Πενς: Παραμένουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα αντιμετώπισης της Β. Κορέας

Από το Τόκιο ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δήλωσε σήμερα, πως όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με τη Βόρεια Κορέα. Ο ίδιος έδωσε έμφαση στην αποφασιστικότητα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να συνεργαστεί με την Ιαπωνία, την Κίνα, αλλά και τη Νότια Κορέα, προκειμένου η κλιμάκωση της έντασης να εκτονωθεί ειρηνικά.

“Κατανοούμε την πρόκληση που αντιμετωπίζει ο λαός της Ιαπωνίας μετά την κλιμάκωση της έντασης στη θαλάσσια περιοχή” που τη χωρίζει από την Κορεατική Χερσόνησο. Είμαστε μαζί σας κατά 100%,” δήλωσε ο Pence στο Τόκιο πριν από το μεσημεριανό γεύμα εργασίας με τον πρωθυπουργό Shinzo Abe.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι υποστηρίζει τη στάση του Τραμπ που έχει δηλώσει ότι η “στρατηγική υπομονή” με τη Βόρεια Κορέα εξαντλήθηκε, ενώ όλες οι επιλογές παραμένουν ανοιχτές.

Το μεσημεριανό γεύμα εργασίας μεταξύ του Pence και του Abe εκτιμάται ότι θα επικεντρωθεί σε θέματα ασφάλειας, ενώ διεξάγεται πριν από τη συνάντηση του Αμερικανού αντιπροέδρου με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Τάρο Άσο, με τον οποίο θα συζητήσει ζητήματα οικονομικής συνεργασίας.

Η Βόρεια Κορέα έχει προχωρήσει σε έναν αριθμό πυραυλικών και πυρηνικών δοκιμών παραβιάζοντας τις αποφάσεις του ΟΗΕ, ενώ έκανε και μία αποτυχημένη πυραυλική εκτόξευση προχθές, μία ημέρα μετά τους επίσημους εορτασμούς για την “Ημέρα του Ήλιου” και τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση που την χαρακτήρισε.

Βορειοκορεάτης πρέσβης προς ΗΠΑ: Μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή πυρηνικός πόλεμος

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ, Κιμ Ιν Ριόνγκ κατηγόρησε τις ΗΠΑ για τη δημιουργία “μιας κατάστασης κατά την οποία μία πυρηνική σύγκρουση μπορεί να ξεσπάσει οποιαδήποτε στιγμή” τονίζοντας ότι η επόμενη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας θα γίνει “σε χρόνο και τόπο, που θα αποφασιστούν από την βορειοκορεατική ηγεσία.”

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, Χαν Σονγκ-Ριόλ δήλωσε στο BBC ότι οι δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων θα εξακολουθήσουν να γίνονται “σε εβδομαδιαία, μηνιαία, αλλά και ετήσια βάση.”

W. Ross: H Ουάσιγκτον επιθυμεί να ενισχύσει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις με το Τόκιο

Πριν από την άφιξη του Pence στο Τόκιο, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross είχε συνάντηση με τον Ιάπωνα υπουργό Εμπορίου Χιροσίγκε Σέκο. Ο Ross, που φέρεται να έχει μια σκληροπυρηνική προσέγγιση σε θέματα εμπορίου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί να ενισχύσει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις με το Τόκιο μέσω της υπογραφής σχετικής συμφωνίας.

Το Τόκιο, αποτελεί το δεύτερο σταθμό της 10ήμερης περιοδείας του Pence στην Ασία, με κεντρική επιδίωξη την μεταφορά του μηνύματος ότι ο πρόεδρος Trump επιδιώκει την ενίσχυση του διμερούς πλαισίου των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και των χωρών της περιοχής, παρά το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον εγκατέλειψε το πλαίσιο εφαρμογής της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου στον Ειρηνικό (TPP).

Οι υποστηρικτές της συμφωνίας το πλαίσιο της οποίας διαπραγματεύτηκε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ενώ η εφαρμογή της υποστηρίχτηκε δυναμικά από τον Abe, δηλώνουν ότι οι αγορές τους θα παραμείνουν ανοιχτές για τις αμερικανικές εξαγωγές. Από την άλλη μεριά, οι αμερικανικές επιχειρηματικές ενώσεις υποστήριξαν την εφαρμογή της TPP, με τα συνδικάτα των εργαζομένων να υποστηρίζουν ότι θα βλάψει τους Αμερικανούς εργαζόμενους.

Από την πλευρά του, ο Trump είχε ως κεντρικό σύνθημα το σλόγκαν “Πρώτα η Αμερική” στην προεκλογική εκστρατεία του, εξαγγέλλοντας ότι θα υποστηρίξει την ενίσχυση της αμερικανικής βιομηχανικής παραγωγής, αλλά και την αύξηση των θέσεων εργασίας. Παράλληλα, εξήγγειλε την εφαρμογή πολιτικής για τη μείωση των ελλειμμάτων στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ με χώρες όπως η Ιαπωνία, αλλά και η Κίνα. Η κεντρική γραμμή των προεκλογικών εξαγγελιών του Trump εντοπίζεται στην επαναδιαπραγμάτευση των διεθνών εμπορικών συμφωνιών προς την κατεύθυνση της υπογραφής διμερών εμπορικών συμφωνιών, έναντι του προηγούμενου μοντέλου των περιφερειακών ή διεθνών συμφωνιών εμπορικού χαρακτήρα που ακολούθησε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Το Τόκιο όμως ανησυχεί για ένα πιθανό πλαίσιο μιας διμερούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου (FTA) με τις ΗΠΑ, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην άσκηση σοβαρών πιέσεων από την Ουάσιγκτον για το άνοιγμα πολιτικά ευαίσθητων τομέων της ιαπωνικής οικονομίας, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά κι ο αγροτικός τομέας. “Είναι νωρίς για να πούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, αλλά επιθυμούμε σίγουρα ν’ αυξήσουμε τον όγκο των διμερών σχέσεών μας με την Ιαπωνία. Θα το κάνουμε αυτό, μέσω του πλαισίου μιας συμφωνίας,” δήλωσε ο Ρος σε ερώτηση σχετικά με την υιοθέτηση ενός πλαισίου συμφωνίας FTA, με τις ΗΠΑ.

Για το 2016, η Ιαπωνία είχε εμπορικό πλεόνασμα 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων έναντι των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομίας, εκφράζοντας την ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης για την “επιμονή”του πλεονασματικού ισοζυγίου υπέρ της Ιαπωνίας. Ωστόσο, αξιωματούχοι της κυβέρνησης στο Τόκιο δηλώνουν ότι η πορεία του ελλείμματος στις εμπορικές σχέσεις με την Ουάσιγκτον είναι μειούμενη σε σύγκριση με το παρελθόν, ενώ το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι της Κίνας παραμένει σε πιο υψηλά επίπεδα.

Ο Trump έχει παραπονεθεί ότι η Ιαπωνία διατηρεί τεχνητά τη συναλλαγματική ισοτιμία του γιεν σε χαμηλά επίπεδα ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των ιαπωνικών προϊόντων στις ξένες αγορές. Από την άλλη μεριά, η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου των Οικονομικών που δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα δεν καταλόγισε στο Τόκιο ενδεχόμενη προσπάθεια χειραγώγησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ιαπωνικού νομίσματος.

Ο Pence δήλωσε στη Σεούλ προηγούμενο σταθμό της περιοδείας του ότι η κυβέρνηση Trump, θα προχωρήσει σε επανεξέταση κι αναμόρφωση της πενταετούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου που οι ΗΠΑ έχουν υπογράψει με τη Νότια Κορέα.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, ως κυβερνήτης της πολιτείας Ιντιάνα, έχει αναπτύξει δεσμούς με τις ιαπωνικές επιχειρήσεις, ενώ η πολιτεία αυτή, αποτελεί την έδρα εργοστασίων των ιαπωνικών βιομηχανιών Subaru, Honda και Toyota, που διαθέτουν γραμμές παραγωγής οχημάτων στις ΗΠΑ.

Στην αμερικανική οικονομία δραστηριοποιούνται περίπου 260 ιαπωνικές βιομηχανίες προσφέροντας σε Αμερικανούς περίπου 60.000 θέσεις εργασίας. “Ως έναν βαθμό θέλουμε να κάνουμε για τις ΗΠΑ αυτό που κάναμε για την Ιντιάνα,” δήλωσε σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την εξέλιξη των διμερών εμπορικών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

Η Ιντιάνα έχει εξελιχθεί στην αμερικανική πολιτεία με το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα άμεσων ξένων επενδύσεων (FDI) από την Ιαπωνία, συμπεριλαμβάνοντας την υλοποίηση επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας, αλλά και καλύτερων αμοιβών για τους Αμερικανούς εργαζόμενους,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βίκτορ Σμιθ υπουργός Εμπορίου του Pence όταν ήταν κυβερνήτης της Ιντιάνα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα