Περιορισμοί και κανόνες στις μισθώσεις τύπου Airbnb – Έρχεται «ταβάνι» στον αριθμό των διανυκτερεύσεων

Τις παρεμβάσεις και τους περιορισμούς που εφαρμόζουν εδώ και χρόνια πολλές ευρωπαϊκές αλλά και τρίτες χώρες για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Αirbnb ή booking σκοπεύει να εφαρμόσει και στη χώρα μας το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη και χωρίς κανόνες διάθεση ακινήτων προς ενοικίαση.

Η έκρηξη, τα τελευταία χρόνια, του φαινομένου των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων μέσα από ιντερνικές πλατφόρμες έχει οδηγήσει πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων να εκδιώκουν τους μέχρι πρότινος παραδοσιακούς ενοικιαστές τους (οικογένειες και φοιτητές), προκειμένου να τα διαθέτουν μέσω ολιγοήμερων εκμισθώσεων σε τουρίστες με υψηλό ημερήσιο έσοδο (από 50-80 ευρώ τη διανυκτέρευση), ώστε να αποκομίσουν υψηλά κέρδη.

Παρότι το φαινόμενο τύπου Airbnb αρχίζει, λόγω της υπερπροσφοράς, να «ξεφουσκώνει» και όσον αφορά τον αριθμό των διανυκτερεύσεων ανά ακίνητο αλλά και στα προσδοκώμενα έσοδα, εντούτοις έχει ήδη προκαλέσει κοινωνικές παρενέργειες και αρρυθμίες στην αγορά ενοικίων, καθώς καταγράφονται ελλείψεις ακινήτων για τη στέγαση πολλών ελληνικών νοικοκυριών ή φοιτητών σε διάφορες πόλεις της χώρας. Εν ολίγοις, το παραδοσιακό «Ενοικιάζεται» κατάντησε είδος εν ανεπαρκεία.

Λόγω της εκτεταμένης διάθεσης χιλιάδων διαμερισμάτων και κατοικιών (περίπου 100.000) στη νέα μόδα των εκμισθώσεων ολίγων ημερών σε τουρίστες, η παραδοσιακή αγορά ενοικίων πήρε την κάτω βόλτα και στο πεδίο των αυξήσεων (περίπου 10% το 2018) δυσκολεύοντας έτσι περισσότερο πολλά νοικοκυριά που αναγκάζονται να μένουν στο νοίκι.

Εξαιτίας της κοινωνικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, το υπουργείο Οικονομικών μελετά να εφαρμόσει παρεμβάσεις και αντίστοιχους περιορισμούς, που ισχύουν σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές αλλά και άλλες χώρες, σε ό,τι αφορά το χρονικό διάστημα εκμετάλλευσης των ακινήτων μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Ειδικότερα, σχεδιάζεται να τεθούν όρια στον αριθμό των διανυκτερεύσεων που θα επιτρέπονται ετησίως για κάθε ακίνητο ανά έτος, ενώ δεν αποκλείεται να αυξηθεί και επιπλέον η φορολόγηση που σήμερα είναι 15%-45%, ανάλογα με το ύψος των εισοδημάτων που εισπράττει ένας ιδιοκτήτης ακινήτου ετησίως από μισθώματα.

Υπόψιν για τα σχεδιαζόμενα μέτρα θα ληφθούν οι πρακτικές που εφαρμόζουν άλλες χώρες για αυτή την κατηγορία εκμισθώσεων ακινήτων. Χαρακτηριστικά, στην Ολλανδία επιτρέπονται μέχρι 30 διανυκτερεύσεις ανά ακίνητο το έτος, στην Ισπανία μέχρι 31, στον Καναδά μέχρι 30, ενώ στην Αγγλία, το Βέλγιο και την Ισλανδία επιτρέπονται βραχυχρόνιες μισθώσεις μέχρι 3 μήνες.

 

Πηγή: Newpost.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα