγόρου του Πολίτη.

Ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Άρσε, που εκπροσωπεί το Απούριμακ, δήλωσε πως ο άνδρας σκοτώθηκε από σφαίρες αστυνομικών και πως δεκάδες άνθρωποι από κοντινές πόλεις τραυματίστηκαν επίσης.

Φωτογραφία από τις συγκρούσεις που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του Άρσε δείχνει τον άνδρα πεσμένο ανάσκελα πάνω σε πέτρες που φέρουν κηλίδες αίματος σε ένα χωράφι.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν λόγω της πυκνής σκόνης και του θορύβου που προκαλείται από τη διέλευση φορτηγών που μεταφέρουν συμπυκνώματα χαλκού από το κινεζικής ιδιοκτησίας ορυχείο, δήλωσαν ο Σολάνο και ο Άρσε.

“Σε πρόσφατη επίσκεψη είδα 87 φορτηγά να μεταφέρουν 30 τόνους συμπυκνωμάτων μέσα σε 22 λεπτά. Περνώντας μπροστά από τα σπίτια των ανθρώπων”, είπε ο Άρσε. “Κάτι τέτοιο θα ήταν σκανδαλώδες για οποιονδήποτε”.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Περού εξέφρασε λύπη για τον θάνατο του διαδηλωτή και πρόσθεσε πως 20 αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους και ένας που κινδυνεύει να χάσει το μάτι του αφού χτυπήθηκε από πέτρες.

Η αστυνομία δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για τα επεισόδια.

Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν σε απόσταση 40 έως 50 χλμ. από τις εγκαταστάσεις του ορυχείου και ο αποκλεισμένος δρόμος δεν εμπόδισε τη μεταφορά φορτίων χαλκού καθώς οι οδηγοί χρησιμοποίησαν μια εναλλακτική διαδρομή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λας Μπάμπας Ντομίνγκο Ντράγο.

Η οικονομία του Περού ανακάμπτει φέτος στηριζόμενη στη μεγάλη αύξηση της παραγωγής από το Λας Μπάμπας και άλλα νέα ορυχεία που αναμένεται να καταστήσουν τη χώρα τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό χαλκού στον κόσμο.

Το Λας Μπάμπας παρήγαγε 35.000 τόνους χαλκού τον Αύγουστο, περίπου το να πέμπτο του ΑΕΠ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Τρεις άνθρωποι που διαδήλωναν κατά του Λας Μπάμπας σκοτώθηκαν πέρυσι σε συγκρούσεις που σχετίζονταν με την αλλαγή των περιβαλλοντικών σχεδίων του ορυχείου και τη μείωση των θέσεων εργασίας.

Ο Κουτσίνσκι, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στις 28 Ιουλίου, υποσχέθηκε να μετριάσει τις αντιδράσεις στις μεταλλευτικές δραστηριότητες στο Περού δίνοντας τη διαβεβαίωση στις κοινότητες ότι θα λάβουν το όφελος προγραμμάτων προτού κατασκευαστούν.

Όμως η κεντρώα κυβέρνησή του έχει κληρονομήσει δεκάδες βαθιά ριζωμένες διενέξεις σε απομακρυσμένες περιοχές, περιλαμβανομένων και διαμαρτυριών για την πετρελαϊκή μόλυνση στον βόρειο Αμαζόνιο έπειτα από έξι διαρροές που σημειώθηκαν φέτος από τον κύριο πετρελαιαγωγό του Περού.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα