Περιορίζει τις μη μισθολογικές παροχές στους δημοσίους υπαλλήλους το ΥΠΟΙΚ

Φρένο στις μη μισθολογικές παροχές επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Οικονομικών με εγκύκλιο που εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης.

Στην εγκύκλιο, προβλέπεται η κατάργηση παροχών από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης που αφορούν σε κάθε είδους ασφαλιστήρια συμβόλαια ή προγράμματα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης εργαζομένων. Επίσης, καταργούνται τα μειωμένα εισιτήρια και οι δωρεάν κάρτες διαδρομών. Από την κατάργηση των παροχών εξαιρείται μόνο η ασφάλιση προσωπικού του ΕΚΑΒ και των Μονάδων Μεταμοσχεύσεων κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας με τα μέσα μεταφοράς επειγόντων περιστατικών.

Για τις παροχές που αφορούν στην διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας των συνθηκών εργασίας, διευκρινίζεται ότι αυτές πρέπει να χορηγούνται αποκλειστικά σε είδος, καταργώντας την ευελιξία για χορήγηση των παροχών σε χρήμα, αφού το μέτρο αυτό δεν λειτούργησε αποτελεσματικά.

Επίσης, στην εγκύκλιο ενσωματώνονται ορισμένες εξαιρέσεις, που είχαν ήδη υιοθετηθεί αποσπασματικά, όπως η εξαίρεση αποζημίωσης για προμήθεια στολής στους διασώστες και πληρώματα του EKAB για τα έτη 2016 και 2017, καθώς και τα Μέσα Ατομικής Προστασίας και το γάλα προηγουμένων ετών εργαζομένων στους ΟΤΑ, τα οποία μπορεί να καταβάλλονται σε χρήμα.

Για τις παροχές σε υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, καθιερώνεται ανώτατο ύψος ποσού για τις παροχές κινητής τηλεφωνίας το οποίο διαφοροποιείται ανάλογα με τη θέση ευθύνης και τα καθήκοντα του υπαλλήλου, προκειμένου να καλυφθεί η υπηρεσιακή ανάγκη για απρόσκοπτη λειτουργία του φορέα. Το ύψος της παροχής για την κινητή τηλεφωνία θα καθορισθεί με απόφαση του οικείου Υπουργού ή του εξουσιοδοτημένου από αυτόν οργάνου. Να σημειωθεί ότι, η κάλυψη του ποσού που θα υπερβαίνει το όριο της παροχής θα επιβαρύνει τον υπάλληλο που είναι δικαιούχος της.

Από την εγκύκλιο προσδιορίζεται ότι, στις περιπτώσεις που οι μη μισθολογικές παροχές προς τον δημόσιο υπάλληλο υπερβαίνουν τα 5.000 ευρώ ανά έτος, τότε απαιτείται συνυπογραφή του υπουργού Οικονομικών. Σε κάθε περίπτωση, η προκαλούμενη δαπάνη, καθώς και ο τρόπος κάλυψής της πρέπει να εγκρίνεται από τον Γενικό Διευθυντή Οικονομικών υπηρεσιών του εποπτεύοντος Υπουργείου, λαμβάνοντας υπόψη το εγκεκριμένο κάθε φορά Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα