Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής: Ενημέρωση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, από τους αντιπεριφερειάρχες Αν. Αττικής και Νήσων Πέτρο Φιλίππου και Παναγιώτη Χατζηπέρο, παρουσιάστηκαν οι δράσεις της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση των 160 πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν φέτος στην Αττική, με κυριότερες εκείνες στα Κύθηρα, στο Σαρωνικό και στον Ωρωπού.

Οι ομιλητές αποτύπωσαν την εικόνα της καταστροφής, εξήραν το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης και την άμεση ανταπόκριση της αυτοδιοίκησης όπως και του κρατικού μηχανισμού, ενώ αναφέρθηκαν και στα άμεσα μέτρα που πήρε η Περιφέρεια για την αποκατάσταση των πληγέντων και την αποτροπή παρόμοιων καταστροφών. Δεν απέκρυψαν τις όποιες αδυναμίες και υπενθύμισαν την παρέμβαση της περιφερειάρχη, Ρένας Δούρου με τις έξι προτάσεις για τα ζητήματα που χρήζουν άμεσης νομοθετικής ρύθμισης, ώστε να αποτραπούν δυσλειτουργίες και επικαλύψεις αρμοδιοτήτων στο έργο της πρόληψης και της πυρόσβεσης. Σημεία στα οποία συμφωνήσαν και οι εκπρόσωποι των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων υποστηρίζοντας ότι απαιτείται σοβαρότερη και σε βάθος αντιμετώπιση του φαινομένου.

Συγκεκριμένα ο πρώην περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός επέρριψε βαρύτατες ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τη μη κύρωση των δασικών χαρτών “που αποτελούν βούτυρο στο ψωμί επίδοξων καταπατητών και οικοπεδοφάγων” όπως σημείωσε, ενώ κατηγόρησε και την κυβέρνηση για τις “τραγικές ελλείψεις του Πυροσβεστικού Σώματος και των δασαρχείων σε πόρους, μέσα και προσωπικό, αλλά και στη διοίκηση της Περιφέρειας”. Επίσης, κατέθεσε υπόμνημα 5 προτάσεων για επαρκή χρηματοδότηση της Περιφέρειας προκειμένου να διευκολύνεται στο επίπεδο της πρόληψης και κατάσβεσης.

Από την πλευρά τους, οι αντιπεριφερειάρχες υπογράμμισαν το έργο που προηγήθηκε από πλευράς αυτοδιοίκησης για την ετοιμότητα και τον συντονισμό των φορέων (συνεδριάσεις των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, καθώς και των Συντονιστικών Τοπικών Οργάνων (ΣΤΟ) σε όλους τους δήμους.

Σημείωσαν ότι “η αυτοδιοίκηση, οι σύνδεσμοι και οι εθελοντικές οργανώσεις διέθεταν στην Πυροσβεστική τον εξοπλισμό τους (η Περιφέρεια βυτιοφόρα και σκαπτικά μηχανήματα και οι δήμοι και οι σύνδεσμοι τον μηχανολογικό εξοπλισμό που τα τελευταία χρόνια έχει ενισχυθεί σημαντικά).

Αναφορικά με την πυρκαγιά στον Ωρωπό, η οποία πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω των ανέμων, επισημάνθηκε ή άμεση και “τεράστια” κινητοποίηση από πλευράς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Αστυνομίας, της Τροχαίας, του ΕΚΑΒ, της ΕΥΔΑΠ, ενώ πολύτιμη υπήρξε και η συμβολή των εθελοντών από όλη την Αττική.

Ο κ. Φιλίππου υπενθύμισε ότι το τριήμερο 13-15 Αυγούστου είχαμε άλλες 91 πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα.

Εκτίμησε ότι έχουν καεί περίπου 18.000 στρέμματα δασικής έκτασης και 20 σπίτια στην περιοχή του Καλάμου και υπογράμμισε ότι σε έκτακτη σύσκεψη που έγινε το πρώτο βράδυ της φωτιάς του Καλάμου, με πρόταση της Περιφέρειας κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δημοτικές Ενότητες Καλάμου, Καπανδριτίου και Βαρνάβα.

Αναφέρθηκε σε σειρά μέτρων που ελήφθησαν για την αποκατάσταση των κατοικιών και των περιουσιών που καταστράφηκαν, την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων ενόψει του ερχόμενου χειμώνα.

Ο κ. Χατζηπέρος αναφερόμενος στην πυρκαγιά στα Κύθηρα που κατέκαψε 20.000 στρέμματα δασικής έκτασης, επεσήμανε ότι “δεν θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα” και ότι “προστατευτήκαν όλα τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς”.

Στις αιτίες που συντέλεσαν στην καθυστέρηση της κατάσβεσης ο αντιπεριφερειάρχης απέδωσε τη μεγάλη απόσταση (Ανδραβίδα) που έκαναν τα αεροσκάφη για να ανεφοδιαστούν αλλά και στην έλλειψη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Πειραιά – Κυθήρων. Προβλήματα τα οποία δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον, όπως διαβεβαίωσε, καθώς στο έργο της επέκτασης του αεροδιαδρόμου που υλοποιεί αυτήν την περίοδο η Περιφέρεια στο νησί, υπάρχει πρόβλεψη για ανεφοδιασμό ενώ θα ενισχυθεί και το κλιμάκιο της πυροσβεστικής. Επίσης έχει ήδη διατεθεί από το υπουργείο Εσωτερικών το ποσό των 180,000 ευρώ για την αποκατάσταση και την αντιπλημμυρική θωράκιση του νησιού. Τέλος για τις πυρκαγιές στις Σπέτσες και στη Σαλαμίνα, όπου κάηκαν περίπου 1.300 και 90 στρέμματα αντίστοιχα, ο κ. Χατζηπέρος σημείωσε ότι προήλθαν από απροσεξία και ότι στις Σπέτσες υπήρχε μόνο κλιμάκιο εθελοντών και το έργο πυρόσβεσης ανάλαβε άμεσα η Διεύθυνση της Πυροσβεστικής Πελοποννήσου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα