Περιορίζει τις απώλειες η τουρκική λίρα μετά τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας να λάβει δράση

Περιορίζει τις απώλειες η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου, μετά από την δέσμευση της κεντρικής τράπεζας ότι θα λάβει κάθε μέτρο για τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών.

Η λίρα διαμορφώνεται στις 6,6120 έναντι του δολαρίου, υποχωρώντας κατά 1,1%, έναντι της πτώσης 3% που σημείωνε μετά την ανακοίνωση των στοιχείων του πληθωρισμού, ο οποίος διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των 15 τελευταίων ετών σχεδόν.

Επίσης, η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει το μέσο σταθμισμένο κόστος χρηματοδότησης κατά 700 μονάδες βάσης φέτος, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό να αποτρέψει τη λίρα να απολέσει το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου.

Αναλυτής της Rabobank σχολιάζει στο Bloomberg πως “υποδηλώνοντας ότι θα έρθει μια αύξηση των επιτοκίων στις 13 Σεπτεμβρίου, η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει τις προσδοκίες της αγοράς ότι η νομισματική πολιτική θα μπορούσε να συσφιχθεί επαρκώς”.

Επομένως, συνέχισε ο ίδιος, μια τέτοια δέσμευση ασκεί περαιτέρω πιέσεις στην κεντρική τράπεζα για να προχωρήσει σε μια σωστή αύξηση των επιτοκίων. Ουσιαστικά, “η κεντρική τράπεζα ανέβασε μόνη της τον πήχη για τον εαυτό της”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα