Περισσότεροι πυρηνικοί σταθμοί τίθενται οριστικά εκτός λειτουργίας σ’ όλον τον κόσμο απ’ όσους κατασκευάζονται

Η οριστική παύση της λειτουργίας πυρηνικών αντιδραστήρων υπερβαίνει κατά πολύ την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών, καθώς ο ρυθμός της κατασκευής κινεζικών αντιδραστήρων έχει επιβραδυνθεί και αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες έχουν καταργήσει πυρηνικά προγράμματα, αναφέρεται σε έκθεση της πυρηνικής βιομηχανίας.

Στα μέσα του 2018, συνολικά 115 αντιδραστήρες βρίσκονταν στη διαδικασία για να τεθούν οριστικά εκτός λειτουργίας, περίπου το 70% των 173 αντιδραστήρων στον κόσμο που έχουν κλείσει σε μόνιμη βάση, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση World Nuclear Industry Status Report (WNISR).

Μόνο 19 αντιδραστήρες είχαν τεθεί πλήρως εκτός λειτουργίας, από τους οποίους 13 βρίσκονται στις ΗΠΑ, πέντε στη Γερμανία και ένας στην Ιαπωνία, ενώ μόλις 10 έχουν μετατραπεί σε χώρους πρασίνου.

Πολλές εταιρείες κοινής ωφελείας προτιμούν να αφήνουν τους πυρήνες των αντιδραστήρων να κρυώνουν επιτόπου για δεκαετίες.

“Η διάλυση μιας πυρηνικής εγκατάστασης από εργάτες που ξέρουν πώς κατασκευάσθηκε είναι πιο εύλογη από το να διαλύεται η εγκατάσταση δεκαετίες αργότερα από ανθρώπους που δεν ξέρουν τίποτε γι’ αυτή”, λέει ο Μικλ Σνάιντερ, ο κύριος συντάκτης της έκθεσης.

Η οριστική παύση της λειτουργίας αντιδραστήρων έχει γίνει κύρια δραστηριότητα για πολλούς κατασκευαστές αντιδραστήρων καθώς και για εταιρείες που εξασφαλίζουν τη λειτουργία τους, μετατρέποντας έτσι σε επιχειρηματική ευκαιρία αυτή τη δαπανηρή διαδικασία.

Σε σύγκριση, 15 χώρες κατασκευάζουν αυτή τη στιγμή πυρηνικούς σταθμούς, δύο περισσότερες απ’ ό,τι στα μέσα του 2017, καθώς χώρες όπως το Μπανγκλαντές και η Τουρκία άρχισαν να κατασκευάζουν τις πρώτες μονάδες τους. Η Λευκορωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν προγράμματα κατασκευής νέων πυρηνικών σταθμών που έχουν προχωρήσει σημαντικά.

Σχέδια για την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών έχουν ματαιωθεί, μεταξύ άλλων στην Ιορδανία, τη Μαλαισία και τις ΗΠΑ, ή έχουν αναβληθεί όπως στην Αργεντινή, την Ινδονησία και το Καζακστάν, αναφέρεται στην έκθεση της WNISR.

Στο τέλος Ιουνίου, 50 αντιδραστήρες κατασκευάζονταν σ’ όλον τον κόσμο, –16 από τους οποίους στην Κίνα– με συνολική ικανότητα παραγωγής 48,5 GW. Μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011, ο αριθμός των υπό κατασκευή αντιδραστήρων έφθασε τους 68 το 2013, όμως στη συνέχεια επικράτησε τάση μείωσης.

Συνολικά 413 αντιδραστήρες βρίσκονταν σε λειτουργία σε 31 χώρες στα μέσα του 2018, δέκα περισσότεροι απ’ ό,τι έναν χρόνο νωρίτερα. Ο μεγαλύτερος αριθμός τους ήταν 438 το 2002. Η αύξηση οφείλεται στην επανάληψη της λειτουργίας αρκετών αντιδραστήρων που παρέμεναν εκτός λειτουργίας για πολύ καιρό.

Η ποσότητα του ηλεκτρισμού που παράγεται από την πυρηνική ενέργεια σ’ όλον τον κόσμο αυξήθηκε 1% στις 2.500 τεραβατώρες το 2017 και το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικού ήταν 10,3%, ουσιαστικά σταθερό τα πέντε τελευταία χρόνια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα